שתף קטע נבחר

שיחזור רצועה צולבת בברך: מתי צריך ואיך זה נעשה?

פציעה ברצועה הצולבת הקדמית שכיחה אצל אנשים אקטיביים, גם כאלה העוסקים בספורט. מי נמצא בסיכון, מהם הסימפטומים שמעידים על הפציעה ומהם הטיפולים היעילים?

הרצועה הצולבת הקדמית בברך משמשת כמייצבת של הברך. זוהי רקמה סיבית חזקה המחברת בין עצם הירך לעצם השוק.

 

מרבית מהפציעות של הרצועה נגרמות כתוצאה מסיבוב של הרגל במקום בעת נשיאת משקל, בשינויי כיוון, בחבלה ישירה כגון בעיטה לאזור הברך, בבלימה פתאמית ובנחיתה לא טובה מקפיצה. הקרע יכול להיות קטן וחלקי ויכול להיות גם מלא.

 

ענפי הספורט אשר בהם נפוצה פציעה מסוג זה הינם כדורגל, כדורסל, טניס, התעמלות מכשירים, כדורעף וסקי. יחד עם זאת, היא יכולה להתרחש אצל כל אחד מאיתנו.

 

הסימפטומים האופייניים יהיו כאב, נפיחות, רגישות למישוש סביב הברך, קושי בהנעת הברך עד כדי מצב של נעילה שלה וקושי רב בנשיאת משקל על הגפה.

 

כאבים ונפיחות הם חלק מהסימפטומים ()
כאבים ונפיחות הם חלק מהסימפטומים

 

הטיפול השמרני

בשלב הראשוני לאחר החבלה אנו נמליץ על מנוחה, הרמה של הגפה, חבישה של הגפה, קירור הגפה באמצעות קרח והפחתת נשיאת המשקל באמצעות אביזר עזר כגון קביים. ניתן לשלב משככי כאבים בהמלצתו של הרופא המטפל במידת הצורך.

 

בהמשך, אם אין טיפול כירורגי מיידי, נמליץ על ניסיון טיפול שמרני בפיזיותרפיה. הטיפול ימשיך לכלול הורדת כאב באמצעים שונים כגון זרמים של חשמל, עיסוי של הרקמות, תנועתיות של הפיקה, חבישות וטייפינג, ואף דיקור מערבי.

 

בשלב זה, נתחיל גם בטיפול בטווחי תנועה במטרה לנסות לשפר את התנועתיות במפרק עד לטווחים מקסימלים. כמו כן, נתחיל לתרגל את השליטה על הגפה הפגועה.

 

בשלבים המתקדמים ביותר של הטיפול אנו נעבור לדימוי התפקוד בספורט עצמו בין אם מקצועי או חובבני. בשלבים אלו נתרגל כח מתפרץ של השרירים, סיבובים חדים, שינויי כיוון מהירים וניתורים.

 

להשלמת הטיפול השמרני, נתייחס בהערכה למבנה הגפה כולל כף רגל וקרסול. במידת הצורך יומלצו מדרסים אשר ישמרו על המנח האופטימלי של הגפה בנוסף לנעל מתאימה. אם תימשך תבנית הליכה מוגבלת או יימשכו הכאבים, ניתן לבצע הערכה מדויקת לזיהוי המקור לבעיה במעבדת הליכה וריצה.

 

המעבדה בעזרת מצלמות אינפרא אדום וחיישנים תבצע הערכה וזיהוי של מיקום המפרקים בשלושה מישורים במרחב בזמן תנועה. לאחר עיבוד הנתונים וניתוחם, ניתן לזהות את מקור הכאב או /והצליעה במידה וקיימת. על סמך תוצאות הבדיקה, ניתן להתאים המשך תכנית טיפול שמרנית ממוקדת לבעיות שנמצאו בבדיקה כגון שריר שהינו קצר מדי או חלש מדי .

 

טיפול כירורגי. לא חייב להתבצע במיידי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפול כירורגי. לא חייב להתבצע במיידי(צילום: shutterstock)

 

הטיפול הכירורגי

האפשרות לטיפול כירורגי מתקיימת במספר מצבים וחשוב לזכור כי לא תמיד הטיפול הנ"ל חייב להתרחש במיידי. ההחלטה לניתוח תתבצע בשיתוף עם הרופא כאשר הגורמים השכיחים להחלטה זו קשורים הן לחומרת הקרע ובעיקר כשהינו קרע מלא אשר גורע מתפקוד הרצועה כמייצבת.

 

אם קיימת מעורבת של רצועה נוספת או רקמה אחרת כגון מניסקוס אשר נפגעו, גם אז השיקול לטובת ניתוח יעלה. בנוסף, התפקוד של האדם אשר נפצע הינו חשוב ונכנס למערכת השיקולים של הרופא והפיזיותרפיסט המטפלים, בשיתוף עם המטופל.

 

במידה שהאדם שנפצע הינו ספורטאי - על אשר תפקודיו היומיומיים מחייבים יציבות מקסימלית של הברך ודרישות גבוהות מהגפה התחתונה, אזי ייתכן ויוחלט על ביצוע מוקדם של הניתוח. קיימת האפשרות כי אדם אחר במצבו שאינו נדרש לניתורים, קפיצות ושינויי כיוון חדים, יסתפק בשלב זה בניסיון טיפול שמרני בלבד.

 

בכל מקרה, גם אם נקבע מועד לניתוח, נכון לבקר בקביעות פיזיותרפיסט לשם הורדת כאב והכנת הרגל לניתוח באופן הטוב ביותר. ברך שמגיעה לניתוח הרצועות המייצבות, אשר הושגו בה טווחים מירביים אפשריים וכוחה נשמר, שיקומה יהיה טוב יותר וקל יותר לאחר הניתוח.

 

כך מתבצע השיחזור

בניתוח שיחזור לרצועה הצולבת הקדמית, החלק הקרוע מוסר ומוחלף על ידי שתל גיד ממקום אחר בברך או רקמה מתורם. הניתוח כיום מתבצע דרך חורים קטנים סביב הברך בכירורגיה זעירה. יחד עם זאת כאשר ההתערבות פולשנית, תמיד קיימים סיכונים.

 

לאחר הניתוח קיים פרוטוקול טיפולי בפיזיותרפיה שעל פיו מתקדמים בשיקום. בימים הראשונים דורכים באופן חלקי באמצעות קביים ולעיתים גם מגן ברך. יחד עם הטיפול בכאב ובנפיחות שכולל קירור, חבישת הגפה, הרמת הגפה ועוד, מתרגלים את טווחי התנועה בברך.

 

כמובן, שיש צורך במשככי כאבים הניתנים על ידי המנתח. הטיפול לאחר הניתוח מתרכז גם הוא בהשבת כח השרירים והשליטה על הגפה, תרגול טווחי התנועה בברך, תרגול לשיפור היציבות ותפקוד בדרגות גבוהות כגון הליכה, ריצה, ניתורים ועוד. שיקום הברך עד לתפקוד מלא של ספורטאי עשוי לקחת כשמונה חודשים עד שנה.

 

חשוב לציין כי כאמור, פציעה ברצועה הצולבת הקדמית שכיחה אצל אנשים אקטיביים, הרבה יותר אצל ספורטאים שאופי הספורט שבו הם פעילים תורם למנגנון הפציעה.

 

לרוב מדובר בצעירים אשר ביצעו סיבוב פתאומי במקום, נחתו מניתור בצורה לא טובה או נחבלו ישירות בברך. הקרע ברצועה יכול להיות חלקי או מלא. קרע ברצועה יכול להופיע באופן בלעדי או בליווי של מרכיב נוסף בברך כגון המניסקוס.

 

האופציות לטיפול תלויות בחומרת הקרע ובנסיבות נוספות כאשר האפשרות היא לטפל שמרנית או להתערב באופן כירורגי. בכל אחד מהמקרים, רצוי שהטיפול השמרני בפיזיותרפיה ילווה את הפציעה ממש בתחילתה.

 

תוצאות שיקום הברך לאחר הפציעה אמורות להיות טובות ולהשיב את הנפצע לתפקוד מלא.

 

 

הכותבים: אילנית אברון MSc.PT,, סאם חמיס MSc.PT, איימקס - המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שיחזור רצועה צולבת בברך. מתי יש צורך?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים