שתף קטע נבחר

מפנה במערכה עם חמאס

זו כבר לא פעולת גמול וענישה, אלא לחימה של ממש נגד חמאס שתמנע חדירה לישראל ותקל על צה"ל בסבב הבא. כל אירוע ותקרית בגבול הרצועה מנוצלים להרס יכולות חמאס, בעיקר מתחת לפני הקרקע. המטרה: לשחוק את חמאס בלי להסתבך במלחמה בהיקף מלא

 

 

תקיפת המנהרות הלילה ברצועת עזה היא ביטוי נוסף לשינוי מהותי באסטרטגיה שבה נוקט צה"ל כלפי הזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה. אם עד לפני כמה חודשים הסתפק צה"ל בתגובות על ירי ומטענים מהרצועה שנועדו בעיקר להרתיע, להעניש, ולתמרץ את חמאס לרסן את הארגונים הסוררים - כיום נוקט צה"ל באסטרטגיה חדשה שתכליתה לנצל כל אירוע ותקרית בגבול הרצועה לצורך הריסת היכולות הצבאיות החשובות ביותר של חמאס, בעיקר המנהרות.

 

 

כבר לא מדובר בפעולות גמול ענישה והרתעה אלא בלחימה של ממש נגד חמאס, שתקל על צה"ל את הלחימה ברצועה בסיבוב הבא ותמנע סכנה מהיישובים הישראלים בעוטף עזה. מדובר פה במב"מ (מלחמה שבין המלחמות) מסוג חדש. אם בצפון מיועד המב"מ למנוע נשק איכותי מדויק מחיזבאללה ואת התבססות האיראנים בסוריה, הרי המב"מ הדרומי החדש נועד לשלול מחמאס ומהג'יהאד האיסלמי הן את היכולת לחדור לישראל באמצעות מנהרות מתחת לקרקע, והן את היכולת להילחם בכוחות צה"ל בתוך הרצועה באמצעות העברת לוחמים, כלי נשק ורקטות, במנהרות החפורות בתוך שטח הרצועה.

 

במונחים צה"ליים: כל מנהרות התקיפה וחלק ממנהרות הלחימה שחמאס חופר בתוך הרצועה כהכנה לקרב מול כוח צה"לי שייכנס לרצועה ינוטרלו במטרה להרוס את כוחם הצבאי של חמאס, של הג'יהאד האיסלאמי ושל ארגונים פלסטיניים אחרים.

השמדת מנהרה במרכז הרצועה (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

סיכול ניסיון לחידוש מנהרת טרור בכרם שלום (צילום: דובר צה
כוחות הנדסיים של צה"ל פעלו לנטרול מנהרה מול רפיח(צילום: דובר צה"ל)

סיכול ניסיון לחידוש מנהרת טרור בכרם שלום (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

סיכול ניסיון לחידוש מנהרת טרור בכרם שלום (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

סיכול ניסיון לחידוש מנהרת טרור בכרם שלום (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)
 

פעילות צה
דחפור של הצבא ליד גדר הגבול עם עזה, היום

 

 


בורות מתקיפת צה
בורות שנוצרו מתקיפת צה"ל הלילה ברצועת עזה(צילום: AFP)

זה שינוי דרמטי, לא פחות, גם של הרציונל הצבאי שהנחה את תגובות צה"ל על ירי ומטענים שהופעלו נגדו מהרצועה, וגם את אופי הפעולה הצבאי.

 

מה שאיפשר את כל זה היה הפיתוח והניצול המהיר של טכנולוגיות חדשות בשני תחומים: 

  1. גילוי, זיהוי ואיתור מנהרות הן באיזור הקרוב לגבול עם ישראל והן בעומק הרצועה.
  2. פיתוח טכנולוגיות חדישות לניטרול מנהרות מקרוב ומרחוק, מהאוויר ומהקרקע.

 

יחידת חופרי המנהרות של חמאס, משחק מחשב ()
יחידת חופרי המנהרות של חמאס. כל תקיפה מחלישה את חמאס

יחידת חופרי המנהרות של חמאס, משחק מחשב ()

יחידת חופרי המנהרות של חמאס, משחק מחשב ()

היכולות הללו מתפתחות והן כוללות כמה סוגי טכנולוגיות, מה שמאפשר להתאים את הטכנולוגיה המתאימה לכל מקרה ומקרה שבו חמאס משתמש בתווך התת-קרקעי. דבר נוסף, היכולות הטכנולוגיות הללו שטיבן נשמר בסודיות מוחלטת, מאפשר להשמיד מנהרות ולפגוע בנכסים הצבאיים החשובים ביותר של חמאס והג'יהאד האיסלמי מבלי להרוג פעילים של הג'יהאד האיסלאמי או של חמאס. זאת בעקבות ההערכה שלפיה חמאס והג'יהאד האיסלמי לא ייצאו להסלמה רבתי אם אין קורבנות בנפש בקרב אנשיהם. הם לא יקריבו אנשים ויסכנו את תושבי רצועת עזה בעוד מבצע ישראלי בגלל מנהרה שכבר אי אפשר להשתמש בה. הם כן עלולים לעשות זאת כאשר הורגים להם פעילים ובעיקר מפקדים בכירים.

 

צה"ל משתדל לכן לשלול תשתיות צבאיות מחמאס והג'יהאד האיסלאמי מבלי להרוג פעילים ושתי הפעולות שהתבצעו הלילה הן דוגמה לכך. חמאס כבר לא יוכל להשתמש במנהרת תקיפה שניסה לחדש אחרי שחלקה נהרס בצוק איתן וגם לא יוכל להשתמש כנראה יותר במנהרת לחימה בעומק שכונת זיתון בעזה בעת לחימה נגד כוח צה"ל שייכנס לרצועה. זה לא מבטיח שלא תהיה הסלמה ברצועה, אבל זה לבטח מגדיל את ההרתעה של צה"ל ומקטין את המוטיבציה של חמאס והג'יהאד לחדש את הלחימה במלואה.

 

צריך להבהיר, רוב הפיגועים מהרצועה, הפעלות המטענים והירי, מתבצעים על ידי ארגונים סוררים. אבל לצה"ל אין זה משנה, הפגיעה בנכסים התת-קרקעיים של חמאס משיגה שתי מטרות: 

  1. היא גורמת לחמאס להילחם ביתר שאת נגד הסוררים ולמנוע מהם ירי רקטות לעבר ישראל והנחת מטענים על הגדר.
  2. לצה"ל יש סיבה לגיטימית ביותר לעשות מה שהיה רוצה לעשות ממילא, כלומר להחליש את חמאס ואת זרועו הצבאית מבלי להסתבך במלחמה בהיקף מלא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
פעולות הנדסיות של צה"ל בעוטף עזה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים