שתף קטע נבחר

הדרך המקורית שלנו לגרום לילדים לאכול בריא

אם אתם מנסים בכל דרך אפשרית לשכנע את ילדיכם לאכול עגבניה או לטעום אבוקדו, אבל הם לא מוכנים אפילו להריח, אל תתייאשו. מסתבר שיש הורים שמצאו שיטות להימנע ממאבקי כוח ולגרום לילדים לנסות ואפילו לאכול אוכל בריא. ניסינו להבין מה הסוד שלהם ועד כמה נדרשת יצירתיות במטבח

כל הורה היה שמח אם הילד שלו היה מעדיף צלחת עם סלט עשיר וקינואה במקום פסטה עם המון קטשופ אבל מה לעשות שבמבחן המציאות לא כך הדבר. קודם כל גם לנו קשה לסגל הרגלים חדשים ולהקפיד על תזונה נכונה, וכשמדובר בילדים הקושי גדל. מה בכל זאת אפשר לעשות כדי לשפר קצת את התפריט המשפחתי, גם כשיש סרבני אוכל קשוחים שלא מוכנים לנסות שום דבר חדש?

 

"רושם ראשוני חשוב מאוד. אני 'מנחמדת' אוכל", מסבירה קרן ארגמן, אימא לילדה בת עשר וחצי. "אני מכינה קציצות עוף בתנור בתבנית מאפינס ממותגת עם דמות או צבע שהילדה אוהבת ומקשטת למעלה עם ירק חתוך בצורה מעניינת. בנסיעות ארוכות, שולפת קופסה צבעונית שכיף לאכול ממנה, משתדלת לחתוך ירקות בצורה מיוחדת או לתת שיפודי פירות.

 

"הבת שלי אוהבת שהיא בוחרת את שם המאכל, זה מדרבן אותה לאכול, למשל 'סלט סמי הכבאי'. עוד דרך שעזרה לי היא להפתיע אותה. הייתה תקופה שהיא לא אהבה קציצות ברוטב. יום אחד הכנתי קציצות טעימות והפתעתי אותה באמבטיה, ברגע שהיא לא ציפתה לו, טעמה והתלהבה מאוד. אני מאמינה שכל מנה חדשה או עם רכיב חדש, צריך לתת לילדים רעבים, אז הכול טעים להם. אחת הדרכים להצלחה היא גישה חופשית למטבח, לאפשר לה להתנסות בהכול".

 

ירקות חתוכים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ירקות חתוכים(צילום: shutterstock)

יש משהו שהילדה לא אוהבת לאכול?

"עד גיל שש היא סירבה לאכול חצילים ולא הכרחתי. יום אחד הלכנו לטיול בקטיף ירקות, קטפנו המון דברים וביניהם גם חצילים. בסוף הקטיף נסענו לסבתא לבשל והתעלמתי מהחציל, מתוך הנחה שהיא לא אוהבת, זו הייתה טעות לתייג אותה. היא קטפה ורצתה להתנסות בטעם. עשתה לי ולסבתא מבחן מי מכינה תבשיל חצילים הכי טעים. היא לא אהבה אף אחד מהם, אבל לפחות הסכימה מיוזמתה להתנסות.

 

"בנוסף, היא טוענת שלא אוהבת טופו, אבל זה לא בוער לי. רק לפני כמה חודשים אכלה בצל חי פעם ראשונה. זה משתנה כל הזמן. אגב, האוכל הבריא, לא מחליש את העבודה שהיא אוהבת לאכול שוקולד. זה לא בא אחד על חשבון השני".

 

שייקים וגימיקים

אלינה חזן מרעננה, אימא לתינוקת בת שבעה חודשים ולילד בן ארבע החליטה לפני שנה שהשינוי התזונתי יהיה קודם כל אצלה. "השתתפתי במספר סדנאות והתאמתי את הידע שרכשתי אלינו הביתה. הדבר הראשון שעשיתי הוא לשמש דוגמה, הילדים רואים מה יש לנו בצלחת. בנוסף, יש שיח קבוע בבית על אוכל בריא, בשפה שהם מבינים.

 

"אני משתדלת להגיש בצורה כיפית, זה מדרבן לאכול. הבן שלי לא אוהב ביצים, אבל ביצת עין עם פרצוף הוא אוכל. כשרציתי שייחשף לאבוקדו, שלא נראה אסתטי במיוחד וגם הצבע שלו פחות מזמין, התחלתי לחשוף אותו בהדרגה והעלתי כל פעם את הכמות. קרם סלק למשל, הופך לממרח חיות ויש סיפור שלם סביב זה על פיות וקסמים. אם אני רוצה שיטעם משהו ספציפי, אני אומרת לו שזה מזון נדיר במיוחד, שיש רק אחד או שניים כאלו, זה מדרבן אותו לאכול. הקינואה משווקת לו כנותנת הרבה כוח".

 

חביתה יצירתית (צילום: אלבום פרטי)
חביתה יצירתית(צילום: אלבום פרטי)

טיפ נוסף שעובד לדבריה של חזן הוא הכנת שייקים - "הוא לא אוכל טחינה, וכשאני מכינה שייקים, אני מכניסה הכול: אבוקדו, טחינה, זרעי צ'יה, פירות שפחות מתחבר ביום יום כמו פירות הדר. הוא שותה וזה טעים לו".

 

יש דברים שאת לא מוותרת עליהם?

"אני מאמינה בשיח, לדבר על אוכל בריא, לא כופה את דעתי. אם יש אוכל שהואלא אוהב זה בסדר, לא לוחצים. אנחנו משחררים מאוד כשהוא הולך לסבתא שלו למשל, אבל הוא יודע שבבית יש יותר גבולות כמו ממתק אחד ליום. כשהוא משחק בסלון אני מניחה צלחת פירות וירקות עשירה, גם עם דברים שהוא מגדיר שלא אוהב. זה מתחסל, הוא בקושי שם לב תוך כדי משחק".

 

ממתקים שמורים לאירוע מיוחד

נעה מבורך זוסמן ובעלה הפכו לפני שבע שנים לטבעונים, כשבנם הבכור היה בן מספר חודשים בלבד. "חוץ מהחודשים הראשונים, כשהיינו צריכים לשנות מחשבתית ולהיערך מבחינת מצרכים, היה מאוד קל", מספרת מבורך זוסמן. "טבעונות, בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא מצריכה השקעה מיוחדת במטבח. כמו לכל הורה, אנחנו ערוכים להכין ארוחה בחמש דקות וגם בחצי שעה, יש דברים בהקפאה או במזווה. בחרנו בטבעונות מטעמים אידאולוגים ובחרנו לעשות את זה גם בריא ככל האפשר".

 

מה הילדים אוהבים לאכול?

"מקשיו, המבורגרים מקציצות עדשים, טחינה, סלט, אבוקדו, בורגול, שעועית. הם גם מאוד אוהבים מרק עדשים וקטניות, קינואה, ירקות קלויים או קצוצים. ילדים שבאים להתארח, גם אלו שלא טבעונים, נהנים לאכול אצלנו טופו, אפשר להכין אותו כמו שניצל או בגרסה אסיאתית. יש המון מבחר".

 

משלבים את הילדים בהכנת הארוחה (צילום: אלבום פרטי)
משלבים את הילדים בהכנת הארוחה(צילום: אלבום פרטי)

זה לא סטנדרטי שילד אוהב קינואה.

"יהל היה בן כמה חודשים כשעברנו לטבעונות ואילאיל, היום בת שנתיים וחצי, נולדה לתוך זה. לכן זה מאוד קל, הם גדלים לתוך זה, זה טבעי עבורם. בבית אין ממתקים, לגינת המשחקים אנחנו הולכים עם פירות טריים או יבשים. ממתקים שמורים לאירוע מיוחד או כשיוצאים לחגיגות ימי הולדת למשל.

 

"כולם אמרו לי שאם לא אחשוף אותם לממתקים, הם יאכלו המון בחוץ. בינתיים זה לא קרה. הכי קל לי ללכת לקיוסק ולקנות להם חטיף, אבל אני משתדלת לעבור בבית לחתוך אבטיח ותותים, זה מצריך קצת השקעה, אבל לא בצורה פנטית,. אני שמה לב שבגינה, דווקא שאר הילדים מתעניינים בפירות יותר מאשר בחטיפים".

 

הסוד לדברי מבורך זוסמן הוא להמשיך להציע לילדים, גם אם אנחנו חושבים שהם לא אוהבים. "גם אם הילדים מחליטים לצמצם את האוכל, אנחנו כהורים חייבים להמשיך להגיש ולא לעזור להם לצמצם. אני אוהבת להגיש את האוכל אסתטי, לשלב את הילדים בהכנת הארוחה. יש לנו הסכם עם הילדים שכשמגישים משהו חדש והם לא מתלהבים מהמראה, צבע או ריח, הם יטעמו ואז יחליטו. אני תמיד משבחת על הניסיון, זה מאוד מעודד אותם.

 

"הדבר החשוב ביותר הוא לא ליצור מאבקי אוכל, לא להכריח לסיים את הצלחת ולהשתדל לגוון בסוגי המזון. אנחנו מאוד שלמים עם מה שיש על השולחן, אם בא לי צ'יפס מטוגן, אשתדל להגיש אותו אחרי הירקות, וכמובן שותים בבית רק מים".

טועמים ומחליטים אם לאכול (צילום: אלבום פרטי)
טועמים ומחליטים אם לאכול(צילום: אלבום פרטי)
 

אתם בוחרים מה להכניס הביתה

"אני מאמינה שאוכל בריא זה חלק מחינוך", מסבירה ניצן גיל כהאן, דיאטנית קלינית, מומחית לבישול בריא. "בדיוק כמו שאנחנו מחנכים להיות מנומסים ולחצות את הכביש במעבר חצייה, אנחנו צריכים לחנך

 לתזונה בריאה.

 

"אכילה בריאה משמעותה ליצור סדר יום בריא, מגוון באוכל. לייצר תמהיל נכון של חלבונים, פחמימות, שומנים - שילוב של כל אבות המזון. להבריא את הבית, להקפיד על אוכל ביתי, פחות מתועש, פחות חומרים משמרים, מזון טרי ובריא. ככל שנתחיל בשלב מוקדם יותר, לחשוף את הילדים לאוכל בריא, כך יהיה לנו קל".

 

עד כמה להורים יש שליטה על התזונה של הילדים? 

"יש מקומות שאין לנו בהם שליטה מה הגישו, כמו בימי הולדת של חברים. בבית, לעומת זאת, יש שליטה. אנחנו כהורים יכולים לבחור מה להכניס הביתה, ומתוך השפע והמגוון, הילד ייבחר מה לאכול. אין שחור או לבן, כל בית מתאים את עצמו לסדר העדיפויות שלו, סדר היום וכו'".

 

אילו עצות יש לך להורים שרוצים לעשות שינוי תזונתי במשפחה?

"להשתמש בשאלות סגורות, עם בחירה של מזון בריא - 'אתה מעדיף חביתה או מקושקשת? טונה או אבוקדו?' להכין ארוחה צבעונית וטרייה שעושה חשק לאכול, ירקות מיני למשל כמו פלפלונים, עגבניות שרי צבעוניות. צלחת מגוונת בצבעים, זמינה ונגישה עבור הילדים שעומדת על השולחן.

 

"אם הילד לא אוהב, לכבד שהוא לא אוהב ועדין להמשיך להציע, משום שיש טעמים נרכשים. לגוון בבישול. יש ילדים שלא יאהבו גזר בגלל המרקם, אבל כן יאכלו אותו מבושל. לפעמים יש מרקמים לא נעימים וזה בסדר, לכן כדאי לשנות צורה, ארומה. ילד שמאוד בררן ולא אוהב ירק מסוים, אפשר להכין סלט בלי הירק הזה אבל להציע, לנסות לשלב את אותו ירק במנות אחרות, להציע לו להתנסות באוכל חדש וכמובן להוות מודל לחיקוי.

 

"מומלץ לשתף את הילדים, הם חלק בעשייה. בסוף אוכל הוא אוכל וחשוב שיהיה פונקציונלי וטעים, לא חייבים להשקיע שעתיים על כל ארוחה. בעיקר לזכור ששינויים לא קורים ביום, אלא בצעדים קטנים".

 

משפטים שילדים אומרים על אוכל:

 

 

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבום פרטי
לא יוצרים מאבקי כוח
צילום: אלבום פרטי
מומלצים