שתף קטע נבחר

נתניהו התקפל: "משעה את יישום הסכם המסתננים"

דרמה פוליטית: שעות ספורות לאחר שהכריז על המתווה שגובש מול האו"ם על ביטול גירוש מבקשי המקלט, ובעקבות הביקורת הפוליטית והציבורית שספג, הודיע רה"מ על הקפאת התוכנית: "אני קשוב אליכם ומשעה את יישום ההסכם"

 

אריה דרעי (צילום: אוהד צויגנברג)
ראש הממשלה ושר הפנים (צילום: אוהד צויגנברג)

דרמה פוליטית. שעות ספורות לאחר שהכריז על ביטול תוכנית גירוש מבקשי המקלט, ולאחר שספג ביקורת רבה במפלגתו, בקואליציה ובקרב הציבור, ראש הממשלה הודיע אמש (יום ב') על הקפאת המתווה שגובש בין ממשלתו לאו"ם. "אני קשוב אליכם, ובראש ובראשונה לתושבי דרום תל אביב. לכן החלטתי להיפגש יחד עם שר הפנים אריה דרעי עם נציגי התושבים מחר בבוקר. בינתיים אני משעה את יישום ההסכם, ולאחר שאפגש עם הנציגים אביא את ההסכם לבחינה מחודשת".

 

 

נתניהו, שהתמודד עם גל של ביקורת בעמוד הפייסבוק שלו, פרסם שעתיים קודם לכן סרטון שבו הבהיר: "נוציא את המסתננים מדרום תל אביב, נביא אותם למושבים, לקיבוצים, ליישובים החזקים, כדי שהנטל לא יפול על שכונות המצוקה".

 

זמן קצר לאחר מכן פרסם נתניהו הודעה נוספת בפייסבוק שבה ניסה להסביר את צעדיו: "ראשית, אני מבקש שתבינו את השתלשלות הדברים: בשנתיים האחרונות פעלתי מול רואנדה כדי שזו תשמש כ'מדינה שלישית' הקולטת מסתננים שנגרש אליה גם בלי הסכמתם. זו הדרך החוקית היחידה שנותרה לנו להוציא מסתננים ללא הסכמתם, לאחר ששאר המהלכים שלנו נפסלו משפטית. רואנדה הסכימה לכך והתחלנו בפעולת הגירוש אליה".

 

  

"בשבועות האחרונים, בלחץ אדיר על רואנדה של הקרן החדשה לישראל וגורמים באיחוד האירופי, רואנדה התקפלה מההסכם וסירבה לקלוט מסתננים מישראל שהוצאו בכפייה. במצב זה החלטתי לחתור להסכם חדש שיאפשר בכל זאת את המשך הוצאת המסתננים.

 

"עם זאת, אני קשוב אליכם, ובראש ובראשונה לתושבי דרום תל אביב", הבהיר נתניהו. "לכן החלטתי להיפגש יחד עם שר הפנים אריה דרעי עם נציגי התושבים מחר בבוקר. בינתיים אני משעה את יישום ההסכם, ולאחר שאפגש עם הנציגים אביא את ההסכם לבחינה מחודשת".

 

תגובות בפייסבוק למתווה הפליטים ()
ביקורת קשה של גולשים בעמוד הפייסבוק של נתניהו
 

תגובות בפייסבוק למתווה הפליטים ()

"המדינה השלישית לא עמדה בלחץ" – כך הסביר נתניהו אתמול בצהריים את הסיבה לביטול תוכנית הגירוש של מבקשי המקלט מאריתריאה וסודן ששוהים בישראל. נתניהו חשף אמש לראשונה כי "המדינה השלישית" היא רואנדה, שהייתה אמורה לקלוט את מבקשי המקלט גם ללא הסכמתם, על פי ההסכם שממשלת ישראל טוענת שחתמה עימה.

 

אך רואנדה הכחישה את קיומו של הסכם כזה לכל אורך הדרך, וטענה כי לא תקבל מבקשי מקלט שיועברו אליה בכפייה. וכך התמוטט לו התמרון המשפטי שמדינת ישראל בנתה כדי להתמודד עם החלטת בג"ץ, שאוסרת לגרש את מבקשי המקלט למדינה שאינה מוכנה לקבל אותם גם ללא הסכמתם. מצד שני, גם ההסכם שנחתם עם האו"ם אתמול מוקפא על פי הודעת נתניהו. ועל כן, בשלב זה אין לממשלה שום מתווה להתמודדות עם מבקשי המקלט בישראל, כפי שהיה לפני שתוכנית הגירוש נהגתה.

 

ביקורת מימין

אתמול בצהריים כינס נתניהו מסיבת עיתונאים עם שר הפנים אריה דרעי, ובה סיפר על הסכם עם נציבות הפליטים של האו"ם, שלפיו ייצאו מישראל 16,250 מסתננים "למדינות מתקדמות כמו קנדה, גרמניה, איטליה. הנציבות גם תוציא אותם, תארגן ואפילו תממן את זה. בתחילה הם אמרו שעל כל אחד שייצא ארבעה יישארו, כתושבים ארעיים. לא הסכמו לכך, והגענו בסוף להסכם שעל כל אחד שיוצא, אחד יישאר", אמר נתניהו.

 

ראש הממשלה הוסיף: "אני מבין שהציפיה הייתה - גם אצלי - שנוכל להוציא את כולם, אבל ברגע שזה לא עומד על הפרק, אנו עושים את הדבר הטוב ביותר שנוכל. להוציא אנשים, לשקם את היתרה ולשקם את דרום תל אביב".

 

בהודעת לשכת ראש הממשלה שיצאה קודם לכן צוין כי "לאור העובדה שמדינת ישראל ונציבות האו"ם לפליטים משלבות זרועות לשם מימוש מתווה זה, מתייתר הצורך להמשיך במדיניות הוצאה בכפייה למדינות שלישיות בתקופת יישום המתווה החדש".

 

עוד צוין בהודעה כי "ראש הממשלה ושר הפנים פעלו לקיום המתווה הקודם, אך בשל אילוצים משפטיים וקשיים מדיניים מצד המדינות השלישיות היה צורך להגיע להבנות חדשות ומשופרות שיבטיחו המשך יציאת אלפי מהגרים מישראל ומתן טיפול מקיף לבעיה".

 

גורמים בימין מתחו על המהלך ביקורת חריפה. שר החינוך נפתלי בנט אמר כי המתווה "מהווה כניעה מוחלטת לקמפיין השקרי שהופץ בתקשורת בחודשים האחרונים. המתווה המקורי שגובש בממשלה בנושא המסתננים מוסרי וצודק, ויש לפעול על פיו בלבד: פליטים ממקומות סכנה - ייקלטו בישראל, מסתנני עבודה - יוחזרו. יובהר: במתווה החדש ישראל תקלוט מהגרי עבודה שכלל לא הגישו בקשת מקלט".

 

תגובות בפייסבוק למתווה הפליטים ()

גם שרת התרבות והספורט מירי רגב השמיעה ביקורת על המתווה שהושג: "ההחלטה שפורסמה היום דרמטית ואני בהחלט מודאגת מהוויתור המהיר על פניו, על עקרונות היסוד של מדיניות ההגירה של הממשלה. כידוע לא מדובר בפליטים אלא באנשים שהסתננו באופן לא חוקי, לכן ההתדיינות עם נציבות האו"ם לפליטים לטעמי היא לא במקום".

 

שר האוצר משה כחלון טען כי "המתווה המוצע אינו מספק. היקף המסתננים שיקבלו מעמד של תושבות זמנית גדול ובלתי מתקבל על הדעת. על הממשלה להתכנס ולחשב מסלול מחדש". שר התחבורה ישראל כץ הוסיף: "אלה לא התוצאות להן ציפינו".


פורסם לראשונה 02/04/2018 22:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
נתניהו, אתמול
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים