שתף קטע נבחר

כך תבחרו את הפרוביוטיקה שנכונה עבורכם

חיידקים פרוביוטיים מהווים שומרים מפני חיידקים "רעים" והשפעותיהם על הגוף וניתן לצרוך אותם באופן יעיל באמצעות תוספי תזונה. כך תדעו לבחור את התוספים נכון

בשיתוף אלטמן

 

המילה "חיידקים" מעוררת בנו לעיתים תחושות לא נעימות ואפילו מפחידות. אולם חשוב לזכור כי הגוף שלנו, בין השאר, הוא בית גידול לקבוצות שונות של חיידקים, שמשפיעים לטובה על הבריאות שלנו ונחוצים לנו לפעילות של מערכות שונות בגוף - החיידקים הפרוביוטיים.

 

מערכת העיכול ומערכת הרבייה הנשית, הן שתי מערכות גוף שבהן מתקיימת פלורת חיידקים משגשגת. למעשה, החיידקים "הטובים" - החיידקים הפרוביוטיים, הם מעין "שומרים" המגינים מפני התרבות לא מבוקרת וחדירה של חיידקים "רעים" - פטריות ונגיפים.

 

סקר שנערך על ידי חברת סאפיו בקרב מדגם של 301 נשים בגילאי 35+ אשר סובלות מבעיות במערכת העיכול בתדירות גבוהה (פעם בשבוע לפחות), מצא כי כשני שליש מהסובלות מבעיות עיכול מודעות לכך שחיידקים פרוביוטיים מסייעים למנוע ולטפל בבעיות הללו.

 

מנגד, כשליש נוסף מהנבדקות, כלל לא היו מודעות לקשר בין פרוביוטיקה לטיפול ומניעה של מערכת העיכול. בנתון זה (מודעות בין הקשר לטיפול ומניעה של בעיות עיכול לפרוביוטיקה) לא חל שינוי בארבע השנים האחרונות.

 

בקרב שני שליש מהנשים שהיו מודעות להשפעת הפרוביוטיקה על בעיות העיכול, צוין כי לדעתן נטילת תוספי תזונה פרוביוטיים, עשויה לעזור למצבן ואף להיטיב עמו.

 

פרוביוטיקה לטיפול בבעיות מעיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פרוביוטיקה לטיפול בבעיות מעיים(צילום: shutterstock)

 

מיפוי החיידקים שיעזרו לכם

עם התרחבות הידע והמחקר, התברר כי ישנם עשרות ואף מאות זנים בכל משפחת חיידקים פרוביוטיים שהייתה מוכרת לחוקרים. הזנים השונים נבדלו אלה מאלה מבחינה גנטית לכן השפיעו בצורות שונות על אנשים שונים.

 

מחקר המיפוי הגנטי של החיידקים הפרוביוטיים גילה זני חיידקים שלא היו מוכרים עד אז, ובעקבותיו התפתח סימון שיטתי לבידול בין זני חיידקים שונים מאותה משפחה, באמצעות אותיות לועזיות וספרות.

 

ההבנה שישנם זנים רבים ושיטת הסימון החדשה יצרו מהפכה של ממש בתעשיית הפרוביוטיקה. כיום, תוספי הפרוביוטיקה המתקדמים כוללים רק זני חיידקים מזוהים שהתועלת שלהם נבדקה במחקרים.

 

כך למשל, תוספי פרוביוטיקה המיועדים להפחתה של תסמיני מערכת העיכול, יכילו בדרך כלל שילוב של זנים שמשגשגים באזורים שונים של המעיים ובכך יסייעו בהפחתה משמעותית של התסמינים, כמו לקטובצילוס וביפידובקטריה, שחשוב שישרדו את מערכת העיכול ויגיעו למעי.

 

תכשירים פרוביוטיים לנשים מכילים חיידקים שהתנאים הסביבתיים של הנרתיק נחוצים להם. מנגד, פרוביוטיקה המיועדת לילדים ולתינוקות מכילה זנים ייחודיים שמתאימים לרמת החומציות של מערכת העיכול הצעירה.

 

איך מגינים על חיידקים פרוביוטיים?

חיידקים חיים מכפילים את עצמם ומתים תוך כ-10 דקות. אז איך הם "מחכים" על המדף במשך עשרות חודשים? ואיך הם יודעים לפעול רק כשהם נבלעים במערכת העיכול?

 

הסוד נעוץ בטכנולוגיה. אחרי שהתגלה כי ייבוש החיידקים מנוזלים מעביר אותם למצב קיפאון, נמצאה למעשה הדרך לשמר אותם. החיידקים נאספים כשהם בשלב הראשוני של חייהם, מוקפאים במהירות ומוגנים באמצעות פטנט ייחודי של סוכרים ופוספטים שמכניסים אותם למעין מצב של תרדמת. לאחר שהם נבלעים, החיידקים מגיעים לסביבה עתירת נוזלים שמעבירה אותם משלב ה"תרדמת" לשלב של פעילות תקינה.

 

כך תבחרו נכון

בחרו תוספים הכוללים זני חיידקים מסווגים ומסומנים על-ידי אותיות לועזיות וספרות.

בחרו תוספים המותאמים לגילכם ולתסמינים בהם אתם מבקשים לטפל (תסמיני מערכת העיכול, נרתיק וכו').

בחרו תוספי פרוביוטיקה שמיוצרים באמצעות טכנולוגיה המגינה על החיידקים.

 

דתיה יער היא תזונאית, יועצת ל"אלטמן"

מיכל שיין דיאטנית קלינית

 

בשיתוף אלטמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התוספים המתאימים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים