שתף קטע נבחר

בג"ץ: מבקשי המקלט ישוחררו תוך 5 ימים בהיעדר אישור היועמ"ש להסכם גירוש

במסגרת העתירה של ארגוני זכויות האדם נקבע שאם לא יאושר הסדר המדינה השלישית, ישוחררו כל 207 הכלואים בסהרונים. בישיבת ראשי הקואליציה מחר תידון סוגיית "פסקת ההתגברות" שאמורה לעקוף את בג"ץ ולאפשר את הגירוש

 

כלא סהרונים (צילום: רועי עידן)
מבקשי מקלט מחוץ לכלא סהרונים(צילום: רועי עידן)

העתירה נגד הגירוש: שופטי בג"ץ קבעו הערב (יום ג') כי כל 207 מבקשי המקלט הכלואים במתקן סהרונים בדרום ישוחררו תוך חמישה ימים - אלא אם יתקבל אישור של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט על ההסכם עם "המדינה השלישית השנייה" שאמורה לקלוט את המגורשים. במסגרת הדיון בעתירה שהגישו ארגוני זכויות אדם נזפו השופטים בנציגת המדינה על שלא עודכנו בקריסת המתווה עם רוואנדה. 

 

הצו הארעי למניעת הגירוש של מבקשי המקלט נותר על כנו לשבועיים הקרובים, ובזמן הזה תוכל המדינה לגבש את המדיניות בנוגע למדינה השלישית. השופטים השאירו פתח להגשת עתירות חדשות ברגע שתתגבש מדיניות חדשה של הממשלה.

 

בהחלטה נכתב: "ככל שעד יום 15 באפריל בשעה 12:00 לא יאשר היועץ המשפטי לממשלה כי ההסכם המעודכן עם 'המדינה השלישית השנייה' וההסדרים לביצועו מקובלים עליו, ישוחררו באותו היום הכלואים במשמורת ב'סהרונים' שסירבו להיות מורחקים למדינה זו, והמוחזקים שם בשל סירוב זה. הטעם בהוראתנו זו נעוץ בכך שבהיעדר הסכם... אין עוד עילה להמשך החזקתם במשמורת. למען הסר ספק נדגיש כי לעת הזו איננו מביעים עמדה כלשהי באשר לתוקפו או חוקיותו של הסכם כזה, ככל שיושג.

 

"אנו מוצאים לנכון להעיר כי ניתן היה לצפות מהמשיבים ומבאי כוחם (המדינה) להביא לידיעתנו עוד במועד הדיון הקודם בעתירות... את העובדה שכבר כשבוע ימים קודם לכן התברר למשיבים שהתעוררו קשיים לא מבוטלים בכל הנוגע להסדר עם 'המדינה השלישית הראשונה', וכן כי החלו באותו השלב מגעים ראשוניים עם נציבות הפליטים של האו"ם".

 

העותרים ותומכי הגירוש, היום בבית המשפט:

דיון בבג
(צילום: אלכס קולומויסקי)

דיון בבג
(צילום: אלכס קולומויסקי)

דיון בבג
(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

 
במהלך הדיון שאלה נשיאת העליון, השופטת אסתר חיות, את נציגת המדינה עו"ד שוש שמואלי אם יש הסכם נכון לעת הזו, והיא ענתה: "עם שתי המדינות נחתמו הסדרים לפני מספר שנים ונחתמו עדכונים להסכם".

 

הנשיאה חיות: "גברתי נשאלה אם הייתם מעלים על מטוס כך וכך אנשים שמיועדים להרחקה, הם היו נקלטים שם או לא?".

עו"ד שמואלי: "יש הסתברות גבוהה להתקיימות התנאים".

הנשיאה חיות: "אז אין הסכם".

השופט מלצר: "אתם מחזיקים אנשים במעצר. אז מה נאמר להם? שיש הסתברות גבוהה שיקלטו אותם?".

השופטת חיות: "כלומר, אם אתם מעלים אנשים על מטוס הם לא ייקלטו כי אין הסדר? בהסכם המקורי התקשרתם לפני כמה חודשים עם שתי המדינות. מה השתנה?".

 

מחר בישיבת ראשי הקואליציה צפויות לעלות לדיון כמה הצעות הנוגעות לטיפול בבעיית המסתננים. אחת מהן היא נוסח חוק של השר יריב לוין, ולפיו הכנסת תקבע פסקת התגברות שתמנע מבג"ץ לפסול את חוק המסתננים. גורמים פוליטיים בכירים אמרו שטרם התקבלה החלטה סופית בנושא ומדובר בדיון ראשוני. במקרה שבו יחליט נתניהו לקדם את פסקת ההתגברות כפתרון נקודתי לנושא - שר האוצר משה כחלון כבר הודיע שיתמוך ביוזמה. הקושי צפוי להגיע מכיוונו של היועמ"ש מנדלבליט. 

 

עוד לפני כן מיהר יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט להגיב: "‏אני מברך את ראש הממשלה על היענותו לחוקק את פסקת ההתגברות ולהעביר את חוק המסתננים. אני מצפה לקידום מהיר מאוד. זהו החוק החשוב ביותר זה 20 שנה. כבר מחר ניתן להעביר אותו בממשלה (ועדת שרים), ואני בטוח שההבטחה שלו תלווה במעשים נחושים.

 

מנגד אמרה ח"כ ציפי לבני על סוגיית פסקת ההתגברות: "המשמעות היא שהפוליטיקאים יתגברו על מערכת המשפט במדינת ישראל. רוב פוליטי מקרי מול מערכת משפטית ששומרת על הערכים של ישראל כפי שנקבעו במגילת העצמאות. נתניהו יקריא את מגילת העצמאות בטקס ויקרע אותה בחקיקה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מחאה מחוץ לכלא סהרונים
צילום: EPA
מומלצים