שתף קטע נבחר

יש לכם עניין עם חתיכת בניין: גורדי השחקים הישראליים בתחרות המגדלים הטובים בעולם

המגדלים התל אביביים שרונה עזריאלי ומאייר רוטשילד, משתתפים בתחרות בינלאומית לבחירת גורדי השחקים הטובים בעולם. בתחרות משתתפים גם מבנים מניו יורק, אוסטרליה, סינגפור ולונדון. עוד בתחרות: חידושים כמו מעלית שנעה לצדדים. צפו והכריעו

 

 

שרונה פינת רוטשילד: שני מגדלים מישראל מועמדים לפרס יוקרתי בתחרות בינלאומית של גורדי השחקים הטובים בעולם, שתיערך בחודש מאי בשיקגו ארה"ב. מדובר בבניין המשרדים שרונה עזריאלי ובמגדל המגורים מאייר בשדרות רוטשילד.

 

התחרות - Tall+Urban Innovation 2018 - נערכת על-ידי המועצה העולמית לגורדי שחקים ובנייה עירונית (CTBUH - Council on Tall Buildings and Urban Habitat). היא מתמקדת בפרויקטים ובאנשי מקצוע, שתרמו תרומות יוצאות דופן לקידום בניינים גבוהים בסביבה העירונית.

 

בסך הכל ישתתפו בה 27 גורדי שחקים מכל העולם, המחולקים לחמש קטגוריות לפי מיקומם ושכל אחד מהם מתמודד בקטגוריה שלו על התואר המגדל הטוב ביותר, מבחינת השימוש שהוא מאפשר לדייריו. לצד זאת כוללת התחרות קטגוריות נוספות כמו חדשנות, מגדלים וותיקים יותר כבני עשור וכן מגדלים המשמשים בית גידול לצמחייה (Urban Habitat).

 

לצפייה בכל הפרויקטים בעמוד התחרות

 

המגדלים מישראל מועמדים בקטגוריה של המזרח התיכון ואפריקה, לצד מגדל בביירות ומבגדל בדרום אפריקה. רגע לפני התחרות - לפניכם הצצה לחלק מהפרויקטים המשתתפים בתחרות, כולל הנציגות הישראלית כמובן:

 

מגדל שרונה עזריאלי, תל אביב

בקטגוריית מזרח תיכון ואפריקה מועמדים ארבעה גורדי שחקים, בהם המגדל של קבוצת עזריאלי במתחם שרונה בתל אביב. המגדל תוכנן על ידי האדריכל משה צור ועל ידי המהנדס ישראל דוד, ואוכלס בשנת 2017. המגדל כולל 56 קומות בגובה של 238 מטר ונחשב למגדל הגבוה ביותר בישראל כיום.

 

בדברי ההסבר מצוין כי מדובר במגדל מגדל משרדים ואלגנטי, ששומר על איזון עדין בנוכחותו בקו הרקיע של תל אביב. צורתו הגאומטרית יוצרת תחושה של בניין בתנועה והעיצוב הדינמי והמוקפד, כפי שבא לידי ביטוי ביחסו לסביבה האורבנית סביבו, מעניק לו מראה ייחודי.

מגדל מאייר רוטשילד, תל אביב

המועמד הישראלי הנוסף הוא מגדל מאייר רוטשילד של חברת ברגרואין בשיתוף קבוצת חג'ג', הממוקם בצומת הרחובות רוטשילד ואלנבי בתל אביב. המגדל תוכנן על ידי האדריכל הבינלאומי ריצ'רד מאייר ועל ידי משרד ברעלי, לויצקי כסיף. המגדל אוכלס בשנת 2014 וכלל 42 קומות בגובה של 154 מטר.

 

בדברי ההסבר מצוין כי מדובר במגדל מגורים ייחודי בלב העיר הלבנה, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, עם מבני באוהאוס משנות ה-30 וה-40. הבניין מעוצב בקלילות ושקיפות, בשילוב עקרונות הבאוהאוס. מיקומו מאפשר להשקיף על השדרה ועל הנוף העירוני, ואילו קומת הקרקע שלו מאכלסת מסחר התורם לשילוב המגדל ותושביו בלב העירוני.  

 

  (באדיבות CTBUH )
המועמדים בקטגוריית מזה"ת ואפריקה(באדיבות CTBUH )

מגדל ביירות, לבנון

מועמד נוסף בקטגוריית המזרח התיכון ואפריקה הוא מגדל Beirut Terraces בביירות, לבנון, הכולל 27 קומות בגובה של 121.5 מטר, 10 מעליות ו-131 דירות. המגדל, הממוקם באזור המגורים הנחשק ביותר במרכז העיר, תוכנן בשכבות בהשראת ההיסטוריה. הוא נועד לעצב את עתידה של העיר על ידי החייאת חווית היום יום, באמצעות היותו "כפר אנכי" מקומי, עם טרסות מורחבות.

 

תכנון הבניין מבוסס על שילוב החיים בתוך הבית והחוץ, על ידי הרחבת אריחי הפנים למרפסות החיצוניות, המגדירות יחד את מעטפת הבניין בשילוב הזכוכית. המעטפת מורכבת מלוחות מחוררים מורחבים וקירות ירוקים המספקים פרטיות, צל ואופי ייחודי. המגדל תוכנן על ידי האדריכל Tobias Winkelman ממשרד האדריכלים Herzog & de Meuron Architekten. אוכלס בשנת 2016.

 

מגדל Zeitz Mocaa, דרום אפריקה

מגדל Zeitz Mocaa ממוקם בקייפ טאון וכולל 14 קומות בגובה של 58 מטר. המקום הוסב ממחסן תבואה ישן למוזיאון  הבינלאומי הראשון של אפריקה המוקדש לאמנות עכשווית. בנוסף המבנה כולל גם 28 חדרי מלון מפוארים.המקום אוכלס בשנת 2017.

 

המבנה מעוצב באופן ייחודי וכולל מעליות בתוך גלילי בטון מחוספס. 42 צינורות בטון שמילאו את השטח הפנימי הוסרו ופינו מקום של כ-80 מטר לגלריה בה מוצגת האומנות. המבנה תוכנן על ידי האדריכל Mat Cash ממשרד האדריכלים הלונדוני Heeatherwick Studio.

 

מגדלי הנחושת, ניו יורק

בקטגוריית המגדל הטוב ביותר באמריקה מועמדים ארבעה גורדי שחקים, בהם מגדלי הנחושת (AMERICAN COPPER BUILDINGS) הממוקמים על גדות הנהר איסט ריבר בניו יורק. מדובר בשני מגדלי מגורים, שאוכלסו בשנת 2016 ושכוללים 761 דירות יוקרה המיועדות לשוק השכירות. מדובר במבנים הגבוהים בעולם המשתמשים בנחושת בחזיתותיהם.

 

המגדלים מתנשאים לגבהים שונים, האחד בגובה 164.6 מטר וכולל 47 קומות, והשני בגובה 143.1 מטר וכולל 40 קומות. בין המגדלים מחבר גשר בגובה שלוש קומות. הם תוכננו על ידי האדריכל גרג פסקיוארלי (Greg Pasquareli) ממשרד האדריכלים האמריקאי Shop. צורתם הכפופה נועדה ליצור תחושה של ריקוד, תנועה, זרימה ואנרגיה. 

 

מגדלי אינטרנשיונל, אוסטרליה

בקטגוריית המגדל הטוב ביותר באסיה ואוסטרליה מועמדים 9 גורדי שחקים, בהם מגדלי אינטרנשיונל (International Towers Sydney) באזור הנמל של סידני, המהווים חלק מפרויקט התחדשות עירונית גדול של העיר. מדובר בשלושה מגדלים עם 52 קומות כל אחד, בגובה של 218 מטר, שאוכלסו בשנת 2016.

 

המגדלים דומים אך שונים, כאשר לכל אחד פרטים מובחנים שמבדילים אותו. העיצוב שלהם חדשני וגאומטרי, תוך חשיפה מירבית לאור טבעי ולנוף. עיצוב זה מאפשר ליצור מקומות עבודה המותאמים לעתיד ושיפר את פני האזור כולו. מיקומם על קו המים הפך אותם לשער הכניסה לעיר. המגדלים תוכננו על ידי האדריכל אבטר לוטאי (Avtar Lotay) ממשרד האדריכלים Roger Strik Harbour+ Partners,.

 

 

  (באדיבות CTBUH )
דוגמאות למועמדים נוספים מכל העולם(באדיבות CTBUH )

מגדל מריה 1, סינגפור

מועמד נוסף בקטגוריה של אסיה ואוסטרליה הוא מתחם המגדלים מרינה 1 (Marina One) הממוקם במרינה של מפרץ סינגפור. מדובר בארבעה גורדי שחקים עם עירוב שימושים של משרדים, מגורים ומסחר, המתנשאים לגובה של 225.5 מטר עם 34 קומות. האכלוס היה בשנת 2017.

 

חזיתות המגדלים משתלבות בקפדנות בנוף של העיר, אך המרחב הפנימי מהווה למעשה גן ירק תלת מימדי בזכות שילוב גינות בהשראת שדות האורז האסיאתיים. המתחם תוכנן על ידי האדריכל הגרמני Cristoph Ingenhouver, בעלי משרד האדריכלים Ingenhuoven Architects מדסלדורף.

 

מגדל קאנאלטו, אנגליה

בקטגוריית המגדל הטוב ביותר באירופה מועמדים ארבעה גורדי שחקים, בהם מגדל המגורים קאנאלטו (Canaletto), הממוקם באמצע הדרך בין לונדון לבין איזלינגטון . המגדל מתנשא לגובה של 95.6 מטר עם 30 קומות ואוכלס בשנת 2017.

 

המגדל מקבץ מספר קומות יחד ובכך נוצרות קבוצות אנכיות של קומות, שיוצרות בחזית הבניין מראה של סרט מקומר. מסגרות העטיפה משתקפות כדי להדגיש את האנכיות לאורך הקומות של הבניין וככלל, ארגון הבנייה המיוחד מדגיש את חוויית המגורים האינטימית. המגדל מאכלס מסעדה, מועדון בריאות, בריכה ועוד, ואילו החיפוי שלו מעניק צל ואקלים מוגן בחזית מהרחוב העמוס. המגדל תוכנן על ידי האדריכל Sander Versluis ממשרד UN Studio.

 

בקטגוריית החידושים - מעלית אופקית

בקטגוריית החידושים מתמודדים ארבעה מתמודדים, בהם מעלית MULTY של חברת טיסנקרופ - מעלית תלת כיוונית שנעה אנכית, מסתובבת, עולה ויורדת, על ידי שינוי תנועה בצמתים מתוכננים. התנועה מתאפשרת ללא כבלים ועל ידי טכנולוגיה מתקדמת, בעזרת חיבור המעלית לפס פלדה דוגמת פס של רכבת.

 

בדברי ההסבר מפורט, כי חידוש בסדר גודל כזה משנה לגמרי את המבנה המסורתי של המגדלים וחוסך מקום רב של פירי מעליות במבנה. מעלית המולטי הראשונה תופעל במגדל משרדים East Side Tower בברלין בשנת 2020.

 

  (צילום: באדיבות ISRAEL-CTBUH)
המעלית האופקית(צילום: באדיבות ISRAEL-CTBUH)

ישראל על המפה

ישראל הצטרפה לפני שנים רבות ל-CTBUH ובשנת 2012 הוקם רשמית הפורום הישראלי של הארגון, ISRAEL-CTBUH, במטרה להרחיב ולקדם את הידע בנושא בנושא גורדי השחקים בישראל. ישראל נחשבת למשתתפת בולטת בארגון ומשגרת מדי שנה את המשלחת השלישית בגודלה לכנסים. השנה אף התקיים כנס בשיתוף איגוד המהנדסים  ו-ISRAEL-CTBUH, בו נטלו חלק 1,600 משתתפים, בהם אדיכלים בעלי שם עולמי.

 

הפורום הישראלי הוקם בשיתוף פעולה בין עמותת האדריכלים לאיגוד המהנדסים, על ידי המהנדס דני מריאן, יו"ר איגוד המהנדסים, וכן האדריכל גיל שנהב ומהנדס ישראל דוד, שמשמשים כנציגי ישראל במועצה העולמית.

 

לדברי שנהב, הבעלים של כנען-שנהב אדריכלים, העתיד צופה שישראל תהיה מהמדינות הגבוהות בעולם. "המועמדות בתחרות היא הבעת הערכה לעבודת התכנון של המתכננים הישראלים והצבתם בקו ראשון עם מתכננים מובילים בעלי שמות עולמיים", אמר. 

 

"הקהילה המקצועית בישראל, השכילה להבין שהבניה לגובה ושילובה בעיר היא לא שאלה של האם, אלא של כיצד ובמהלך השנים היקף הבניה לגובה בישראל גדל בעקביות. אנחנו יכולים להיות גאים בכך שהבניה לגובה בישראל נתפסת איכותית ומקצועית ומוצבת בשורה אחת עם גורדי השחקים המצטיינים בזירה העולמית".

 

המהנדס ישראל דוד, ממלא מקום יו"ר איגוד המהנדסים לבניה ולתשתיות ומי שהיה שותף לתכנון מגדל מאייר, מסר כי "המועמדות של שני הפרויקטים הללו לפרס המבנה המצטיין מעידה על ההתפתחות העצומה שעוברת מדינת ישראל במודעות להקמת מגדלים אייקונים ברמה מאוד גבוהה ובתכנון מקורי ויצירתי של המתכננים הישראלים.

 

"מגדלים אלו הם הסנונית הראשונה בשורה של פרויקטים שנמצאים היום בביצוע, ואלו שנמצאים על שולחנות המתכננים ובדיונים בוועדות הסטטוטוריות השונות", הוסיף. "אני משוכנע שבשנים הקרובות יהיו מועמדים מבנים נוספים לפרסים דומים".


פורסם לראשונה 29/03/2018 14:06

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים