שתף קטע נבחר

ישראל מחזיקה בגופת מחבל שנהרג ביום שישי

כלי תקשורת ערביים דיווחו כי ישראל מחזיקה בגופתו של מסעב סלול, פעיל בזרוע בצבאית של חמאס, שירה לעבר כוחות צה"ל ביום שישי בצפון הרצועה. על פי מקור פלסטיני מקומי בעזה גם גופת המחבל השני שביצע את ניסיון פיגוע הירי מוחזקת בידי ישראל

ישראל מחזיקה בגופת אחד המחבלים שביצעו את ניסיון פיגוע הירי נגד כוחות צה"ל ביום שישי בצפון הרצועה. מדובר במסעב סלול, בן 23 פעיל בזרוע בצבאית של חמאס. כך דיווחו הבוקר (יום א') שני כלי תקשורת גדולים בעולם הערבי. במקביל, נעצר הבוקר פלסטיני לא חמוש שניסה לחצות את גדר המערכת ליד כיסופים. הוא הועבר לחקירה.

 

אמצעי הלחימה שנתפסו בידי המחבלים בצפון הרצועה (צילום: דובר צה
אמצעי לחימה שנמצאו ליד גופות המחבלים ביום שישי(צילום: דובר צה"ל)

אמצעי הלחימה שנתפסו בידי המחבלים בצפון הרצועה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

סלול, תושב זואידה, ירה לעבר כוחות צה"ל יחד עם מחבל נוסף. במקביל, נעצר הבוקר (יום א') באזור כיסופים פלסטיני שחצה את הגבול מרצועת עזה. בני משפחתו של סלול ציינו כי הם הבינו שהוא נהרג רק מפרסום תמונתו.

 

אתמול לא נמסר בעזה כי נערך לו מסע הלוויה, בניגוד למסעות ההלוויה של שאר 15 ההרוגים בצעדת השיבה. חמאס והזרוע הצבאית שלו נמנעו מלהתייחס לעניין. על פי מקור פלסטיני מקומי בעזה גם גופת המחבל השני שביצע את ניסיון פיגוע הירי מוחזקת בידי ישראל.

 

בעניין החזקת גופות מחבלים, קבע בג"ץ בחודש דצמבר כי המדינה תחויב להשיב גופות מחבלים. בפסק דין שניתן על ידי השופטים יורם דנציגר וג'ורג' קרא, ומול דעת מיעוט של השופט ניל הנדל, קיבל בג"ץ עתירות של בני משפחות מחבלים שגופותיהם הוחזקו בידי המדינה וקבע כי החזקתן נעשית בלא סמכות. פסיקתו הדרמטית קבע בג"ץ כי המדינה לא יכולה להחזיק בידיה בגופות לצרכי משא ומתן משום שאין חוק ספציפי שמאשר לה לעשות כן. בג"ץ נתן למדינה שישה חודשים לנסח חוק חדש שכזה, שיעמוד בסטנדרטים הבינלאומיים - ואם לא תעשה זאת בתקופה שהוקצבה - היא תיאלץ להשיב את הגופות למשפחות המחבלים.

 

המחבלים שנהרגו בצפון רצועת עזה ביום הראשון לצעדת השיבה (צילום: דובר צה
המחבלים שנהרגו בצפון רצועת עזה ביום הראשון לצעדת השיבה(צילום: דובר צה"ל)

לפי הערכות בצבא, הפרות הסדר בגבול יימשכו גם בימים הקרובים בקצבים משתנים וכך גם הניסיונות לבצע פיגועים בחסותן. אחת האפשרויות היא החרפה בטחונית מצד חמאס שיאפשר ירי רקטות לעבר ישראל או ישחרר את הרסן עוד יותר בפיגועי שטח במתווה של צליפה, מטעני חבלה וירי נ"ט לעבר כוחות צה"ל.

 

הכוננות הגבוהה של כוחות צה"ל באוגדת עזה עם כוחות התגבור תימשך לכל הפחות בשבוע הקרוב, וייתכן שעד ליום העצמאות. בצה"ל העניקו אמש גיבוי ללוחמים שירו שלשום לעבר עשרות מפרי סדר פלסטינים והרגו 16 מהם. לפי צה"ל ושב"כ לפחות עשרה מהם הם פעילי טרור מובהקים וחלקם שייכים לחמאס.

 

עם זאת, ולאור תקדימי העבר, לא מן הנמנע שממצאי תחקירי תקריות האירועים משלשום שיימשכו בשבוע הקרוב - לצד עדויות מצולמות שיגיעו מעזה - עשויים להוביל לפתיחת חקירת מצ"ח לגבי חלק מהאירועים. חקירות מבצעיות מסוג אלה לא זכו להתנגדות עקרונית או לביקורת מצד מפקדי כוחות בגזרת עזה, בעיקר בשל חשיבותן ככלי בדיקה נוסף פנימי לגבי התנהלות הכוחות. בנוסף, מדובר בכלי לקבלת לגיטימציה בזירה הבינלאומית, כזה המעיד כי צה"ל לא חושש מחקירה פלילית של אירועים שנויים במחלוקת.

מצעב אלסלול ()
מסעב סלול

היום השני של צעדת השיבה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

עימותים בגבול עזה (צילום: AP)
(צילום: AP)

בתוך כך, שגריר ישראל לאו"ם דני דנון הגיש תלונה רשמית למועצת הביטחון בעקבות כינוס דיון החירום של המועצה בנושא המצב בעזה במהלך חג הפסח. השגריר דנון כתב למועצה: "כווית ביצעה מחטף, תוך הכרה מלאה בכך שהמשלחת הישראלית, ככל היהודים, חוגגת את חג הפסח. היא דחפה לדיון פתוח של המועצה והזמינה את הפלסטינים לשאת דברים, שהוכנו היטב מראש, בזמן שמנעה מישראל להשתתף בדיון בשל החג".

 

דנון הגיב לאירועים בעזה: "חמאס שוב ניצל נשים וילדים כמגנים אנושיים, הלביש ילדים קטנים במדים צבאיים וחימש אותם ברובים. למרות המאמצים הפלסטיניים להציג את האירועים האלימים כ'הפגנות בדרכי שלום', חמאס שלח פעילי טרור חמושים לפעול מתוך אוכלוסייה אזרחית, כאשר כמה מהם נהרגו בזמן שתקפו עמדות ישראליות לאורך הגבול".

 

דנון הוסיף כי "נזכיר למועצת הביטחון כי ניצול חוקיים פרודצורוליים כדי לאפשר לצד אחד להציג את דבריו בזמן שהצד השני מנוע מלהגיב מנוגד לערכי האו"ם ופוגע אנושות בעקרונות היסוד של דיון הגון".

 יום האדמה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 יום האדמה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 יום האדמה (צילום: AP)
(צילום: AP)

 יום האדמה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 יום האדמה (צילום: AP)
(צילום: AP)

 יום האדמה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 יום האדמה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

אתמול העימותים היו בעצימות נמוכה בהרבה והסתיימו ב-25 פצועים פלסטינים, במצב קל עד בינוני. לעומת זאת, ביום שישי נפצעו מאות פלסטינים, פרט ל-16 שנהרגו. בבית החולים שיפא אמרו כי טופלו בו 284 פצועים באותו היום, רובם מפגיעות ירי. דובר בית החולים טען כי 70 מהפצועים בני 11 עד 18 היו נערות. גם בימים הקרובים צפויים להימשך העימותים על הגדר במינון נמוך יותר בימות השבוע ולהתגבר בימי שישי אחרי תפילות הצהריים. בכל מקרה, בתקופה הקרובה ההערכה היא שכמות המפגינים לא תתקרב ל-30 האלף שמחו ביום שישי האחרון.

 

בששת מחנות האוהלים שהוקמו בגבול הרצועה צפויים להתקיים פעילויות ואירועים שונים הקשורים לשיבת הפליטים ולמדיניות של הממשל האמריקני הנוכחי, שאותו הציבור הפלסטיני מחשיב כעוין. מחנות האוהלים יאוכלסו גם בלילות בידי קבוצות שונות שיתחלפו אחת לכמה ימים.

 

"יום האדמה" הוא כאמור רק יריית הפתיחה של כמה תאריכים נפיצים: "יום האסיר", יום העצמאות ה-70 למדינת ישראל, "יום הנכבה" שיצוין במקביל לטקס פתיחת השגרירות האמריקנית בירושלים, תחילת חודש הרמדאן שיחל באותו יום ולסיום יום הנכסה בתחילת חודש יוני.

 

יואב זיתון השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים