שתף קטע נבחר

הישראלית שעוכבה בבאקו שבה ארצה: "היה לי המון מזל"

דליה חדד, הישראלית שעוכבה באזרבייג'ן בשלושת השבועות האחרונים כיוון שבתיקה נמצאו כדורי רובה, נחתה הבוקר בישראל לאחר שחרור מהיר מהרגיל - בזמן לחג הפסח. "היה לי המון מזל", סיפרה. צפו במפגש המרגש עם בני המשפחה בנתב"ג

דליה חדד (52), הישראלית שעוכבה מאז 23 בפברואר בבאקו בירת אזרבייג'ן כיוון שבתיקה נמצאו חמישה כדורי רובה שנשכחו בו מהטירונות של בתה החיילת, שוחררה וחזרה היום (א') לישראל. ביום שישי האחרון שב לארץ האזרח אלי אברהם, שעוכב גם כן בבאקו - מאז תחילת ינואר - בגלל כדורי אקדח שנמצאו בתיקו. חברת ישראייר הסכימה להטיס את שני הישראלים חזרה ארצה ללא תשלום וסייעה בהשבתם.

 

 

חדד נחתה בשעה 11:00 הבוקר ועם חזרתה הודתה למשרד החוץ ולחברת ישראייר, שסייעו רבות בשחרורה המהיר. "חשבתי שלא אספיק כבר לחזור לארץ בזמן לחג הפסח ורכשתי כרטיס טיסה לבעלי יוסי, שיבוא להיות איתי". חדד הוסיפה כי המקומיים באזרבייג'ן היו מאוד נעימים וכי מדובר במדינה ידידותית למדי. "היה לי הרבה מזל, אבל חוסר הוודאות היה מאוד קשה".

המפגש המרגש של דליה חדד ומשפחתה (צילום: עדי רוזנברג)
המפגש המרגש של דליה חדד ומשפחתה(צילום: עדי רוזנברג)
המפגש המרגש של דליה חדד ומשפחתה (צילום: עדי רוזנברג)
(צילום: עדי רוזנברג)
ממשרד החוץ נמסר כי חזרתם של השניים התאפשרה בעקבות פעילות משותפת בשבועות האחרונים של שגרירות ישראל בבאקו עם הרשויות באזרבייג'ן, בסיוע של גורמים מדיניים וגורמים אחרים בישראל, והודות ליחסים המיוחדים השוררים בין שתי המדינות.

 

כמו כן, הודות ליחסים הטובים בין המדינות הותר לשני האזרחים הישראלים לשהות באזרבייג'ן בחופשי לא במעצר עד להשלמת ההליכים בעניינם, חרף העובדה שנשיאת תחמושת היא עבירה פלילית על פי חוקי המדינה.

משפחת חדד המאוחדת בנתב
משפחת חדד המאוחדת בנתב"ג(צילום: עדי רוזנברג)
 

האגף הקונסולרי במשרד החוץ והקונסולית לילך אטיאס והשגריר בבאקו דן סתיו עקבו מקרוב אחר הפרשה והיו בקשר מתמיד עם האזרחים הישראלים ובני משפחותיהם. רשויות שתי המדינות, גם ישראל וגם אזרבייג'ן, התאמצו במיוחד לסיים את ההליכים בעניינם לפני פסח.

 

"כל הסיפור הזה היה שווה בסוף"

פרופסור יוסי חדד סיפר ל-ynet טרם שחרורה של אשתו כי "המזל שלנו שזה קרה שם ולא במקום אחר, זו מדינה מדהימה עם אנשים נפלאים ונדיבים". פרופסור חדד הודה לאזרים על כך שאשתו לא הייתה עצורה.

 

"זה כבר היה דבר מדהים בפני עצמו שהיא יכולה להסתובב שם בחופשיות, להבדיל ממקרים אחרים של ישראלים שנתפסו בחו"ל עם כדורים בתיק בטעות ונאלצו לשבת במעצר ואף בבית סוהר למשך תקופות ממושכות. החוקרים כאן היו מדהימים וההתייחסות הייתה יפה, יש לי רק מילים טובות על המדינה הזאת".

המפגש המרגש של דליה חדד ומשפחתה (צילום: עדי רוזנברג)
"מזל שזה קרה שם ולא במקום אחר"(צילום: עדי רוזנברג)
 

פרופסור חדד מספר כי הוא ואשתו הופתעו מאוד מיחס המקומיים: "לאחר שעצרו אותנו והבנו שאנחנו הולכים להישאר כאן זמן מה, הלכנו לאכול במסעדה מקומית. בעל המלון ששהינו בו התקשר לבעל המסעדה וסיפר לו את כל הסיפור. בעל המסעדה אמר לנו שהוא כבר מכיר את המקרה מכלי התקשורת ולא רצה לקחת מאיתנו תשלום. הם אירחו אותנו בצורה מדהימה עם מנות כיד המלך".

 

במקרה אחר הציע מדריך תיירים מקומי לקחת את הזוג חדד לטיול יומי באתרים בבאקו - ללא תשלום - כמחווה של רצון טוב בעקבות הפרשה. "הם מאוד אוהבים את הישראלים, אין לי שום תלונה כלפיהם. כל הסיפור הזה היה בסוף שווה את הטיול ואת האנשים הטובים שגילינו לאורך הדרך", סיכם פרופסור חדד.

דליה חדד והחוקר האזרי ביום השחרור
דליה חדד והחוקר האזרי ביום השחרור
 

יצוין כי כ-20 אזרחים ישראלים נעצרו או עוכבו בשנה האחרונה ברחבי העולם לאחר שנמצאו בתיקיהם כדורים. הכנסת אמצעי לחימה למדינה זרה, גם אם בתום לב, היא אסורה וגוררת מעצר או עיכוב ארוך. במקרה הטוב נגרם עוגמת נפש ובמקרה גרוע יותר ננקטים הליכים פליליים נגד התיירים. משרד החוץ חוזר ומדגיש כי חשוב שכל נוסע יבדוק היטב את תיקיו טרם הנסיעה לח"ול.

 

"נשבר הכלל כי אין מסייעים לישראלים בחו"ל"

ייתכן שהמקרים האחרונים באזרבייג'ן יצרו תקדים בהתנהלות מדינת הישראל בעניינים של אזרחים שנעצרים בחו"ל בנסיבות דומות. בנוסף, המקרה האחרון אולי אף ישנה את נוהל האבטחה בנתב"ג כך שעוד בארץ יזוהו כדורי תחמושת שנשארו בתיקים.

 

עו"ד מרדכי ציבין, אשר ייצג את דליה חדד בהתנדבות, אמר: "אני מודה לשר הביטחון אביגדור ליברמן ולאלוף במיל' אודי שני, אשר פעלו כל אחד בדרכו וגרמו לפתרון הבעיה. טוב עשו משרד החוץ, השגריר והקונסולית על שפנו לדרגים הגבוהים ביותר ובאופן אישי לשופט באזרבייג'ן, על מנת לאפשר לדליה לצאת מהמדינה, וזאת מבלי להזדקק להליך המשפטי. בכך נשבר הכלל כי אין מסייעים לישראלים בחו"ל בעניינים משפטיים. אני מקווה כי גם להבא ינהגו כך וללא אפליה".

המפגש המרגש של דליה חדד ומשפחתה (צילום: עדי רוזנברג)
דליה חדד השתחררה וחזרה לפני חג הפסח(צילום: עדי רוזנברג)
  

האזרים דרשו לקבל תצהיר שלפיו חיילים בישראל יוצאים לביתם עם הנשק והכדורים. אודי שני, שהיה מנכ"ל משרד הביטחון, חתם על תצהיר כזה. כאמור, חדד לא נעצרה כלל והורשתה להסתובב בחופשיות בבאקו. היא התגוררה במלון, והדרכון שלה היה ברשותה, אך נמנע ממנה לצאת מהמדינה והיא לא הורשתה לחזור לארץ.

 

תחילה חששו מאוד במשרד החוץ שחדד תצטרך להמתין חודשיים עד לתחילת המשפט, אך המקרה שלה הסתיים הרבה יותר מהר. "היה לי המון מזל", אמרה חדד עם נחיתתה בישראל.

 

עו"ד ציבין הוסיף כי "אחת ולתמיד רשות שדות התעופה בישראל צריכה לדאוג לכך שהשיקוף לא ייתן לכדורים כאלה לצאת מהארץ. פעם אחרי פעם השיקוף לא מגלה את זה, ואתה לא יכול לדעת מה יקרה במקרים הבאות, במיוחד לאור מקרים רבים שהיו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדי רוזנברג
דליה חדד, בעלה יוסי והבנות באיחוד המרגש הבוקר בנתב"ג
צילום: עדי רוזנברג
מומלצים