שתף קטע נבחר

התזונה שעשויה למנוע עצירות אצל ילדים

עצירות אצל ילדים היא תופעה שכיחה, ובפסח יותר ילדים סובלים ממנה. בעזרת תזונה נכונה והקפדה על שתיית מים אפשר לשפר את המצב. אז מה אוכלים כדי לאזן את המצות?

עצירות אצל ילדים היא תופעה מאד שכיחה שיכולה לבוא לידי ביטוי במיעוט יציאות (פחות משלוש בשבוע) במשך שבועיים לפחות, בצואה יבשה וקשה, וכן בקושי ובמאמץ ביציאה.

 

עצירות היא מצב בו יש קושי בפעילות המעיים וריקון איטי שלהם, דבר המתבטא בכאבי בטן, תחושת אי נוחות ונפיחות, גזים ומלאות בטנית כתוצאה מהצטברות הצואה במעיים.

 

דפוסי מתן הצואה אצל ילדים יכולים לנוע מאחת ליום-יומיים, ועד למספר יציאות ליום. חשוב להחריג תינוקות יונקים עד גיל שישה שבועות (החל מגיל שלושה ימים) - מהם נצפה לשלוש יציאות ביום לפחות, והחל מגיל שישה שבועות יכול להיות טווח יציאות מאד רחב - מכמה ביום ועד ליציאה אחת לכמה ימים.

 

תחושת אי נוחות ונפיחות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תחושת אי נוחות ונפיחות(צילום: shutterstock)

התאפקות

לרוב עצירות אצל ילדים אינה נגרמת בגלל מצב רפואי אלא דווקא בגלל התאפקות מסיבות שונות. ייתכן במקור התאפקות בעקבות מצב רפואי שממשיכה בגלל פחד, כמו למשל בפיסורה (סדק באזור פי הטבעת), איסטניסטיות ופחד מלכלוך או לחלופין לחץ לניקיון מהסביבה הקרובה, כדרך לבטא שליטה בקונפליקטים שונים מול ההורים או קושי רגשי/התנהגותי כלשהו. לעיתים יכולה גם להופיע בריחת צואה בעקבות ההתאפקות הממושכת. עצירות יכולה להופיע גם בעת שינויים תזונתיים, מעבר מהנקה לתמ"ל והעדר פעילות גופנית.

 

גם ימי הפסח עלולים לגרום לעצירות אצל ילדים משום שהם כוללים שינוי תזונתי גדול עם המעבר לצריכת מצות ומאכלים פחות שגרתיים, ארוחות גדולות, חופש מהחוגים והפעילות הגופנית עבור חלק מהילדים, וכן יציאה מהשגרה הקבועה של הילד.

 

מה עושים במקרים של עצירות אצל ילדים? צפו:

 

 

הנה כמה המלצות תזונתיות והתנהגותיות שיכולות לסייע בתקופה זו ובכלל:

 

1. לא להתאפק

חנכו את הילד לא להתאפק ולא להתבייש - אם צריך ללכת לשירותים הולכים בכל מקום! גם כשמתארחים וגם כשמטיילים.

 

קראו עוד בערוץ הורים:

המשבר הראשון שלנו ברילוקיישן בברלין

הצלם שמנציח את המציאות של ילדי ישראל

עשרת הקשיים הגדולים של ההורים

 

2. שתיית מים

יש להקפיד על שתייה מרובה של מים. התירוש בארוחות החג אינו תחליף. ניתן להוסיף פלחי פירות טריים או עשבי תיבול למים על מנת להגביר שתייה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

3. אכילת ירקות

מומלץ לשלב בארוחות הרבה ירקות טריים/ מבושלים (קישואים, עגבניות, חצילים, סלק) ופירות, המכילים מים וסיבים תזונתיים. הסיבים התזונתיים סופחים אליהם מים, אשר מגדילים את נפח הצואה ומרככים אותה ועוזרים לה להתפנות מהגוף.

 

4. שילוב קטניות

למי שאוכל קטניות בפסח - רצוי להקפיד על שילוב הקטניות (עדשים, שעועית, אפונה, גרגרי חומוס, מש), שהן עשירות בסיבים, בארוחות החג וחול המועד.

 

5. מזונות שומניים

אכילת מזונות שומניים כגון אבוקדו, טחינה, שמן זית, חמאת בוטנים טבעית, שקדיה ועוד העוזרים לרכך את הצואה ולהגביר יציאות. לכן, עדיף מצה עם אבוקדו ועגבניה או טחינה מאשר מצה עם גבינה לבנה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

6. עגבניה וחרוסת

ניתן להוסיף עגבניה מרוסקת וכף שמן זית, או לתת לשתות מיצוי שזיפים מיובשים. כמו כן כשרוצים ממרח מתוק על המצה העדיפו את החרוסת שהיא אהובה על הילדים, על פני ממרח שוקולד, ושלבו בה תמרים, תפוחים ואגסים העוזרים ליציאות.

 

7. פעילות גופנית

נצלו את הזמן לטיולים בחיק הטבע, פריחה, רכיבה על אופניים ומפגשים משפחתיים שלאו דווקא קשורים לאוכל.

 

בכל מקרה חשוב להיות קשובים לילד או לתינוק ולשים לב אם היציאה קשה או מלווה במאמץ או דימום ואם היא נמשכת מעבר לפסח. במקרה של ספק תמיד מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים/ דיאטנית.

 

אילנית סנדרוביץ, דיאטנית קלינית, מכבי שירותי בריאות, מחוז ירושלים והשפלה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מומלץ לשלב בארוחות הרבה ירקות טריים
צילום: shutterstock
מומלצים