שתף קטע נבחר

לראשונה: מים מותפלים מסופקים לתושבי הגליל המערבי

מפלס הכנרת נמצא בשפל והשאיבה כמעט נפסקה לחלוטין, מפלס המים באגני מי התהום בגליל המערבי ירד למינימום וכדי להמשיך לספק מים מעוברים מים מותפלים לגליל המערבי

רשות המים החלה להזרים מים מותפלים ליישובי הצפון כתוצאה מירידת מפלסי מקורות המים. השינוי גורם לעכירות במי הברז בתקופת המעבר למים מותפלים.

 

תושבים בצפון אמרו כי הם מודאגים מצבע המים וברשות מרגיעים ומנסים להסביר להם מדוע התופעה עדיין מתרחשת ומדוע ייתכן שיקבלו זיכויים בחשבונות המים הקרובים. כתוצאה משינויי האקלים ורצף נדיר של חמש שנים שחונות, מקורות המים באזור הצפון ירדו לשפל כמותו לא נמדד ב-70 שנות המדידה. בשל רצף השנים השחונות, חסר במקורות המים הטבעיים של ישראל כ- 2.5 מיליארד קוב מים, והמחסור חמור במיוחד בצפון הארץ ובגליל המערבי.

 

 

ברשות המים מסבירים כי "מפלס הכנרת נמצא עמוק מתחת לקו האדום התחתון, למרות שבשלושת השנים האחרונות כמעט ולא שואבים מי כנרת למערכת הארצית. מפלס המים באגני מי התהום בגליל המערבי ירד למינימום ההיסטורי המדוד. המשך ההפקה מהקידוחים מסכן את מי התהום באזור ואת יכולת ההפקה".

 

ברשות המים הוסיפו: "כדי להימנע משיבושים באספקה באזור הגליל המערבי הוזרמו לראשונה מים מותפלים לאזור זה. יש לציין כי מתקני ההתפלה בישראל מאפשרים להמשיך באספקה סדירה של מים למרות הבצורת".

 

דרישות מחמירות

המים שסופקו עד עתה בגליל המערבי והמים המותפלים עומדים בדרישות המחמירות של תקנות איכות מי שתיה, אבל הרכב המים המותפלים שונה מהרכב המים שנעשה בהם שימוש באזור עד לאחרונה. המים המותפלים הם דלים יותר במלחים ו"רכים" יותר.

 

"תכונות אלו משפיעות לחיוב על השימוש במים בבית וגם על ההשפעות הסביבתיות של השימוש במים. המגע הראשוני של המים המותפלים עם צנרת מתכתית ישנה שלאורך שנים הוזרמו דרכה מים קשים, גורם לעתים להמסת האבנית והחלודה (תחמוצות ברזל) שהצטברה תחת האבנית", מסבירים ברשות המים. התופעה מכונה "מים אדומים" והיא נפוצה במקרים של החלפת מקור מים. ברשות מסבירים כי "בדרך כלל לאחר הזרמת המים מהברז התופעה יורדת בהיקפה, עד להיעלמותה. בחלק מהמקרים התופעה מתמשכת זמן ארוך יותר עד שמצב הצנרת הביתית ולעתים, גם הציבורית, מתייצב".

 

מתקן התפלה (AP) (AP)
מתקן התפלה(AP)

 

תופעת ה"מים האדומים" היא תופעה הידועה בעולם במצב של החלפת מקור מים, והתרחשה במקומות שונים בארץ בשנים האחרונות, ביניהם אילת, כפר סבא, רמת השרון, ראשון לציון ועוד. בשבועות האחרונים רואים את התופעה ביישובים כרמיאל, שעב, שורשים ויובלים, שבהם סופקו בעבר אך ורק מים מקידוחים מקומיים, שמהם לא ניתן כעת להמשיך להפיק לאור הבצורת. עד לאחרונה הייתה התופעה בישובים: דיר אל אסד, בענה וג'דיידה מאכר. כיום התופעה חלפה שם והישובים הללו מקבלים מים מותפלים שאינם גורמים עוד לתופעה של "מים אדומים".

 

אז מה צריך לעשות אם התופעה מתרחשת בביתכם? ככל שמופיעה עכירות במי הברז יש להזרים מים עד להצללה. שטיפת הצנרת חייבת להיעשות, כדי שפנים הצינור יתנקה, ובעתיד לא יהיה כל גוון למים שיוצאים, והם יחזרו להיות צלולים ונקיים. תופעת התגובה למעבר הזה של מקור המים היא בעיקרה אסתטית ולא נעימה ורשות המים הנחתה את הספקים (אשר הודיעו זאת גם לתושבים) להקפיא את חשבונות המים לתושבים, לצורך בחינתם ברשות המים. "ככל שניתוח הנתונים יראה כי יש הצדקה לכך, בהחלט ייתכן שיינתנו זיכויים לתושבים בחשבונות המים כפי שניתנו בקיץ שעבר בישובים שבהם התופעה נמשכה זמן ארוך", מסרו ברשות המים. "תושב שהתופעה בביתו אינה חולפת, יזמין את ספק המים לביצוע דיגום מתכות בבית, וזאת כדי לוודא שהמים הצלולים לאחר שטיפה ראשונית, הינם ראויים לכל שימוש. ספקי המים ידגמו את המים בהתאם להנחיות משרד הבריאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון שרון
מתקן התפלה בכפר מסריק
צילום: ירון שרון
מומלצים