שתף קטע נבחר

למטיבי לכת: מצודת ארבל נפתחה מחדש למבקרים

לאחר כשנה וחצי של עבודות שיקום ושימור נפתחה לכבוד פסח המצודה המרהיבה שמשקיפה על הכינרת. על ההיסטוריה של המקום המיוחד ואיך מגיעים לטייל בו

מצודת הארבל (צילום: יורם שפירר)
מצודת הארבל(צילום: יורם שפירר)
 

מתחם מצודת הארבל, שבשמורת טבע ארבל שבצפון, נפתח מחדש למבקרים במיוחד לכבוד חג פסח - לאחר שנסגר לפני כשנה וחצי בשל סיבות בטיחותיות. מאז בוצעו באתר עבודות בטיחות, שיקום ושימור ארכיאולוגי נרחבות על ידי צוותי השימור של רשות הטבע והגנים.

 

כל ההמלצות לפסח - היכנסו למפת האירועים המלאה

 

המצודה, ששוכנת בלב מצוק הארבל המרשים והגבוה שמתנוסס מעל הכינרת, נבנתה במאה ה-17, כנראה על ידי עלי בק, בנו של האמיר הדרוזי פחר א-דין השני ששלט באותה תקופה על דרום לבנון וצפון ישראל. בנייתה התבססה על המערות שבצוק הסלע, והיא שימשה מאחז צבאי שחולש על הדרכים שעברו למרגלות המצוק.

 

במערות שבתוך המצודה התגלו גם ממצאים מהתקופה הרומית המוקדמת והמאוחרת, בהם מטבעות ואף מקוואות טהרה. ככל הנראה, במערות אלו התבצרו בשנת 37 לפני הספירה קנאי הגליל כשנלחמו בהורדוס.

מצודת הארבל (צילום: יורם שפירר)
מעקה בטיחות במצודה(צילום: יורם שפירר)

מצודת הארבל (צילום: יורם שפירר)
נוף מרהיב(צילום: יורם שפירר)

מצודת הארבל (צילום: אסף דורי, רשות הטבע והגנים)
מצודת הארבל מזווית נוספת(צילום: אסף דורי, רשות הטבע והגנים)

מצודת הארבל (צילום: אסף דורי, רשות הטבע והגנים)
חלק מעבודות התשתית שנעשו במקום(צילום: אסף דורי, רשות הטבע והגנים)

מצודת הארבל (צילום: אסף דורי, רשות הטבע והגנים)
חלונות המצודה(צילום: אסף דורי, רשות הטבע והגנים)

מצודת הארבל (צילום: אסף דורי, רשות הטבע והגנים)
(צילום: אסף דורי, רשות הטבע והגנים)

מצודת הארבל (צילום: יורם שפירר)
מקום ייחודי(צילום: יורם שפירר)
 

המבקרים במתחם המצודה יכולים להתרשם מייחודה ויופיה, מהקירות העצומים שבנויים נדבכים של אבני בזלת שחורות ואבני גיר לבנות, לסייר בין מפלסיה וליהנות מתצפית נוף מרהיבה על האזור. כל זאת תוך הצצה מרתקת לעבודות השיקום והשימור הארכיאולוגי שעדיין מתבצעות במצודה וצפויות עוד להימשך בשנים הקרובות. יש לציין שהביקור במצודה מתאפשר לאחר השלמת חלק משמעותי בעבודות השיקום, הבטיחות והשימור וקבלת אישורי בטיחות מגורמי המקצוע.

 

אסף דורי, מנהל שמורת טבע וגן לאומי ארבל, סיפר כי "פרויקט שיקום ושימור המצודה החל בשלהי 2016 בעקבות מפגעי בטיחות שהתגלו במקום וחייבו את סגירתו למען בטיחות המטיילים. הפרויקט התחיל במבצע לוגיסטי מורכב להעלאת ציוד וחומרי בנייה בהשתתפות עשרות מעובדי רשות הטבע והגנים ומאות מתנדבים. בתוך כך השתמשנו ב-18 טון של חומרי מליטה לייצוב הקומה הראשונה של המצודה ו-14 קוב עץ שבעזרתו בנינו פיגום מיוחד בגובה 15 מטרים".

 

ההגעה לביקור במצודה נעשית בהליכה על שביל מטיבי לכת שיוצא ממבואת הארבל ויורד את המצוק עם מאחזים שמקובעים בסלע תוך הובלת המטיילים למתחם מערות מקלט ולמצודת הארבל. הכניסה למתחם המצודה אינה כרוכה בעלות נוספת מעבר לדמי הכניסה לגן הלאומי עצמו: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד, חינם למנויי מטמון של רשות הטבע והגנים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יורם שפירר
מצודת הארבל
צילום: יורם שפירר
מומלצים