שתף קטע נבחר

עולם המים: מסלולי טיולים מרעננים

העולם הנסתר שנמצא מעל, מתחת וליד המים: קבלו המלצות קרירות במיוחד לגנים לאומיים ושמורות טבע שתמיד רטוב בהן

בשיתוף רשות הטבע והגנים

 

הקיץ בפתח, מה שאומר שבגדי הים נשלפים מהארון לטובת בילויים רטובים. אך עם כל הכבוד לים, האם יש הנאה גדולה מטיול בטבע שכולל טבילה מרעננת? או סתם בהייה בפלגי מים פסטורליים בלב מדבר או בחורש סבוך? קבלו הצעות לטיולי מים המשלבים נופים קסומים, עולם חי עשיר וים של חוויות.

 

בחרתם כבר באתר של המדינה? 5 אתרים לשלב הגמר ועכשיו הגיע הזמן לבחור את האתר שיזכה בתואר

 

שימו לב: בחלק מהמקומות אין להיכנס למים, בשל השמירה הקפדנית על האיזון האקולוגי העדין המתקיים בהם. אנא הקפידו לטייל בהתאם להוראות במקום. אנו הרי רק אורחים בממלכת הטבע.

 

שמורת טבע נחל עיון (התנור)

בצ'ופצ'יק של אצבע הגליל תגלו מסלול טיול חוויתי לכל המשפחה לצד קניון פראי שבו מים זורמים ומפלים שכל אחד מהם גבוה, מרשים ופוטוגני מחברו. במקום הוסדר שביל גישה לציבור המתקשה בהליכה ולמשפחות המטיילות עם עגלות ילדים. כדאי לדעת כי לאחר שנים רבות שבהן היה הנחל יבש בקיץ בשל הטיית המים בלבנון, יזמה רשות הטבע והגנים הזרמת מים מלאכותית בחודשי הקיץ מקידוחים באזור נחל דן, כך שהנחל ובתי הגידול שבו זוכים לשגשוג. רוצים להירטב? עשו זאת בבריכות השכשוך שהוכשרו במקום.

 

מותר לטבול? כן (בבריכת השכשוך בלבד)

 

מפל התנור (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
מפל התנור(צילום: אביהו שפירא)

שמורת טבע עין גדי

הכי נווה מדבר שיש לנו בישראל. מרחב זה, הצבוע בצהוב, ירוק וכחול, מביא אל קדמת הבמה מעיינות שופעים, בריכות מים צלולות ובעיקר מפלים שכיף לעמוד תחתיהם ולקבל עיסוי ראש-כתפיים מן הטבע... כאן, בממלכת היעלים ושפני הסלע של נחל דוד ונחל ערוגות, הוכשרו שבילי טיול באופן השומר היטב על עולם החי והצומח העשיר.

 

מותר לטבול? כן

נחל ערוגות בעין גדי (צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים)
נחל ערוגות בעין גדי(צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים)
 

שמורת טבע עין אפק

שמורה נהדרת שממתינה לכם בעמק עכו, ובה נשמרים נופי הביצה ומקורות נחל שכבר אינם נראים במקומותינו. כאן תצעדו לצד המים על גבי שביל ביצה שיגרום לילדים (וגם לכם) להתרגש, מאחר שחלקו חולף ממש מעל המים. והכל שזור בעולם חי וצומח עשיר ושוקק חיים, שחלקו אושש ושומר ביד אוהבת. כדאי לדעת כי השמורה אף הוכרזה כ"אתר רמסר", בהתאם לאמנה העוסקת בשמירת בתי גידול לחים.

 

מותר לטבול? לא

עין אפק (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
עין אפק(צילום: רשות הטבע והגנים)
 

שמורת טבע החולה

אחד מבתי הגידול החשובים במזרח התיכון, ובו אגם וביצות המקיימים עולם חי מגוון, שבו מינים נדירים וכאלו שסברו כי כבר נכחדו מן העולם. כדי ליהנות מעולם מים שוקק זה, הוכשרו שבילי טיול "צפים", ממש מעל המים, כמו גם מגדל תצפית מרשים ועמדות מסתור לתצפיות בשלל עופות המים. לקינוח, אל תחמיצו ביקור ב"עופוריה", מרכז המבקרים האינטראקטיבי. כדאי לדעת כי בשמורה זו, הראשונה שהוכרזה בישראל, נעשו תהליכי השימור, השיקום והשחזור הנרחבים ביותר בארץ ב-50 השנים האחרונות.

 

מותר לטבול? לא

שמורת החולה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
שמורת החולה(צילום: אביהו שפירא)
  

גן לאומי עין עבדת

נחל צין, המתחתר ברמת עבדת ועושה את דרכו בקניון המרהיב ופסטורלי , מציע מסלול טיול בנווה מדבר הניזון ממספר מעיינות. הסצנה כוללת מפגש עם מפל זורם וגבוה שנשפך לבריכת מים עמוקה, כמו גם מערות נזירים ונקודות תצפית משכרות. כדאי לדעת כי זהו אחד מהאתרים האחרונים בארץ שבהם מתקיימת מושבת קינון נשרים, ובמקום מתבצע מעקב שוטף אחרי עופות מלכותיים אלו.

 

מותר לטבול? לא

עין עבדת (צילום: דני ליולייב) (צילום: דני ליולייב)
עין עבדת(צילום: דני ליולייב)

גן לאומי הבשור - פארק אשכול

הוא עטוף במישורי הלס של הנגב המערבי, וככזה – מציע כתם ירוק-כחול משובב נפש. כאן, על גדת נחל בשור, נובע מעיין, שסביבו הוכשר פארק נופש רחב ידיים הכולל מדשאות מטופחות ונקודות צל רבות, מתקני פיקניק, מסלולי טיול ברגל ובאופניים וכמובן – בריכות שכשוך שיגרמו לילדים שלכם לרצות להישאר כאן עוד יום. וזה בהחלט אפשרי, בזכות חניון הלילה המוסדר שהוכשר פה.

 

מותר לטבול? כן

פארק אשכול (צילום: דורון ניסים) (צילום: דורון ניסים)
פארק אשכול(צילום: דורון ניסים)
 

שמורת טבע עין פרת (ואדי קלט)

בפאתי מדבר יהודה, מרחק נגיעה מירושלים, נובע במשך כל השנה המעיין עין פרת, ובדרכו בנחל פרת, הוא חולף בבריכות מים טבעיות, מפלונים חמודים ושפע בלתי נדלה של פינות 'סתלבט' שיגרמו לכם להתחבר לטבע (וגם לעצמכם). בשטח זה של השמורה יש אזורי פיקניק מוצלים, ממש לצד המים, כמו גם שבילי טיול שייקחו אתכם אל מנזר פארן, הנטוע על המצוק, ואל שכיות חמדה מפתיעות נוספות.

 

מותר לטבול? כן

עין פרת (צילום: ערן קרוזל, רשות הטבע והגנים) (צילום: ערן קרוזל, רשות הטבע והגנים)
עין פרת(צילום: ערן קרוזל, רשות הטבע והגנים)
 

גן לאומי ירקון (מתחם תל אפק)

האם יש צורך להציג את הריאה הירוקה הגדולה של גוש דן? המתחם הפסטורלי של תל אפק כולל שרידים היסטוריים מרתקים – ממבצר אנטיפטריס ועד מפעל המים המנדטורי. ולצד מתקני השעשועים שהוכשרו כאן, ממתינים לכם אגם מלאכותי גדול וציורי (שאליו אין להיכנס), כמו גם בריכות שכשוך חמודות עבור הילדים. רוצים להגדיל? צעדו ב"שביל החצבים" שהוכשר במקום.

 

מותר לטבול? כן

גן לאומי ירקון (צילום: דורון ניסים) (צילום: דורון ניסים)
גן לאומי ירקון(צילום: דורון ניסים)
  

שמורת טבע נחל חרמון (בניאס)

כל צעד מביא עמו משהו חדש, תגלית, קריאת הפתעה או ריגוש נופי. כאן תמצאו את המפל השופע ביותר בישראל (מבחינת עוצמת הזרימה), הנטוע בלב צמחייה עשירה. אל תוותרו על הליכה מרגשת במיוחד ב"שביל התלוי" שהוכשר כאן במלאכת מחשבת שכללה שילוב של ראייה הנדסית, אקולוגית ונופית. הוא "נע" מעל הנחל השוצף, ומאפשר לכם לחוות את השמורה באופן בלתי שגרתי. החוויה הזו תיחקק בזיכרונם לעוד שנים רבות...

 

מותר לטבול? לא

 

נחל חרמון (בניאס) (צילום: דורון ניסים) (צילום: דורון ניסים)
נחל חרמון (בניאס)(צילום: דורון ניסים)

שמורת טבע תל דן

הדבר הכי קרוב לג'ונגל שתמצאו בישראל, ממתין לכם באצבע הגליל. ברוכים הבאים לשמורת הטבע תל דן, השוכנת לגדותיו של נחל דן השופע. אל תוותרו על ביקור במעיינות "גן עדן", פלגי מים השזורים יחדיו ויוצרים מראה קסום בלב היער. מומלץ מאוד לבקר גם בשרידי תל דן הקדומים, ולסיום – לקפוץ לבריכות השכשוך המוצלות, אף הן בלב היער הסבוך. כדאי לדעת כי במקום הוכשרו שבילי טיול למתקשים בהליכה.

 

מותר לטבול? כן

תל דן (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
תל דן(צילום: רשות הטבע והגנים)

שמורת טבע נחל שניר

כמי שמתהדר בתואר "הארוך במקורות הירדן", מציע נחל דן שבגליל (חצבאני), שפע של מסלולי טיול רטובים לצד יער גדות אפלולי ומסתורי ושפע של בריכות טבעיות – וגם אחת מלאכותית, שנחפרה במיוחד עבור המטיילים הקטנים. בנוסף, הוכשר במקום שביל נגיש. המסלול הרטוב חוויתי, קליל ומיועד לכל המשפחה. הביאו בגדי ים.

 

מותר לטבול? כן

נחל שניר (צילום: Adiel lo) (צילום: Adiel lo)
נחל שניר(צילום: Adiel lo)
 

שמורת טבע יהודיה

לא חייבים להיות מטיילי אקסטרים כדי להתענג על שפע מסלולי הטיול הרטובים שמתפתלים בשמורת טבע אדירה זו שברמת הגולן. כאן, במקום שבו קניונים עמוקים יוצרים מפלים עזים ובריכות קרות, ניתן אף ללון בחניון לילה שהוכשר במיוחד לטובת אוהבי הטבע. במקום ניתן לקבל מידע על מסלולי הטיול השונים בנחל זוויתן ובנחל יהודיה.

 

מותר לטבול? כן

 

נחל יהודיה (צילום: חנוך טל) (צילום: חנוך טל)
נחל יהודיה(צילום: חנוך טל)
 

שמורת טבע עיינות צוקים (עין פשחה)

נווה מדבר רוחש חיים, שבו אגמי מיםמליחים, המתוקים ביחס לים המלח, צמחייה סבוכה לעילא ובעלי חיים שלא ידעתם על קיומם. שמורת עיינות צוקים, בין מצוק ההעתקים לים המלח, היא נווה מדבר פוטוגני להפליא, שבו התגלו שרידי עבר מרתקים. לצד מסלול הטיול הקליל תגלו בריכות שכשוך ורחצה שיגרמו לכם לשכוח מהעולם ופשוט להיטמע בנוף. אל תוותרו על סיור מודרך הנערך מעת לעת ב"שמורה החבויה", בין בריכות צלולות עטורות צמחיית נחלים.

 

מותר לטבול? כן

 

עין פשחה (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
עין פשחה(צילום: זיו ריינשטיין)
  

שמורת טבע גמלא

נכון, לטבול בו אי אפשר, אבל לצפות? ברור. וזה אפילו ממכר. ככה זה כשמדובר במפל האיתן הגבוה יותר בישראל (51 מטרים). שביל הטיול ייקח אתכם אל מרפסת תצפית שממנה תצפו בדרמה הזו. ואם אתם כבר כאן, בקרו גם בשרידי העיר העתיקה גמלא, שאליה מובילה דרך חדשה.

 

מותר לטבול? לא

 

גמלא (צילום: אלדד איתן, רשות הטבע והגנים) (צילום: אלדד איתן, רשות הטבע והגנים)
גמלא(צילום: אלדד איתן, רשות הטבע והגנים)
 

 

שמורת הטבע מג'רסה – הבטיחה (בקעת בית ציידה)

השמורה מצויה במפגש שמנקז כמה מנחלי הגולן שעושים את דרכם לכנרת. התוצאה: נופי ג'ונגל סבוכים וטיול רטוב (מאוד) בלב כל הטבע הזה, לצד בתי גידול מרתקים, המנוטרים כל העת לשם שמירה עליהם. ניתן לטייל במסלול הקליל של המג'רסה, או להעמיק (תרתי משמע) אל הזאכי הסמוך, שדורש שחייה של ממש בחלק מהמסלול. לטובת המבקרים במג'רסה, הוכשרו מלתחות ושירותים, כמו גם שטח מוצל לפיקניק.

מותר לטבול? כן

 

מג'רסה (צילום: דורון ניסים) (צילום: דורון ניסים)
מג'רסה(צילום: דורון ניסים)
 

שמורת טבע נחל משושים

 גם ציור טבע מרשים וגם טבילת קיץ מרעננת במיוחד - נחל משושים שבגולן מציע את גולת הכותרת שלו בדמות בריכת המשושים, שבו תצורת בזלת "מפוסלות" שנוצרו בתהליכים געשיים קדומים. אין תפאורה יפה מזו לשחייה טובה אחרי מסלול טיול ארוך.

 

במקום הוכשרו שבילי תצפיות לכל המשפחה. כדאי לדעת כי במקום נבנתה מבואה קולטת קהל שבה שירותים, מקלחות וגם מרכז מידע למטיילים.

 

מותר לטבול? כן

בריכת המשושים (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
בריכת המשושים(צילום: רשות הטבע והגנים)

גן לאומי חורשת טל

המלך של אתרי הקמפינג באצבע הגליל הוא הרבה יותר מחניון לינת לילה פופולרי. זהו אתר נופש ענקי המשלב טבע ירוק ויפה, וחובבי המים ישמחו לגלות בו אגם שחייה מהנה במיוחד, כמו גם פלגי מים ציוריים החולפים לצד המדשאות. כל המים הללו מגיעים באדיבותו של נחל דן הסמוך. עוד במקום: חורשת אלונים עתיקים, ששומרו בקפדנות, כמו גם שמורת סחלבים מיוחדת במינה.

 

מותר לטבול? כן

חורשת טל (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
חורשת טל(צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)

 

שמורת טבע נחל עמוד

בין הסלעים הגדולים של נחל עמוד, חבויות בריכות מים קרות-קרות שיגרמו לכם לאנחת רווחה קולנית, במיוחד לאחר הליכה במסלול היפה, היורד אל עומק הערוץ. השמורה כוללת גם מעיינות צלולים, בוסתן משוחזר, טחנות קמח קדומות ושפע של פינות מוצלות. למעשה, כך בדיוק צריך להיראות טיול מים בטבע.

 

ועבור חובבי הטבע שאוהבים להתעורר הישר למסלול הטיול – כדאי לדעת כי הוכשר פה חניון לילה מוסדר.

 

מותר לטבול? כן

נחל עמוד (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
נחל עמוד(צילום: אבי מועלם)
 

גן לאומי גן השלושה (סחנה)

אחד המקומות היחידים בישראל שבהם ניתן לטבול בקיץ – וגם בחורף. הסיבה: מעיינות שנובעים כל השנה בטמפרטורה קבועה של 28 מעלות צלזיוס. וזה נעים בדיוק כפי שזה נשמע. המתחם המטופח הזה כולל בריכות עמוקות, מפלים שוצפים, טחנות קמח עתיקות וגם המון מדשאות למנוחה ולפיקניק. במקום הוכשרו מזנונים, מלתחות, שירותים ולמעשה כל מה שאתם צריכים כדי לבלות פה יום שלם.

 

מותר לטבול? כן

 

חדש על המפה רשות הטבע והגנים (צילום: מנו גרינשפן)
גן השלושה - הסחנה(צילום: מנו גרינשפן)
 

בשיתוף רשות הטבע והגנים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובי זכאי
טיול מרענן למג'רסה
צילום: דובי זכאי
מומלצים