שתף קטע נבחר

ארה"ב: ג'ונסון אנד ג'ונסון תפצה חולה בסרטן ריאות ב-37 מיליון דולר

בפעם השישית נקנסת חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון בעשרות מיליוני דולרים, תחת האישום שתכשיר הטלק שלה גרם לסרטן ריאות, הפעם בגבר. בתביעות קודמות נקנסה החברה במאות מיליוני דולרים בטענה כי התכשיר גרם לסרטן בנשים. בפני החברה עומדות עוד אלפי תביעות דומות

סכנה נוספת בטלק: חברת ג'ונסון אנד ג'נסון תשלם לחולה עשרות מיליוני דולרים, לאחר שבית המשפט בארה"ב קבע כי חלה בסרטן ריאות כתוצאה משימוש בטלק המכיל אסבסט. מדובר בתביעה שישית בה נקנסת החברה בסכומי עתק. בחברה מתכוונים לערער על כל התביעות.

 

התביעה מגיעה בצל אלפי תביעות דומות של נשים שטוענות כי לקו בסרטן השחלות כתוצאה משימוש בטלק. חבר המושבעים בניו ג'רזי קבע הפעם, כי גבר לקה במזותליומה, צורת סרטן ריאות קטלנית, הנגרמת בעקבות חשיפה לאסבסט שבטלק. מוצרי טלק המכילים אסבסט כבר אינם נמכרים ברחבי העולם.

 

על פי פסיקת חבר המושבעים, ג'ונסון אנד ג'ונסון תפצה את החולה בסכום של 30 מיליון דולרים, ואת אשתו בסכום פיצויים של 7 מיליון דולרים. בית המשפט מצא שהחברה אשמה ב-70% מהנזק, ושייכה 30% מהנזק ליצרנית הטלק, החברה Imersys SA שמושבה בצרפת.

 

חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון הכחישה את הטענות נגדה, ואמרה כי האבקה לתינוקות מתוצרתה אינה מכילה אסבסט או גורמת לסרטן. בחברה אמרו עוד בתגובה כי הם מאוכזבים מהתוצאות, וימסרו את תגובתם המלאה לבית המשפט. דובר יצרנית הטלק הצרפתייה אמר כי גם הם מתכוונים לערער על החלטת בית המשפט וכי הטלק מתוצרתם אינו גורם לסרטן.

 

הקשר בין טלק לסרטן ריאות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הקשר בין טלק לסרטן ריאות(צילום: רויטרס)

 

כ-6,000 תביעות מול החברה

הליך משפטי זה הוא רק טיפה בים: בחברת ג'ונסון אנד ג'ונסון מתמודדים עם עוד 6,610 תביעות דומות ברחבי ארה"ב, מרביתן מצד נשים הטוענות כי לקו בסרטן השחלות באמצעות שימוש במוצרים להיגיינה נשית.

 

בחמישה משפטים נפרדים במדינת מיזורי, שכללו תביעות מצד חולות סרטן השחלות, הרשיע חבר השופטים ארבע פעמים את חברת ג'ונסון ג'ונסון עד כה בסכום של 307 מיליון דולרים. בקליפורניה קבע חבר השופטים כי אישה שנפטרה מהמחלה תקבל פיצויי עתק של 417 מיליון דולרים.

 

עם זאת, בחודש אוקטובר האחרון קיבל בית המשפט במיזורי את ערעור החברה והפחית את סכום הפיצויים של 417 מיליון דולרים לכדי 72 מיליון דולרים. בחברת ג'ונסון אנד ג'ונסון פועלים לביטול התביעות האחרות, או לכל הפחות – הפחתה משמעותית של סכומי התביעות.

 

בעבר עלו טענות דומות על הקשר בין אבקות טלק לבין סרטן השחלות, בעקבות עדויות כבר משנות השבעים על מספר מקרי סרטן שחלות בקרב נשים שהשתמשו בטלק לרחיצת האיברים האינטימיים. חלק מהסברות העלו כי האבקה מכילה רעלנים המאיצים את התפתחותם של תאים סרטניים בצוואר הרחם ובשחלות.

 

מחברת ג'ונסון אנד ג'ונסון הגיבו לאחר התביעה הראשונה ומסרו אז: "הטלק בו אנו משתמשים במוצרינו ברחבי העולם, נבחר בקפידה ועומד בסטנדרטים הגבוהים ביותר של איכות, ניקיון ועמידה בתקנים. מוצרי הטלק של ג'ונסונס אינם מכילים אסבסט. החלטת חבר המושבעים שניתנה לאחרונה בארצות הברית מנוגדת לעשרות שנים של מחקרים מבוססים המוכיחים את בטיחותו של טלק כרכיב קוסמטי במוצרים רבים. יחד עם רגשות הצער שאנו חשים עבור המשפחה התובעת, אנו מתנגדים בתוקף לתוצאות המשפט".

 

מהן ההמלצות כעת?

האגודה למלחמה בסרטן האמריקנית טרם קבעה האם הטלק בהכרח מסרטן בבני אדם. עדויות בבעלי חיים, ועדויות מצומצמות בבני אדם, מראים כי קיים סיכון מסויים ללקות בסרטן השחלות. אולם העדויות לקשר בין סרטן לבין שימוש בטלק הן מעטות מדי.

 

עד שמידע נוסף בנושא יהיה זמין, ממליצים באגודה כי אלה החוששים מפני השימוש באבקות טלק, יימנעו מצריכתם או יצמצמו את השימוש שלהם למינימום האפשרי.

 

אם בכל זאת החלטתם להשתמש בטלק, הימנעו מלשים אותו באיזור הגניטלי. כמו כן מומלץ להקפיד שאבקת הטלק המתפזרת בקלות בחדר מאוורר, לא תחדור לאף או לריאות.

 

טלקום או בשמו הפופולרי "אבקת תינוקות" צורת גרגרים של המינרלים מגנזיום, סיליקון וחמצן. מדובר במרכיב "אינרטי" כלומר הוא אינו יוצר תגובה כימית על גבי העור. הטלק מיוצר ממרבצי סלעים על פני כדור הארץ, לרוב במכרות. במפעל הוא מרוסק, ונטחן על שמגיע לרמה האבקתית הנדרשת. משנת 1976 מתבצע סינון באבקות הטלק כך שהן לא אמורות להכיל את המרכיב אסבסט הידוע כגורם לסרטן.

 

כאבקה, הטלק סופג היטב לחות, מסייע למניעת חיכוך בעור ומסייע לשמור על העור יבש ובכך למנוע פריחות, בעיקר של פטריות. הטלק משמש לרוב כאבקת תינוקות, או כאבקה לאיזור הגניטלי, למניעת התפתחות של לחות התורמת לזיהומים פטרייתיים. יש המשתמשים בטלק גם לעור הפנים.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טלק ג'ונסון. פיצוי של 37 מיליון דולר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים