שתף קטע נבחר

ניתוח חדשני: כריתת בלטות התריס ללא חתך וצלקות בצוואר

לראשונה בישראל הוסר גידול מגופה של מטופלת בשיטה חדישה שאינה כוללת חתך בצוואר ואינה משאירה צלקת כלל. הניתוח מתבצע דרך חתך זעיר בחלל הפה. המטופלת, דנה שרביט (40), סבלה מסרטן בבלוטת התריס. היא שוחררה לביתה למחרת הניתוח וכעת היא מתאוששת בביתה

צפו: הניתוח הראשון בישראל להסרת בלוטת התריס ללא חתך בצוואר

 

 

מדי שנה מאובחנים בישראל כ-1,100 חולים חדשים בסרטן בלוטת התריס – סוג הסרטן הרביעי בשכיחותו בקרב נשים בישראל. רוב סוגי הסרטן של בלוטות התריס מתגלים בנשים בגילאים 30-50, אך גם גברים עלולים לחלות במחלה.

 

ישנם גורמי סיכון שעלולים להגביר את הסיכוי לחלות בסרטן בלוטת התריס, בהם חשיפה לקרינה ותורשה. סיכוי ההחלמה מסוג סרטן הזה הם בדרך כלל גבוהים ומוערכים בכ-99 אחוזים מכלל מקרי התחלואה. שיעורי התמותה הם זניחים ונמוכים באופן משמעותי מהרבה סוגי סרטן אחרים.

 

ניתוח להסרת בלוטת התריס ללא צלקת ()
ניתוח להסרת בלוטת התריס ללא צלקת. המטופלת שוחררה ביום למחרת

ברוב המקרים הטיפול כולל ניתוח להסרה חלקית או מלאה של בלוטות התריס. עד כה היה מקובל לבצע חיתוך בעור במרכז הצוואר באורך של 5-4 ס"מ, ודרכו היו מבצעים הרופאים את הניתוח. החיסרון העיקרי בגישת הטיפול הזו הייתה הצלקת, שלנוכחותה עלולה להיות השפעה פסיכולוגית ורגשית - בפרט בקרב נשים צעירות.

 

כעת, בניתוח חדשני שבוצע לפני כשבועיים באסותא רמת החייל על ידי צוות רפואי של א.ר.ם, הוסר לראשונה גידול מגופה של מטופלת בעזרת טכנולוגיה חדשה שבה מוחדרים מצלמה וכלי ניתוח דרך החלק הפנימי של הפה – מתחת לחניכיים התחתונות.

 

ללא צלקת (מימין) עם צלקת (משמאל) ()
ללא צלקת (מימין) ועם צלקת (משמאל). השפעה פסיכולוגית ורגשית
 

בניתוח מחדירים מצלמה זעירה וכלי ניתוח דרך חתך זעיר בתוך הפה - מתחת לחניכיים התחתונות, באופן שלא מותיר צלקות חיצוניות. המצלמה משדרת לצג שבו צופים הרופא וצוות חדר הניתוח תוך כדי פעולה. יעילות הניתוח שווה לזו של הניתוח המסורתי, אך היתרון הגדול שלו הוא שלא נותרת צלקת חיצונית על הצוואר. שיטת הניתוח הזו נהוגה כבר זמן מה בארצות הברית - שם מטופלים שעוברים את הפרוצדורה משוחררים לביתם בו ביום.

 

"הצלקת מהווה הפרעה קוסמטית משמעותית"

הניתוח בוצע על ידי ד"ר אבי חפץ, מנהל היחידה לכירורגיה ואונקולוגיה של ראש-צוואר במרכז א.ר.ם של אסותא יחד עם ד"ר ראלף טופאנו, מנהל היחידה לניתוחי ראש צוואר אנדוקריניים בבית החולים ג'ונס בהופקינס בארצות הברית אשר פיתח את השיטה להסרת בלוטת התריס ללא צלקות. ד"ר טופאנו הגיע במיוחד לישראל על מנת לבצע את הניתוח הראשון מסוגו בישראל.

 

דנה שרביט ()
"הרגשתי שאני בידיים בטוחות". דנה שרביט

"לאורך השנים ניתחתי אלפי חולים עם גידולים בבלוטות התריס ויותרת התריס. שוב ושוב אני נתקל במקרים שבהם לצד הדאגה לבריאותם, החולים דואגים מהצלקת הניתוחית, שעלולה להוות הפרעה קוסמטית משמעותית", מספר ד"ר חפץ. "לכן הניתוח החדשני הוא בשורה משמחת עבור כל אותם חולים שמתאימים לגישה החדשנית זו". הניתוח מיועד למטופלים עם קריטריונים מוגדרים הקשורים לגודל הגידול ולמיקום הבלוטה, אשר ייבחנו עם המטופל על ידי הרופא במרפאה.

 

"לפני חודשיים גילו לי גוש בבלוטת התריס", משחזרת דנה שרביט (40), שעברה את הניתוח. "אחרי שעשו לי ביופסיה ולקחו נוזל מהצוואר הרופאה התקשרה ואמרה לי שאנחנו צריכות לדבר. הייתה לי הרגשה שזה משהו לא טוב. הרופאה אמרה לי שככל הנראה מדובר בגוש סרטני והופניתי לניתוח".

 

לפני כשבועיים עברה דנה את הניתוח - שהתבצע לראשונה בישראל בשיטה החדשה. "אמרו לי שזו הפעם הראשונה שמבצעים את הניתוח בארץ, אז קצת חששתי ונלחצתי", מודה דנה. "אבל ד"ר חפץ הרגיע אותי ואמר לי שהוא מנתח יחד עם רופא מארצות הברית שיש לו ניסיון. אף אחד לא רוצה להיות שפן ניסיונות, אבל סמכתי על הרופא והרגשתי שאני בידיים בטוחות". דנה שוחררה אחרי יממה לביתה וכעת נמצאת בתקופת החלמה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשיטה הישנה (משמאל) ובשיטה החדשה. מטופלים רבים מודאגים מהצלקת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים