שתף קטע נבחר

כואב לך? קחי חיבוק מבן הזוג והכאב יעבור

מחקר בינלאומי חדש שנערך באוניברסיטת חיפה מצא כי מגע בין גבר לאישה גורם לסנכרון בין המוחות. התוצאה: הפחתה בתחושת הכאב. החוקרים: "בעת המגע של בני הזוג המוחות הופכים לאחד"

מגע בין בני אדם נעים ומרגיע, ועכשיו זה גם מדעי: מחקר בינלאומי חדש אותו הובילו חוקרי אוניברסיטת חיפה, מצא כי מגע בין גבר לאישה גורם לסנכרון בין המוחות ואף מפחית בתחושת הכאב אצל האישה. המחקר פורסם בכתב העת המדעי PNAS.

 

במחקר שאותו ערכו פרופ' סימון שמאי־צורי מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, ד"ר אירית וייסמן־פוגל מהחוג לפיזיותרפיה באוניברסיטת חיפה, ד"ר פבל גולדשטיין מאוניברסיטת קולורדו וד"ר גיום דומה ממכון פסטר פריז, ביקשו החוקרים ללכת צעד קדימה ולבדוק לראשונה את הפעילות המוחית של בני זוג בעת שהאישה חשה תחושת כאב. במחקר השתתפו 20 זוגות הטרוסקסואלים שנמצאים במערכת יחסים ארוכה ויציבה של למעלה משנה.

 

מפחית תחושת כאב אצל האישה. חיבוק (קרדיט: Shutterstck) (קרדיט: Shutterstck)
מפחית תחושת כאב אצל האישה. חיבוק(קרדיט: Shutterstck)
 

במהלך הניסוי המבוקר הועבר לנשים גירוי כאב, כאשר גם הגברים עצמם חוו פעם אחת את גיבוי הכאב שניתן לבת זוגם. הכאב ניתן באמצעות מכשיר מייצר חום שהוצמד לידם של הנבדקים. החלק העיקרי של הניסוי כלל תנאים שונים, שבהם הגברים ישבו ליד בת זוגם בלי לגעת בה, אחזו בידה בעת כאב, או שהשניים ישבו בחדר אחר בידיעה שבת זוגם חווה כאב. הגברים והנשים חוברו למערכת EEG שרושמת גלי מוח שונים, תוך התמקדות בגלי מוח מסוג "אלפא", שידועים ככאלה שקשורים לאמפתיה.

 

קראו על עוד מחקרי בריאות מעניינים:

צואת התינוקות השתנתה בעשורים האחרונים - ואלה חדשות רעות

מחקר ישראלי: קרמים, לקים ואיפור עלולים לפגוע בפוריות

מחקר מגלה: הקשר המפתיע בין ניתוח אף לצילום סלפי

 

ממצאי המחקר הראו כי כאשר האישה חוותה כאב ובן זוגה אחז בידה, המוחות של שניהם החלו לעבוד באופן מסונכרן יותר. המשמעות: הדפוס של הפעילות החשמלית שנרשמה על ידי מערכת EEG היה דומה יותר בהשוואה לשאר הנבדקים בקבוצת הביקורת. לדבריו של ד"ר גולדשטיין, ככל שהמוחות היו יותר מסונכרנים נשים חשו יותר ירידה בתחושת הכאב בעקבות המגע של בני זוגן. כמו כן, יותר סנכרון בין המוחות נצפה בקרב בני זוג עם גבר שהביע יותר אמפתיה בזמן הכאב בעזרת המגע.

 

המוחות פועלים בסנכרון 

"מצאנו שדירוגי הכאב של האישה היו נמוכים יותר בזמן שהגבר אחז בידה", הסבירה ד"ר וייסמן־פוגל, "התוצאה הכי מעניינת הייתה שרמת הסנכרון המוחי ניבאה את רמת הכאב של האישה, כלומר ככל שהמוחות היו יותר מסונכרנים, כך כאב לאישה פחות". 

 

"בתנאי הכאב והמגע, המוחות פועלים באופן מסונכרן", מציינת פרופ' שמאי־צורי "רוב המחקרים עד כה על פעילות מוחית עקבו אחר אדם אחד והפעילות המוחית שלו, והמחקרים על פעילות מוחית משותפת עדיין נמצאים בתחילת הדרך, אולם הממצא הנוכחי מחזק את התחושה שהמגע בין בני הזוג בעת הכאב סייע לאחד מבני הזוג. אנו יודעים שמצבים מסוימים כמו ניחום, מגבירים את הסנכרון בין המוחות. עתה מצאנו כי הסנכרון הזה קשור בהפחתת כאב".

 

לדברי החוקרים, העולם המודרני וריבוי השימוש במסכים מפחית את האינטראקציות הפיזיות והתקשורת הגופנית בין בני אדם, וכי הממצאים ממחישים את החשיבות של מגע אנושי. כעת מתכוונים החוקרים לבדוק אם המגע מביא להפחתת כאב גם אצל חולים כרוניים".

 

הכתבה פורסמה היום במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
ירידה בתחושות הכאב
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים