שתף קטע נבחר

עשרת הקשיים הגדולים של ההורים

לא רק אצלכם בבית יש מריבות בין האחים, דיונים על כניסה למקלחת ומאבקי כוח על שיעורי בית. אז מה הפיתרון? ברגע שתהיו ברורים לעצמכם, עקביים ונחושים תוכלו להעביר כל מסר שאתם רוצים ולעמוד מאחוריו

 

 

לצד האהבה האינסופית, הדאגה והאכפתיות - חווים הורים קשיים לא מעטים בהורות שלהם. מרגע הפיכתם להורים הם שומעים מכל עבר את המשפטים - "חכו חכו כשהם יגדלו ואז תראו מה זה קושי". קיבצנו את עשרת הקשיים הגדולים מתוך שיחות עם הורים:

 

1. מריבות אחים

ללא צל של ספק מריבות האחים תופסות מקום ראשון ברשימת הקשיים. אנחנו גם מלאי דאגה שהם חלילה לא יהיו חברים טובים כשהם יהיו גדולים, גם "הצדק" מנהל אותנו - "מסכן הקטן" או זה שתמיד חוטפים לו, ולבסוף הצעקות הרמות בבית ובאוטו, ההצקות, הקללות והמכות.

 

2. מקלחת

סאגת המקלחת היא נחלתם של בתים רבים. הדיון סביב מתי תתקיים המקלחת, האם בכלל אתרחץ היום, ויכוחים של כניסה למקלחת וגם של יציאה מהמקלחת. לוויכוחים האלה מצטרפים ויכוחים בין ההורים לגבי התעקשות או ויתור. לאור העניין הרב שיש סביב מקלחות, הנושא גורף איומים, פרסים ועונשים רבים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

3. התארגנות בוקר

קשיי התארגנות הבוקר אינם פוסחים על ילדים מרגע העצמאות הראשונית שלהם סביב גיל שנה וחצי שנתיים ועד לסיום גיל ההתבגרות. אחד מהקשיים הגדולים בהורות בו המטרות בין הילדים להוריהם לחלוטין מנוגדות.

 

ההורים רוצים להגיע לעבודה, לפגישה או להימנע מהתנועה בכבישים, בעוד מטרות הילדים שונות לגמרי - עבורם בוקר זו מסגרת חינוכית, משימות, מטלות הקשבה ארוכה ועמידה בחוקים וגבולות ולצד זה הרעיון של להיפרד מהמיטה ואחר כך מההורים, לא ממש אטרקטיבי עבורם. הפער הזה מייצר מתח הורי וחוסר שיתוף פעולה ילדי.

 

4. חברים

המיקום החברתי של הילדים שלנו חשוב לנו ומעסיק אותנו. אנחנו רוצים עבורם שיהיה להם טוב חברתית, שירצו לשבת לידם, שיזמינו אותם, שהם יהיו בעניינים. כל אמירה מצד הילד שמביעה חווית דחייה, בדידות או העלבה, מקפיצה אצל ההורה מיתר המנגן מנגינה כאובה. הורים רבים מדירים שינה בעיניהם בגלל בעיות חברתיות של ילדיהם.

 

קראו עוד:

הילדים שניצחו את הפחדים שלהם

מה קורה כשאימא אומרת כן על כל דבר? בדקנו

בין החבלים והעצים: יום הולדת מסע ביער

 

5. מה יגידו

מה יגידו זו תופעה ישראלית ידועה. התחושה שאינני יכול להיות אותנטי בגינה, בחדר המדרגות או בחדר ההמתנה מחוץ לחוג, כיוון שאנחנו לא לבד ויש עשרות עיניים שצופות. "מה יגידו" מעניין הורים רבים כשהילד שלהם מבקר אצל חברים, כשהילדה לובשת חולצת בטן או כשלילד יש את האמירה שלו שאינה רווחת בקרב אחרים.

 

6. שינה במיטת ההורים והרדמות

כאשר השינה במיטת ההורים היא מבחירה, אין כל בעיה. הקושי מתעורר כאשר בלילה הבית מרגיש כמו משחק כיסאות מוזיקלים - מעבר בין מיטות, בין חדרים ובסוף ההורים ישנים מופרדים. "אני לא זוכר מתי ישנתי במיטה שלי או ליד האישה שלי" הוא משפט שגור בהדרכות הורים. גם תהליך ההרדמות מביא הורים לסף התשה - כל השירותים המיותרים - עוד מים, יש לי פיפי ואני רוצה רק עוד חיבוק או רק לספר לך משהו אחד אחרון ודי.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

7. לימודים

שיעורי בית, מבחנים, הכתבות, מבדקים, עבודות ועוד שיעורי בית. הורים רבים מתלוננים שהם חזרו לספסל הלימודים, אך מן הצד השני הורים רבים אינם משחררים את נושא הציונים והלימודים. שעות רבות אחר הצהריים עוברות במאבקים על שיעורי הבית, המטלות והמשימות.

 

8. מערכת החינוך

בשנים האחרונות נפתחו אפשרויות חינוך רבות - דמוקרטי, אנטרופוסופי, מנטסורי, בתי ספר פרטיים ועוד ועוד, בגילים הצעירים יותר מעונות, גנים פרטים, גני עירייה מועצה ועוד. דמיינו את השפע המוצע, כמו להכניס ילד לחנות צעצועים ולומר לו - תבחר.

 

ככל שהמבחר רב ככה הבחירה נעשת קשה יותר ומורכבת יותר. ההורים רוצים התאמה הן מבחינת הצוות החינוכי, הן מבחינת הקרבה והמרחק, הגעה עם רכב בלי רכב ומסגרת משולבת עם צהרון. לשים ילד במסגרת חינוכית זו אחריות רבה וההורים חשים כי זו מוטלת על כתפיהם.

 

 

9. ממתקים ומתוקים

יש ילדים שאינם נמשכים לממתקים. הם מעטים והרווח כולו שלהם ושל ההורים. יש ילדים (וגם הורים) שיכולים לחיות על ממתקים. המינון, התדירות, האם להתנות זאת בסיום בארוחה או באכילת פירות וירקות - שאלות אלו ואחרות מעסיקות את ההורים ויוצרות לא מעט ויכוחים.

 

10. חוסר הסכמה בין ההורים

הוא בעד מקלחת ולי לא ממש חשוב. היא רוצה מסגרת לימודים ספציפית ואני זורם, לי אין בעיה שהילדה תישן אצלנו במיטה ואצלה זה טאבו אחד גדול. הוא יושב איתם על שיעורים ואני מעבירה אליהם אחריות, מבחינתו אין בעיה שהם יירדמו בסלון ואצלי המיטה היא חובה.

 

לי חשוב מה אומרים והוא בעד לשים פס ולחיות כמו שאנחנו רוצים. חוסר הסכמה בין הורים על דרכי חינוך ופעולות יומיומיות - שכיח בבתים רבים. חוסר ההסכמה זולג מהמערכת ההורית למערכת הזוגית ומשם למאבקי כוח אינסופיים.

 

תקשורת פתוחה

אתם בטח שואלים את עצמכם - יופי קשיים, אך איך פותרים אותם? אז בכמה מילים על קצה המזלג, מאחורי שיתוף פעולה עומדים יחסים טובים. הסוד הוא החלטה הורית. ברגע שההורים ברורים לעצמם, עקביים ונחושים הם יכולים להעביר כל מסר שהם רוצים ולעמוד מאחוריו.

 

הכי חשוב הוא להקפיד שלא להרוס יחסים עם הילדים. לשמור על תקשורת פתוחה, לכוון שעון בבוקר עם מרווח של עוד חצי שעה, לדבר על האחריות הלימודית, לייצר תיאום ציפיות, להבין מדוע משהו חשוב לנו, מה הערך שעומד מאחוריו. לוותר על איומים, להקשיב לצרכים. לבדוק מה המטרה בהתנגדות הילד, מה חשוב לו להשיג ולבסוף לזכור שהמערכת ההורית-זוגית היא בסיס ועוגן לכל האוירה המשפחתית.

 

הכותבת היא מנחת הורים בכירה ומורה במדרשה של מכון אדלר

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נסו להימנע ממאבקי כוח
צילום: shutterstock
מומלצים