שתף קטע נבחר

לא ישראל ולא איראן: האינטרסים האמיתיים של טראמפ וסעודיה

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן נפגש עם נשיא ארה"ב והשניים הצהירו על שיתוף פעולה ביטחוני נגד איראן. אלא שטראמפ רוצה בעיקר את הכסף הגדול של ריאד שיאפשר לייצר מקומות עבודה. ומה רוצה בן סלמאן?

 

 

האוזן הישראלית נמשכת לעבר ההצהרות על שיתוף פעולה ביטחוני נגד איראן, הצהרות שעולות מביקורו של יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, בארצות הברית. הביקור, שצפוי להימשך שבועיים, נפתח בסבב פגישות בוושינגטון שבראשן פגישה בין הנסיך ובין הנשיא דונלד טראמפ. שני המנהיגים הבהירו, ביחד ולבד, שאיראן היא איום על המזרח התיכון. הם קבעו שמערכת היחסים המתהדקת בין ארה"ב לבין סעודיה, יחסים שידעו מצוקה קשה תחת ממשלו של ברק אובמה, חזקה מאי פעם. ארה"ב וסעודיה, כך נראה, מתואמות מנטרול איראן בטווח הקצר ועד מאבק ב"אחים המוסלמים" לטווח הארוך. בעיני עצמה, ישראל צפויה להיות חברה בכירה בציר האזורי המתגבש הזה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

אבל למרות הבלטת ההצהרות הלוחמניות, לא הן שמובילות את הביקור של בן סלמאן. כבר בארוחת הצהריים הראשונה שלהם יחד אמר טראמפ, כאילו בבדיחות הדעת, "סעודיה היא מדינה עשירה מאוד. הם עומדים לתת לנו חלק מן העושר הזה". רשת בלומברג חשפה שכבר בשנה שעברה, כשבן סלמאן ביקר לראשונה את טראמפ, זכו הסעודים להנחה חסרת תקדים במסגרת עסקת רכש הנשק עליה חתמו.

 

דונלד טראמפ עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בבית הלבן (צילום: AFP)
ברית של אינטרסים. דונלד טראמפ עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בבית הלבן(צילום: AFP)

טראמפ מארח את מוחמד בן סלמאן בבית הלבן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ההנחה ניתנה על רכש מערכת ההגנה האמריקנית מפני טילים, THAAD, שנמכרה בעבר רק לאיחוד האמירויות הערביות. הנוהג בעסקות נשק גדולות עם ארה"ב הוא שהמדינה הרוכשת מתחייבת לממן באופן משמעותי גם את המשך המחקר והפיתוח של המערכת שנקנתה. האמריקנים ויתרו לסעודים על עלויות מחקר בסך של כ-3.5 מיליארד דולר. הסעודים הבהירו, מצדם, שעסקת הנשק הכוללת (בשווי כמעט 13 מיליארד דולר) לא תצא לפועל אם לא יקבלו את ההנחה. האמריקנים נוהגים מדי פעם לוותר על סעיפי המימון הללו, אבל הפטור מעולם לא התקרב לסכום שאושר במקרה הסעודי. 

 

השורה התחתונה שהכי חשובה לטראמפ

הברית הזו היא ברית של אינטרסים. האינטרס של טראמפ הוא למשוך השקעות לארה"ב. עסקות נשק נופלות תחת אחריותם של הפוליטיקאים כיוון שתעשיית הנשק נמצאת תחת פיקוח של רשויות הביטחון. הכסף הסעודי מביא משרות לאזורי בחירה שבהם נמצאים מפעלי נשק גדולים. עסקות כאלו משפרות מיידית את מאזני התעסוקה וההכנסות של ממשל טראמפ.

 

השורה התחתונה הזו היא היחידה שחשובה לנשיא ארה"ב. רק היא תבטיח לו את האמון של מצביעיו, אלו שקצו בסדר היום הבינלאומי של אמריקה. הנוכחות האמריקנית במזרח התיכון היא, מבחינת טראמפ, בעיה שמאיימת לצאת משליטה. המעורבות האמריקנית מחושבת על פי אינטרסים פוליטיים ומחויבויות לטווח קצר. כזו, למשל, היא "עסקת המאה" בין הישראלים לבין הפלסטינים שאמורה להתפרסם בקרוב. יכול להיות שגם לא יהיה שלום, אמרו אנשיו של טראמפ. גם זאת אפשרות. 

 

דונלד טראמפ בארוחת צהריים עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

האינטרס הסעודי שונה מן האינטרס האמריקני, אך גם הוא עסוק בעיקר במה שקורה בתוך הבית פנימה. הוא מקדם שני סוגים של שינויים. הסוג הראשון עוסק בביצור כוחו של בן סלמאן בתוך המדינה. לשם כך הוא לא בוחל באף אמצעי. כך כלא את יריביו במלון ריץ-קרלטון בריאד עד שהסכימו להעביר לידיו כמאה מיליארד דולר ואת תמיכתם הפוליטית, או שמתו במהלך שהותם.

 

סעודיה עוברת מיתוג מחדש, אך עדיין מממנת איסלאם קיצוני בעולם

כך מנע מאביו, המלך סלמאן בן עבד אל-עזיז, שסובל ככל הנראה מדמנציה, לפגוש את אמו. מוחמד בן סלמאן חשש שאמו תנסה לשכנע את אביו לא לאפשר לו להשתלט על הממלכה, ולכן סיפר לאביו שאמו נמצאת בחו"ל ומקבלת טיפולים רפואיים. ברמה הלאומית, בן סלמאן מנסה לקדם מהלך מיתוג מחדש של סעודיה. הממלכה אמורה להקים עיר חכמה חדשה שתעלה 500 מיליארד דולר; בית קולנוע ראשון נפתח בריאד; נשים רשאיות לנהוג. בינתיים מדובר בחזון שאיננו מיושם בחיי היומיום. דיכוי חופש הביטוי חזק מתמיד, המלחמה בתימן משתוללת והסגר על קטאר נמשך. לדבריו של בן סלמאן, האיסלאם השמרני שצמח בסעודיה בעשורים האחרונים הוא תגובת נגד למהפכה האיסלאמית באיראן. אם זו תיעצר, תחזור סעודיה לדבריו להיות מעוז של שמרנות מוסלמית שפויה. אך הסעודים הם עדיין המממנים הגדולים ביותר של פעילות איסלאמית רדיקלית ברחבי העולם.  

 

הסעודים קיבלו הנחה חסרת תקדים ברכישת מערכת הנשק האמריקנית. מערכת ההגנה THAAD (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הסעודים קיבלו הנחה חסרת תקדים ברכישת מערכת הנשק האמריקנית. מערכת ההגנה THAAD(צילום: רויטרס)

בן סלמאן מחפש לגיטימציה לו ולשלטונו. הדרך אל הלגיטימציה עוברת בהוצאת סכומי עתק בבירות המערב ובוושינגטון במיוחד, כמו גם בהבלטת תכנים שהוא מאמין שינעמו לאוזניים מערביות. טראמפ מחפש בעלת ברית שתאפשר לו לקצור את הרווחים שהוא מבקש בזמן שהיא לוקחת על עצמה את העומסים שפעם הכבידו על ארה"ב. האמירות נגד איראן משני הצדדים נשמעות כמו קישוטים שנועדו לייפות מאבקי הישרדות פנימיים.

 

האיחוד האירופי מוביל מהלך שמטרתו הטלת סנקציות על תוכנית הטילים הבליסטיים של איראן תמורת השארת הסכם הגרעין על כנו. כשזה יקרה, טראמפ יתהדר במשרות החדשות ובהשקעות הסעודיות ומוחמד בן סלמאן ינוח לבטח מאחורי מערכת ה-THAAD שלו. ישראל רחוקה עכשיו ותהיה רחוקה הרבה יותר מן היעדים והשיקולים של שני המנהיגים.

 

ד"ר אורי גולדברג הוא מומחה לתיאולוגיה פוליטית בעולם השיעי מן המרכז הבינתחומי בהרצליה ועמית מחקר בפורום לחשיבה אזורית 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
טראמפ ובן סלמאן בבית הלבן
צילום: EPA
מומלצים