שתף קטע נבחר

מנהיגים וח"כים ערבים: לא יודעים דבר על תיאום עם המשטרה

לקראת יום האדמה שחל ב-30 במרס מתכננים ביישובים הערביים הפגנות, אך ראשי המגזר מכחישים תיאום עם המשטרה ומזהירים לבל ייכנסו שוטרים לתחומם. במסגד אל אקצה יתקיימו תפילות יום השישי, ונשמעו קריאות להצטרף להפגנות שלאחריהן נוכח האישור שניתן ליהודים לקיים טקסים בשערי המסגד

מנהיגים, חברי כנסת ערבים ופעילים במגזר הערבי דחו את דבריו של מפכ"ל המשטרה רב-ניצב רוני אלשיך, ולפיהם יש תיאום בין הצדדים לקראת יום האדמה. לדברי אלשיך, "אנחנו לא צריכים לחשוש מיום האדמה. אנחנו מתואמים עם המגזר הערבי. אני לא מכיר ב-15 השנים האחרונות אירועים חריגים. אני לא חושב שיקרה משהו אחר השנה". ואולם יו"ר ועדת המעקב, ראשי ערים וחברי כנסת הצהירו כי לא ידוע להם דבר על תיאום עם המשטרה.

הפגנה יום  האדמה ()
יום האדמה אשתקד
יום האדמה נוסד כיום זיכרון שנתי לאירועי 30 במרץ 1976, אז החליטה ממשל ישראל בראשות יצחק רבין להפקיע אדמות ערבים בגליל. במהלך השנים הפך היום למועד שבו מציינים ערביי ישראל את זהותם הלאומית ודרישתם לשוויון זכויות. בעראבה מתוכננת תהלוכה לרגל יום האדמה וכך גם בשטחי אלרוחה באום אל פחם. בנוסף, אימאם מסגד אל אקצה, המופתי עקרמה סברי, הודיע כי ביום שישי ייערכו הפגנות גדולות בכל מזרח ירושלים. זאת במחאה על החלטת בית משפט השלום בעיר לאפשר לדתיים לקיים את טקסיהם התלמודיים ליד שערי המסגד. הוא אמר: "לא נכיר בהחלטת בית המשפט, כי אין לו זכות לדון בעניין זה. ההחלטה פוגעת ומתגרה במתפללים, במיוחד כשמדובר ביום שישי שבו מתקיימת תפילת השישי ויום האדמה".

 

סמי עלי, יו"ר הוועד העממי בג'סר א-זרקא ופעיל פוליטי חברתי, הסביר: "אין תיאום כפי שמגדירה אותו המשטרה. במשך שנים ציין הציבור הערבי את האירועים הלאומיים והתרבותיים המרכזיים כמו יום האדמה והנכבה בחסות ועדת המעקב העליונה ובהנהגתה, עם ועד ראשי הרשויות הערביות, הוועדים העממיים וארגוני חברה אזרחית. העובדה שמיידעים את המשטרה על הפעילות בשביל שמירה על הסדר הציבורי ולמען שלום המשתתפים באירועים, אין משמעותה כלל שיש תיאום. המשטרה נוקטת צעדים על פי הנהלים שלה ללא שום קשר למארגנים, ולצערי גם במקרים אחרים שבהם המשטרה הייתה לכאורה 'מתואמת' עם המארגנים היא לא בחלה בשימוש באלימות כלפי המפגינים".

 

  

יו"ר ועדת המעקב, ח"כ לשעבר מוחמד ברכה, אמר: "לא היה לנו שום תיאום עם המשטרה. אנחנו אחראים על הפעילות שמתוכננת בצפון בשישי ובשבת". גם ראש עיריית עראבה, עלי עאסלה, הכחיש תיאום עם המשטרה אך הסביר כי יפנה לגורמים המוסמכים כדי להנפיק אישור לתהלוכה. "לא מעבר לזה", אמר. 

 

יו"ר ועד ראשי הרשויות הערביות וראש עיריית סכנין, מאזן גנאיים, אמר כי גם איתו לא תיאמה המשטרה דבר. "עדיף לפנות לראשי רשויות שאצלם מתקיימות התהלוכות". ח"כ ד"ר ג'מאל זחאלקה אמר כי לו ידוע רק שבכל שנה המשטרה לא נכנסת ליישובים הערביים ביום האדמה כדי לא לייצר אירועים חריגים.

 

"'תיאום' עם המשטרה סותר את מהות היום הזה"

גם חברי כנסת ד"ר יוסף ג'בארין וטלב אבו עראר ציינו שאינם מכירים תיאום עם המשטרה בעניין יום האדמה. ח"כ זועבי אמרה: "יום האדמה הוא יום של מאבק, ומושג ה'תיאום' עם המשטרה סותר את המשמעות של היום הזה. כל המפגינים לא רוצים לראות את המשטרה, אין צורך בנוכחותה אלא כדי לעורר פרובוקציות ולעקוב אחרינו כמו השב"כ. לעצור את הנוער ואחר כך להאשים אותם בכל מיני האשמות סרק".

 

היא פנתה לראשי המועצות: "אם רוצים להרוויח את אמון הציבור שלכם, תרחיקו את המשטרה מאיתנו, תביעו בצורה אמיתית את הרצון של הציבור. אל תפחדו מהמשטרה".

הפגנה יום  האדמה ()
הפגנה ביום האדמה (ארכיון)
  

עורך הדין ריאד ג'מאל מהוועדה העממית באום אל פחם, ואחמד סעיד אלחאג' עלי מהוועדה העממית בכפר מועאויה, אמרו ש"לא יודעים על מה מדבר מפכ"ל המשטרה ולא מכירים תיאום איתם ליום האדמה".

 

היתם דראושה, ראש הוועד העממי בעראבה, אמר: "המשטרה לא תכתיב לנו מה לעשות ביום האדמה. רק אנחנו מחליטים ואין שום תיאום איתם".  

 

השייח כמאל כטיב, סגנו של השייח ראאד סלאח, אמר כי לא ידוע לו על תיאום עם המשטרה אבל הוסיף: "לא אופתע אם חלק מראשי הרשויות תיאמו דברים עם המשטרה שאנחנו לא יודעים. אנחנו מתורגלים לכך שהשוטרים הם אלו שמתגרים בתושבים וגורמים לעימותים. אם לא ייכנסו ליישובים הערביים ביום האדמה, הוא יעבור ללא שום חריג".

 

הוא אמר: "ההחלטה לאפשר ליהודים לקיים את טקסיהם התלמודיים ליד שערי מסגד אל אקצה, חמורה ביותר. הם דורשים לסלק את כל המתפללים מהמסגד. אני מקווה שלא יעשו זאת, זה פוגע בכל המתפללים".

 

לדבריו, באירועים לאומיים ובהפגנות של החברה הערבית, "המשטרה מדכאת ומשתמשת באלימות כלפי המשתתפים. היו כמה אירועים שעצרה בהם משתתפים ואסרה את קיומם אפילו".

 

תושבים ממזרח ירושלים קראו להשתתף בהפגנות יום השישי אחרי התפילה. חלק מהם דרשו לחסום כבישים כתגובה על החלטת בית המשפט. הם אמרו, "הממשלה הזו מחפשת התגרות בנו, אנו מוכנים לכל. יום האדמה יעבור למזרח ירושלים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים