שתף קטע נבחר

תושבי דרום ת"א נפגשו עם נתניהו, חודשה המחאה נגד הגירוש

נתניהו נועד עם תומכי הגירוש, שאמרו: "די להבטחות, כרגע אנחנו הכוח". עשרות מפגינים נגד הגירוש התאספו בקריה ובירושלים

 

  

 

לאחר שהכריז במסיבת עיתונאים על ביטול תוכנית גירוש מבקשי המקלט, וחזר בו מהחלטתו בעקבות הביקורת הפוליטית והציבורית שהופנתה לעברו, זימן ראש הממשלה בנימין נתניהו מפגש עם תושבי דרום תל אביב בקריה בתל אביב.

 

לצד הפגישה שהחלה לאחר 11:00 בבוקר (יום ג') התאספו מפגינים נגד הגירוש התאספו בקריה בתל אביב, מול משרד ראש הממשלה בירושלים ומול ביתו של שר האוצר משה כחלון בחיפה, שהביע את התנגדותו להסכם עם האו"ם. בהפגנות, שאותן ארגנו התנועות "עוצרים את הגירוש" ו"דרום תל אביב נגד הגירוש", השתתפו עשרות בני אדם.

  

הפגנה מחוץ לפגישת דרעי ונתניהו עם תושבי דרום תל אביב (צילום: צביקה טישלר)
עשרות השתתפו בהפגנה מחוץ לקריה בתל אביב(צילום: צביקה טישלר)

הפגנה מחוץ לפגישת דרעי ונתניהו עם תושבי דרום תל אביב (צילום: בראל אפרים)
המחאה מחוץ לקריה בתל אביב(צילום: בראל אפרים)
 

"אני קשוב אליכם, ובראש ובראשונה לתושבי דרום תל אביב. לכן החלטתי להיפגש יחד עם שר הפנים אריה דרעי עם נציגי התושבים", אמר נתניהו עם ההכרזה על הקפאת המתווה שגובש בין ממשלתו לנציבות הפליטים לאו"ם. "בינתיים אני משעה את יישום ההסכם, ולאחר שאפגש עם הנציגים אביא את ההסכם לבחינה מחודשת". נראה כי ישראל חזרה לאותה הנקודה שבה הייתה לפני כחצי שנה, בטרם אושרה תוכנית הגירוש של מבקשי המקלט מאריתריאה וסודן ששוהים בישראל. כלומר, מבקשי המקלט יישארו לעת עתה בישראל בהיעדר מדינה שתסכים לקלוט אותם.

 

במקביל לפגישה קרא שר החינוך נפתלי בנט לראש הממשלה לבטל את ההסכם, ולא רק להקפיאו: "ההסכם מול האו"ם על קליטת המסתננים הוא רע לישראל. ‏לא די להשעותו; אני קורא לראש הממשלה לבטלו כליל. אישורו יהווה בכייה לדורות ויקבע תקדים שישראל מעניקה תושבות למסתננים בלתי חוקיים במוצהר. ‏ממשלת ישראל לא תצליח לשכנע בעתיד איש שההסתננות לישראל אינה כדאית".

 

דג'ן מנגשה, מבקש מקלט מאריתריאה שהגיע להפגנה בתל אביב, אמר: "אני מבקש להעביר מסר לכל מי שהתנגד להסכם - זה משחק פוליטי. אל תשחקו בנו. ההסכם הוא טוב - הוא ישקם אותנו והוא ישקם את שכונות דרום תל אביב".

 

שפי פז, ממובילות המאבק לגירוש מבקשי המקלט, אמרה ל-ynet לפני פגישתה עם ראש הממשלה ושר הפנים: "נשב לדבר איתו ונתחיל לחשוב ברצינות, למחוק כל מה שהיה ולהתחיל מההתחלה לראות מה עושים. אבל הפעם אנחנו רוצים דברים שהם בני ביצוע. אין יותר הבטחות בשמיים, רוצים לדבר תכלס. בלי כל מיני הסכמים סודיים, ואו"ם-שמום. אין לי מושג מה יהיה אבל כרגע אנחנו פה הכוח".  

 

הפגנה מחוץ לפגישת דרעי ונתניהו עם תושבי דרום תל אביב (צילום: בראל אפרים)
מפגינים מחוץ לפגישת נתניהו ודרעי עם תושבי דרום ת"א(צילום: בראל אפרים)

הפגנה מחוץ לפגישת דרעי ונתניהו עם תושבי דרום תל אביב (צילום: צביקה טישלר)
(צילום: צביקה טישלר)

הפגנה מחוץ לפגישת דרעי ונתניהו עם תושבי דרום תל אביב (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)

הפגנה מחוץ לפגישת דרעי ונתניהו עם תושבי דרום תל אביב (צילום: צביקה טישלר)
(צילום: צביקה טישלר)

 

שולה קשת, מובילת "דרום תל אביב נגד הגירוש", אמרה: "בנימין נתניהו נפגש עם 'נציגי' דרום תל אביב. אלו אותם קומץ פעילים שפועלים ללא לאות ולא ישקטו עד שאחרון האפריקנים יגורשו. אנחנו תושבות ותושבי דרום תל אביב נגד הגירוש ובעד דרום תל אביב לא מוזמנות להשמיע את קולנו בפגישה. מודרות כמו שהיינו מודרות באוגוסט 2017 כשבנימין נתניהו הגיע לשכונה שלנו. באנו להשמיע את קולנו - נגד הגזענות, בעד קליטה ופיזור ובעד דרום תל אביב. אנו דורשות להיות חלק מהחשיבה ולא להשאיר את המציאות שבה מתחשבים בכרישי הנדל"ן ופחות בתושבי הדרום".

 

כ-150 מפגינים קראו מחוץ לקריה בתל אביב: "תושבות ופליטות מסרבות להיות אויבות", "כל אדם הוא אדם, אין הבדל בין דם לדם" ו"זכויות אדם לכולם". הם אחזו בשלטים שעליהם נכתב "האם אנחנו ב-1939???" ו"מדיניות אחראית לתושב ולפליט". מונים אהרון, מבקש מקלט מסודן, אמר בהפגנה: "אני אופטימי שההסכם עם האו"ם ייצא לפועל. וזה בגללכם. בגלל ההתעוררות של החברה הישראלית הנפלאה. זה הקול היחיד שהממשלה מקשיבה לו. ההסכם הזה נעשה בגלל הלחץ הציבורי שלכם, של הישראלים. כל עוד שאתם כאן ומשמיעים את הקול שלכם אני אופטימי. תודה רבה לכם, תמשיכו לעמוד איתנו, אנחנו זקוקים לכם".

 

הזיגזג של נתניהו

ראש הממשלה הסביר אתמול בצהריים את הסיבה לביטול הגירוש של מבקשי המקלט מאריתריאה ומסודן ששוהים בארץ בכך ש"המדינה השלישית לא עמדה בלחץ". נתניהו חשף אמש לראשונה כי "המדינה השלישית" היא רואנדה, שהייתה אמורה לקלוט את מבקשי המקלט גם ללא הסכמתם, על פי ההסכם שממשלת ישראל טוענת שחתמה עימה.

 

אך רואנדה הכחישה את קיומו של הסכם כזה לכל אורך הדרך, וטענה כי לא תקבל מבקשי מקלט שיועברו אליה בכפייה. וכך התמוטט לו התמרון המשפטי שמדינת ישראל בנתה כדי להתמודד עם החלטת בג"ץ, שאוסרת לגרש את מבקשי המקלט למדינה שאינה מוכנה לקבל אותם גם ללא הסכמתם. מצד שני, גם ההסכם שנחתם עם האו"ם אתמול מוקפא על פי הודעת נתניהו. ועל כן, בשלב זה אין לממשלה שום מתווה להתמודדות עם מבקשי המקלט בישראל, כפי שהיה לפני שתוכנית הגירוש נהגתה.

 

ההכרזה המקורית של נתניהו על מתווה מבקשי המקלט גררה ביקורת קשה בקואליציה, בין היתר של שורת שרים בכירים שאמרו כי המתווה מסוכן ומהווה פרס למסתננים בלתי חוקיים. ההתנגדות למתווה נרשמה בקרב שרים בכירים בליכוד דוגמת מירי רגב שיצאה נגד היוזמה ואמרה כי היא מודאגת מ"הוויתור על עקרונות היסוד של הממשלה בעניין מדיניות ההגירה".

 

בקרב השותפות בקואליציה השמיע השר נפתלי בנט ביקורת נוקבת על המתווה, אמר כי הוא מהווה "גן עדן למסתננים" וקרא להביאו לאישור הממשלה. גם השרים משה כחלון וישראל כץ הביעו תרעומת על ההסכמות שהושגו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
מפגינים נגד הגירוש בת"א, הבוקר
צילום: צביקה טישלר
מומלצים