שתף קטע נבחר

אכזבה בהגרלה הגדולה הרביעית של "מחיר למשתכן": 1,700 דירות נותרו ללא זוכים

מדובר בכ-26% מסך הדירות שהוגרלו, שמספרן בהגרלה עמד על 6,615. להגרלה נרשמו אומנם 21 אלף משקי בית, אך רובם התפזרו בין מספר מועט של ערים. משרד השיכון: "ההגרלה הייתה מיועדת לזכאי א' ו-ב' בלבד, אשר רובם, ככל הנראה, מיצו את הביקוש לדירות באותם יישובים"

בהגרלה הגדולה הרביעית והאחרונה, שהתקיימה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן בחודש מרץ, זכו 4,896 זכאים - על אף שהוצעו בה 6,615 דירות. המשמעות היא, כי רק עבור 74% מהדירות שהוגרלו נמצאו רוכשים, וכי 1,719 דירות נותרו ללא זוכים בהגרלה זו.

  

להגרלה שבוצעה במהלך חודש מרץ נרשמו 21,301 משקי בית זכאים מסדרות א' ו-ב' סך הכל, שהתחרו על 6,615 דירות. זאת, כאשר לחברי סדרה א' שנרשמו מראשית התוכנית ניתנה עדיפות בביצוע ההגרלה. אולם, למרות שמספר הנרשמים היה גדול פי שלוש ממספר הדירות, על פי נתוני משרד הבינוי והשיכון המפורסמים באתר התוכנית הממשלתית, בהגרלה האמורה זכו 4,896 משקי בית בלבד.

 

בנק ישראל בביקורת על מחיר למשתכן: פיצול השוק עלול להעלות מחירים

מחיר למשתכן: הקבלנים יספגו ייקור בבנייה במקום הרוכשים

 

   (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

לעובדה שמספר כה גדול של דירות נותרו ללא זוכה מספר הסברים. הראשון והפשוט ביותר הוא כי בשלוש מהערים בהן נערכו ההגרלות – נהריה, קריית ים ונתיבות – היה מספר הנרשמים נמוך ממספר הדירות המוגרלות, בהיקף של כ-800 דירות בשלושת הערים.

 

את ההסבר לכך שלמעלה מאלף דירות נוספות נותרו ללא זוכה מספקים גורמים המעורבים בתוכנית שעמם שוחחנו. לדבריהם, ישנה בעייתיות בצורה בה מבוצעת ההגרלה, משום שההגרלה היא על פי גודל היישוב, כך שזכאי שנרשם לשלושת הערים - לפעמים זוכה בערים הגדולות ונגרע מן היישובים הקטנים יותר (בהם הביקוש נמוך יותר), וכך גדל מספר הדירות עבורן אין דורשים בהרשמה.

 

גורם נוסף לכך שעלה מספר הדירות ללא דורש בהגרלה, הינו העובדה שהזכאים שנרשמו להגרלה מצויים במקביל ברשימות המתנה לפרויקטים בהם לא זכו. במהלך ביצוע ההגרלה אותם זכאים זכו כבר במקום אחר, בו היו מצויים ברשימת ההמתנה, ועל כן נגרעו גם כן מן ההגרלה האמורה.

  

במקביל למצב בו ישנן 1,700 דירות ללא זוכים בהגרלה זו, ישנם פרויקטי עבר שיצאו כבר לשיווק לזכאים, אך היזמים לא הצליחו למכור את כלל הדירות בפרויקט. דוגמאות לכך ניתן למצוא בשלל פרויקטי מחיר למשתכן, ובמיוחד בערים שאינן בעלות ביקוש גבוה בתוכנית – דימונה, קריית ביאליק וקריית מוצקין. מדובר בעיקר בפרויקטים שהציגו תכנון לקוי, אודותיהם נכתב רבות בכלי התקשורת.

  

כיום פתוחות הגרלות המשך לכ-2,200 דירות ששיווקן נכשל בהגרלות קודמות, כאשר רכישתן פתוחה גם למשפרי דיור, ולא רק לרוכשי דירה ראשונה. במידה והדירות לא ימכרו בהגרלות אלו - היזמים יכולים למכור אותן עצמאית לזכאים.  

 

תגובת משרד הבינוי והשיכון: "מספר הנרשמים הגבוה גם בהגרלת מרץ האחרונה, מצביע על ביקושים גבוהים לדירות ואמון הציבור בתוכנית. המספר הנמוך יחסית של זוכים ביישובים מסוימים בהגרלה זו נובע מהעובדה שההגרלה הייתה מיועדת לזכאי א' ו-ב' בלבד, אשר רובם, ככל הנראה, מיצו את הביקוש לדירות באותם יישובים.

 

"בשל תקנון התוכנית, בהגרלת מרץ נמנעה ההרשמה מזכאים רבים נוספים (זכאי סדרה ג' ומשפרי דיור). בהגרלות ההמשך, ההרשמה ל-1,720 הדירות הנותרות פתוחה לכלל זכאי הסדרות ומשפרי דיור, אשר מעוניינים בדירות באותם יישובים, והראיה לכך היא מספר הנרשמים העומד נכון להיום על קרוב לאלפיים זכאים, וההרשמה בעיצומה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים