שתף קטע נבחר

פרשת פייסבוק: חקירה גם בישראל בחשד לפגיעה בפרטיות

הרשות להגנת הפרטיות הודיעה לפייסבוק על פתיחת חקירה מנהלית בעניינה הנוגעת לשימוש בלתי חוקי לכאורה במידע אישי של משתמשים ישראלים באופן שפגע בפרטיותם והפר את דיני הגנת הפרטיות. לפי החשד, מידע אישי עבר מפייסבוק לחברת קיימברידג' אנליטיקה

מארק צוקרברג (צילום: EPA)
התנצל על השערורייה והבטיח להשתפר. מייסד פייסבוק צוקרברג(צילום: EPA)

הרשות להגנת הפרטיות הודיעה היום (ה') לחברת פייסבוק על פתיחת חקירה מנהלית בעניינה, בעקבות הפרסומים הנוגעים להעברת מידע אישי מפייסבוק לחברת קיימברידג' אנליטיקה. כמו כן ייבדקו הפרות חוק נוספות הנוגעות למידע אישי של ישראלים. הרשת החברתית נכנסה לסחרור עקב סערת איסוף המידע של עשרות מיליונים ממשתמשיה על ידי קיימברידג' אנליטיקה.

 

במקביל להודעת הרשות בישראל, המשטרה הבריטית דיווחה על חבילה חשודה שנמצאה סמוך למשרדי קיימברידג' אנליטיקה במרכז לונדון. מהמשטרה נמסר כי "הבניין פונה כמשנה זהירות. לא דווח על נפגעים".

 

הרשות תחקור אם נעשה שימוש בלתי חוקי במידע אישי של משתמשים ישראלים, באופן שפוגע בזכותם לפרטיות, והפר את דיני הגנת הפרטיות בישראל. לפי דיני הפרטיות, שימוש במידע אישי ייעשה רק למטרה שלשמה הוא נמסר וניתן להעבירו לגורם אחר רק אם ניתנה לכך הסכמה. 

 

בהתאם לכך, הרשות תחקור אם נעשה שימוש בלתי חוקי במידע אישי של משתמשים ישראלים, באופן שפוגע בזכותם לפרטיות, ומפר את דיני הגנת הפרטיות בישראל. לרשות יש סמכות בחוק לקיים פעולות פיקוח וסמכות לחקור נושאים כאלו. חוקרים של הרשות מוסמכים לחקור הליכים מנהליים ופליליים, כאשר ההליכים הפליליים נחקרים בסיוע הפרקליטות.

 

במקרה זה מדובר בהליך אכיפה מנהלי, שבו תתבצע חקירה והסנקציות שיכולות שניתן להטיל הן קנסות, הנחיות לתיקון ליקויים או דרישה לדווח על פעילות שנעשתה. המידע יפורסם בסיום ההליך לציבור, וייתכן שאף יפתח פתח לתביעות ייצוגיות בנושא.

חושף הפרשה כריסטופר וויילי ()
עובד קיימברידג' אנליטיקה שחשף את הפרשה כריסטופר וויילי
 

חברת הכנסת רויטל סויד (המחנה הציוני), סגנית יו"ר השדולה למרחב הווירטואלי, התייחסה לחקירה המינהלית של הרשות להגנת הפרטיות נגד פייסבוק: "החקירה היא אצבע בסכר אובדן הזכות לפרטיות שנפרץ מזמן. מה שאנחנו דורשים מבנקים וקוסמטיקאיות חייבים לדרוש גם מפייסבוק - המעצמה שאוגרת עלינו מידע. פייסבוק וענקיות הרשת מתנהלות בשטח הפקר ללא מגבלות החוק. הן אוספות עלינו מידע, אוגרות אותו וסוחרות בו לכל המרבה במחיר. אך בעוד שכל בעל מאגר מידע חייב לעמוד בדרישות החוק והתקנות ובסטנדרטיים טכנולוגיים קשיחים שיאפשרו שמירה על המידע, פייסבוק וחברותיה מתחמקות בטענה שאינן 'יושבות בארץ'"

 

לדברי ח"כ סויד, "חייבים לעגן כזכות יסוד את זכותו של כל אדם שהמידע האישי שלו יישמר ולדאוג לכך שכל מי שמנהל מידע אישי לרבות ענקיות הרשת לא רק יוכפפו לחוק הישראלי אלא יוגבלו בהעברת המידע, המסחר בו והיקף המידע שנאגר יצומצם ויהיה שקוף. לכן פניתי אתמול ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה להחיל הגנת הפרטיות והתקנות על פרטיות מאגרי מידע על מעצמות הרשת. משרד המשפטים חייב לשנות גישה ולהבין שחברה שפועלת בארץ בעברית ומפיקה רווחים כפופה לחוק".

 

אתמול, כמעט שבוע מאז שהתפוצצה הפרשה הגדולה בתולדות פייסבוק, המנכ"ל והמייסד מארק צוקרברג שבר שתיקה. בפוסט שהעלה לרשת החברתית, גולל צוקרברג את האירועים בציר הזמן שהובילו להפרת הפרטיות של מיליוני המשתמשים, ותחת עינה הפקוחה של פייסבוק. 

 

 

"יש לנו אחריות להגן על המידע שלכם", כתב צוקרברג, "ואם אנחנו לא מצליחים בכך, לא מגיע לנו לשרת אתכם. אני עובד כדי להבין בדיוק מה קרה וכדי להבטיח שזה לא יקרה שוב. החדשות הטובות הן, שאת האמצעים למנוע ממקרה כזה לקרות נקטנו כבר לפני שנים, אבל גם עשינו טעויות. יש עוד עבודה לעשות, ואנחנו מוכרחים להשתפר".

 

צוקרברג הסביר על השימוש בפרטי משתמשים, שהתחיל על-ידי פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת קיימברידג' בשם אלכסנדר קוגאן, שהעביר את הנתונים לקיימברידג' אנליטיקה תוך הפרת תנאי השירות של פייסבוק. הוא כתב: "ב-2015 למדנו מעיתונאי של ה'גרדיאן' שהמידע שותף עם קיימברידג' אנליטיקה. מיד חסמנו את קוגאן ודרשנו שהוא והחברה ימחקו את המידע מהשרתים שלהם. הם סיפקו לנו אישור לכך שעשו זאת. זו הייתה הפרת אמון בין קוגאן וקיימברידג' לבין פייסבוק, אבל בעיקר הפרת אמון בין פייסבוק לבין האנשים שחולקים איתנו את המידע שלהם ומצפים שנגן עליו".

 

אחד מעובדי קיימברידג' אנליטיקה, כריסטופר וויילי, חשף לאחרונה את שיטות הפעולה של החברה, שריגלה אחר הגולשים ברשת לצרכים הפוליטיים של לקוחותיה. לפי פוסט שפייסבוק פרסמה בעמוד החברה, "קיימברידג' אנליטיקה" שיקרה בעניין יישומון שפיתחה עבור גולשי הרשת החברתית. החברה התעקשה כי מדובר בשאלון פסיכולוגי בסיסי שמנתח אישיות, אך למעשה מדובר בשיטה להתחקות אחר עמדותיו של הגולש.

 

החברה פעלה בין השאר עבור קמפיין היציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי ומטה הבחירות של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. בתחקיר מצולם ששודר בתחילת השבוע בערוץ 4 הבריטי, עלה כי אנשי החברה השתמשו במרגלים ישראלים ובריטים למטרת הטיית בחירות ברחבי העולם והפצת מידע כוזב.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
מארק צוקרברג. ארכיון
צילום: Gettyimages
מומלצים