שתף קטע נבחר

כך פספסו הרופאים את אבחון בלוטת התריס שלי

במשך 5 שנים סבלה גלי הנדל מסימפטומים שפגעו משמעותית באיכות חייה. גם כשהתעקשה שבלוטת התריס שלה היא הגורם, פטרו אותה הרופאים ואמרו שהיא "מבלבלת את המוח". התוצאה של חוסר האבחון הייתה חוסר יכולת של גלי להרות ומשבר אישי חמור. איך תדעו אם גם אתם סובלים מבעיות בבלוטה ומה אפשרויות האבחון?

הסיפור שלי הוא סיפור של אנשים רבים, ובעיקר של נשים רבות. הנשים הללו מגיעות לרופאים ומדווחות על סימפטומים של קשיים לאזן את המשקל, עצירות, נפיחות או כבדות בבטן, תחושה חזקה של קור, יובש בעור, נשירת שיער, מצבי רוח ואקנה. במבט חטוף, בדיקות הדם שלהן נראות בסדר גמור. הן נשלחות הביתה עם אבחנה כללית של שינויים הורמונלים, מעי רגיז, או במקרה הגרוע עם מרשמים לתרופות פסיכאטריות ל"דיכאון" שלהן.

 

גם אותי, בדומה לנשים רבות, ציידו במרשמים לציפרלקס ולפרוזאק. כשהתעקשתי שהתסמינים שעליהם דיווחתי עלולים להיות קשורים לתפקוד לקוי של בלוטת התריס שלי, נעניתי פעם אחר פעם בפטרונות על ידי רופאים שאני מחפשת איפה שלא צריך, מבלבלת את המוח וסתם מקשה. שהכל בסדר אצלי, ואני בכלל בודה דברים ממוחי ומגיעה אליהם עם כל שטות שקראתי. שוב ושוב הומלץ לי פשוט לקחת את הטיפול התרופתי מכיוון ש"כך כולן עושות". 

 

גלי רולוף הנדל (צילום: נועה קדמי)
סיפור של נשים רבות. גלי הנדל(צילום: נועה קדמי)

אבל האמת הייתה שלא אובחנתי נכון, וזו הייתה הסיבה שבגללה חייתי באיכות חיים נמוכה ובבריאות ירודה. היעדר האבחון הנכון עלה לי בחמש שנים ללא טיפול מתאים, במצב נפשי ופיזי שהידרדר וגם בשלוש שנים של היעדר מחזור חודשי, בחוסר יכולת להרות או ללדת ובמשבר אישי, משפחתי ונפשי.

 

היום, אחרי שנים של לימוד, מחקר, קריאה והתנסות אישית ומקצועית, אני יודעת הרבה יותר על בדיקות אבחון וטיפול מתאים בבלוטת התריס. טיפול מדויק מתחיל באבחון הנכון, בבדיקות המתאימות ובהבנת התמונה כולה. כדי להבין את הסימפטומים שעלולים להצביע על בעיה בבלוטת התריס, חשוב שנבין קודם את תפקידה החשוב ואת הסימנים שעלולים להצביע על תפקוד לקוי שלה.

 

חשוב שתדעו שמעבר לבדיקות אלו שחלקם ניתנות גם בקופות החולים שלכם, ישנו סט נוסף של בדיקות רוק, שתן ודם מתקדמות כדי לאבחן את סוג ומקור התפקוד הלקוי או המוגבר וכדי לקבל את הטיפול הנכון והמדויק.

 

מרכיב חשוב לא פחות בעת קבלת האבחון, הוא תשאול הקשבה ושיחה אישית עם המטפל או הרופא שלכם. הדיווח שלכם והתמונה שאתם מציירים היא פעמים רבות ה"חתיכה החסרה" בפאזל של האבחון והטיפול המדויק שיחסוך לכם שנים של תסכול ולכן חשוב שתתעקשו להשמיע את קולכם.

 

הלמידה וההתעקשות שלי לקבל את פרופיל הבדיקות המלא לבלוטת התריס, היה נקודת המפנה בסיפור שלי. אחרי 5 שנים ללא אבחון וטיפול נכון, סוף סוף הגיעה האבחנה המיוחלת תת פעילות של בלוטת התריס עם רקע של השימוטו (מחלה אוטואימונית). שנים של תסכול, זלזול, והתעלמות מהממסד הרפואי באו לקיצן.

 

לאחר האבחון נשלחתי הביתה עם טיפול תרופתי אך איש לא ציין בפני שהטיפול לא בהכרח יביא לשיפור בסימפטומים. בגיל 32, אחרי 3 שנים ללא מחזור ובבריאות ירודה, הייתי נחושה להקים משפחה. באותה התקופה סיימתי את לימודי התזונה האינטגרטיבית בארה"ב, וידעתי שלתזונה יש כוח משמעותי בשיפור ואיזון. החלתי לערוך מחקר מקיף בתחום ולבצע הסרה של מזונות שעלולים להשפיע לרעה על המצב האוטואימוני ואיזונה של הבלוטה כגון גלוטן, חלב וסויה, עברתי לתזונה אנטי דלקתית, הוספתי מזונות מחזקים והפחתתי רעלים בשימוש היום יומי.

 

במקביל עבדתי על איזון נפשי וערכתי שינויים משמעותים בחיי האישיים. התוצאות היו מדהימות, לא רק שהמחזור חזר לי , אלא גם מדדי המחלה האוטואימונית שלי החלו לסגת, רמות הברזל לראשונה בחיי החלו לעלות ללא תוספים וזריקות, מצבי הרוח התייצבו והעצירות שליוותה אותי במשך 30 שנה נעלמה. לא האמנתי שכל זה קורה לי. אחרי 3 שנים ללא מחזור, הריתי וילדתי באופן טבעי ללא כל קושי את שני ילדי, והיום אני אימא גאה ומאוד מאושרת.

 

מהי בלוטת התריס ומה תפקידה?

בלוטת התריס היא בלוטה בצורת פרפר הממוקמת בבסיס הצוואר, ואחראית, באמצעות שרשרת של תגובות הורמונים, על ייצור הורמון התריס - שמשפיע על כל תא בגופנו. זה הורמון שמווסת אין-ספור פעולות שהגוף עושה במהלך היום, כולל יצירת אנרגיה, חילוף חומרים, ויסות חום וקור, גדילה ותפקודים נוספים.

 

הבלוטה הזו, שאולי נראית קטנה וחסרת משמעות, חשובה ביותר לתפקוד תקין של הגוף, ולכן כשהיא לא מאוזנת אנו עלולים לסבול מתסמינים רבים שקל לשייך לבעיות אחרות כמו דיכאון, גיל או חוסר איזון הורמונלי.

 

עייפות בלתי מוסברת. תסמין של תת פעילות בלוטת התריס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עייפות בלתי מוסברת. תסמין של תת פעילות בלוטת התריס(צילום: shutterstock)
 
בעיות בבלוטת התריס נחלקות בעיקרן לשני סוגים עיקריים: תפקוד ירוד או תת פעילות של הבלוטה ותפקוד מוגבר או פעילות יתר. חשוב לציין כי כאשר הבלוטה איננה מאוזנת אנחנו עלולים לסבול מסימפטומים מעורבים של שני המצבים.

 

תסמיני תת פעילות בלוטת התריס

• עייפות / חוסר אנרגיה (גם לאחר שנת לילה טובה)

• קושי באיזון המשקל

• עצירות / בעיות עיכול

• אי סבילות לקור

• נשירת שיער

• חוסר חשק מיני

• בעיות פריון ופוריות

• מצבי רוח / דיכאון

• בעיות זיכרון / ריכוז

 

תסמיני יתר פעילות בלוטת התריס

• חוסר שקט

• ירידה במשקל 

• שלשולים / הליכה תכופה לשירותים

• דופק מואץ

• הזעות

• חרדות / דיכאונות / מצבי רוח

• בעיות שינה

• בעיות ראייה

• בעיות זיכרון / ריכוז

 

אלו בדיקות קיימות לאבחון תפקוד לקוי?

הבדיקה העיקרית שמבוצעת בקופות החולים היא בדיקת דם שנקראת TSH. בדיקה זו מצביעה על רמות ההורמון מגרה תרואיד (TSH) בדם. הבעיה מתחילה כשרמת ההורמון הזה "תקינה" בבדיקות הדם שלכם, אך אתם עדיין סובלים מסיפטומים של תת או יתר פעילות.

 

ברבים מהמקרים, זמן רב עלול לעבור עד שרמת ההורמון הזה תחרוג מהנורמה ותצביע על בעיה חד משמעית. בנוסף יש לציין כי הטווחים הנהוגים רחבים מאוד ולא תמיד הם מהווים אינדיקציה מספקת. אם אתם סובלים מרוב התסמינים שמצוינים עלה לאורך זמן, ומרגישים שעלולה להיות לכם בעיה בבלוטת התריס, חשוב שתדעו שישנן בדיקות נוספות שעשויות לשפוך אור על מצבכם.

 

בדיקות חשובות נוספות

1. אם אתם חושדים שאתם סובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, תוכלו לבצע בדיקה ביתית פשוטה של מדד חום הגוף שלכם. בדיקה זו אינה מדד מספק לאבחנה של בעיות בבלוטה, אך היא תוכל לתת אינדיקציה כללית.

 

בדיקת אולטרסאונד של בלוטת התריס (צילום: shutterstock)
בדיקת אולטרסאונד של בלוטת התריס. מיפוי מדויק יותר(צילום: shutterstock)
 

כך תבצעו את הבדיקה: במשך 5 ימים עם היקיצה ועוד לפני הקימה מהמיטה קחו מדחום פשוט ומדדו את חום הגוף שלכם, לאחר 5 ימים ערכו ממוצע של חום הגוף. התוצאה צריכה להיות יותר מ-36.5 מעלות צלזיוס. תוצאה נמוכה יותר עלול להצביע על תת פעילות של בלוטת התריס.

הערה חשובה: אם יש לכן עדיין מחזור חודשי אין לערוך את הבדיקה בימי המחזור / הביוץ, ואם המחזור הסתיים תוכלו לבצע את הבדיקה בכל יום בחודש.

 

2. בדיקת אולטרסואנד עשויה לספק תמונה כוללת על מצב בלוטת התריס. כיוון שבעיות בבלוטה נוטות להיות מוחמצות בבדיקות הדם שלכם, מיפוי יכול להעריך את מצב הבלוטה באופן מדויק יותר.

 

3. בדיקת דם Free T4 - הורמוני בלוטת התריס קשורים לחלבון שמונע מהם להיכנס לתאים. כדי להשפיע על התאים עליהם להתנתק מהחלבון ולהיות חופשיים. בדיקת הטי 4 החופשי בודקת את מצבו של ההורמון בדם, ומומלץ לבצע אותה יחד עם בדיקת הטי 3 החופשי המוזכרת מטה. התוצאות של בדיקות אלו יכולות לעזור לכן לקבל אבחנה ברורה יותר לגבי תת פעילות או יתר פעילות.

 

4. בדיקת דם Free T3  - בדיקה שמייצגת את כמות ההורמון הפעיל בגופכם. דרך טובה להעריך את מצב הבלוטה שלצערי רופאים רבים מתעלמים מחשיבותה ומקיומה. רמות נמוכות מדי של הורמון טי 3 חופשי בהחלט יכולות להיות הסיבה לתסמינים שלכם.

 

5. בדיקות נוגדנים - בדיקות נוגדנים למצבים אוטואימוניים כגון "השימוטו" או "גרייבס" - שמהווים פעמים רבות את המקור לבעיות בבלוטה, יכולות לשפוך אור מדויק על הגורם וגם לדייק את הטיפול.

 

בדיקות אלו מתבצעות באמצעות בדיקת דם וכוללות:

  • Thyroid Peroxidase Antibodies (למצבי תת)
  • Thyroid Globulin Antibodies (למצבי תת)
  • Thyroid-Stimulating Immunoglobulin (למצבי יתר)

 

גלי הנדל היא יועצת לאורח חיים בריא ומומחית לטיפול בבעיות בלוטת התריס. היא תרצה בכנס רפואת העתיד  שיתקיים ביום ו', ה-27 באפריל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועה קדמי
גלי הנדל. לא ויתרה
צילום: נועה קדמי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים