שתף קטע נבחר

נשק כימי ושדות תעופה: בנק המטרות של טראמפ בסוריה

משדה התעופה ומרכז המחקר שהפציצה לכאורה ישראל, דרך הבסיס שממנו המריאו מטוסי אסד לטבח בדומא ועד המתקן שבו מתקינים נשק כימי על טילים: רשימת היעדים האפשריים למתקפת טילים אמריקנית

 

 

בתחילה הוא הבטיח לרוסיה: "הטילים יגיעו ". אחר כך הבהיר: "לא אמרתי מתי, זה יכול להיות בקרוב או ממש לא בקרוב ". ערפל הקרב של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ טרם פוזר, אבל לפחות בינתיים נראה כי האמריקנים ממשיכים להתכונן לתקיפה בסוריה, לצד בעלי בריתם, הבריטים והצרפתים.

 

הבוקר התייחס סגן ראש ממשלת רוסיה ארקדי דבורקוביץ' לציוצי טראמפ ואמר: "יחסים בינלאומיים לא צריכים להיות תלויים במצב רוחו של אדם אחד כשהוא קם בבוקר. רוסיה לא מוכנה לסיכונים מסוג זה". אמש הסכימו טראמפ וראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הצורך בתגובה בינלאומית שתרתיע את סוריה משימוש בנשק כימי.

יעדים מטרות של ארצות הברית ב סוריה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בריאיון שנערך עם נעים קאסם, סגנו של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, הוא שלל אפשרות שהמשבר בסוריה "יתפתחו למלחמה אמריקנית-רוסית ישירה או למלחמה גדולה יותר". לדבריו, המצב באזור "לא מצביע על מלחמה כוללת, אלא אם טראמפ ונתניהו ישתגעו לחלוטין". קאסם אמר לעיתון "אל אחבאר" כי אם המתקפה הפוטנציאלית תהיה מוגבלת, התגובה הצפויה תישאר בתוך תחומי סוריה.

 

גורם אמריקני אמר אתמול לרשת CNBC שארה"ב שוקלת לתקוף שמונה יעדים פוטנציאליים בסוריה. לדבריו, בין היעדים נמצאים שני שדות תעופה סוריים, מכון מחקר ומתקן לנשק כימי. ב"דיילי מייל" הבריטי סקרו את המטרות האופציונליות. הנה סקירת היעדיים האפשריים למתקפות טילים - מהבסיסים של רוסיה אצל מדינת חסות ועד מתקני הנשק הכימי במדינה.

 

מתקני נשק כימי

מרכז המחקר מייסף 

במערב חושדים כי באתר, במערב המדינה, מיוצר גז כלור ומכלים לשיגור חביות נפץ. לפי פרסומים זרים, ישראל הפציצה בספטמבר האחרון את האתר. ארגון המעקב אחר זכויות אדם בסוריה מסר כי נפגע אז גם בסיס סמוך המאחסן טילי קרקע-קרקע.

 

מרכז המחקר ג'מראייה

גורמי מודיעין במערב טענו כי אתר זה הוא אחד מהשלושה שבהם נעשה שימוש לייצור נשק כימי, אף שהוא מוגדר כאתר מחקר אזרחי.

 

 

מתקן בארזה

באתר זה, לפי הטענות, מתקינים נשק כימי על טילים ארוכי טווח וארטילריה. בפברואר מידע מודיעיני ממדינה החברה באו"ם שלא זוהתה הניח כי מהנדסים מצפון קוריאה "ממשיכים להפעיל מתקני נשק כימי וטילים בבארזה, אדרה וחמה".

 

בסיסים אוויריים 

חמימים

בשדה התעופה המרכזי של רוסיה במדינה נמצאים מטוסי קרב ומפציצים רבים, לצד ציוד צבאי. האמריקנים רוצים להימנע ככל האפשר מפגיעה ביעדים של רוסיה - ולכן הסיכוי שבסיס זה יותקף נראה נמוך במיוחד. בנוסף, השדה מוגן ככל הנראה על ידי סוללות טילי S-300 ו-S-400 רוסיות, והוא נחשב לחשוב מאוד מבחינה אסטרטגית למוסקבה.

 

 
פוטין ואסד, בבסיס חמימים (צילום: AP) (צילום: AP)
פוטין ואסד, בבסיס חמימים(צילום: AP)

חמימים. הסיכוי שייפגע - נמוך מאוד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חמימים. הסיכוי שייפגע - נמוך מאוד(צילום: EPA)

בדצמבר האחרון נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ערך ביקור מפתיע לבסיס בלטקיה, שם הורה על נסיגה חלקית של הכוחות הרוסיים מסוריה, ואמר כי המשימה במדינה הושלמה לגמרי. עם זאת, רוסיה הבהירה כי הבסיס - שהוקם ב-2015 - ימשיך להישאר מבצעי כל העת. כיום מעטים סבורים כי רוסיה תעזוב בקרוב את סוריה.

    

טייאס (T-4)

אחד משדות התעופה הצבאיים הגדולים בסוריה מכיל 60 בונקרים וארבע טייסות. הוא ממוקם ממערב לעיר העתיקה תדמור. בפברואר האחרון חיל האוויר תקף את הבסיס בתגובה למל"ט האיראני שחדר לישראל, והשבוע חשפה רוסיה כי ישראל תקפה בטילים פעם נוספת את T-4 - תקיפה שהובילה לאמירות חריפות במיוחד מצד הרוסים ולאיומים מצדם של האיראנים. לפי הדיווחים, לטהרן נוכחות גדולה במיוחד בבסיס זה, המאייש גם כוחות רוסיים.

 

 
איראן בסיס T4 T-4 ()
בסיס T-4

איראן בסיס T4 T-4 ()
שדה התעופה, לאחר ההפצצה שיוחסה לישראל

   

טייפור

מטוסים סוריים פונו מבסיס זה בדמשק והוצבו קרוב לכוחות הרוסיים לאחר הטבח הכימי בדומא, ועקב ציפייה למתקפת טילים אמריקנית.

 

דומייר

משדה התעופה זה, שנמצא 40 ק"מ צפון-מזרחית לדמשק, המריאו על פי ההערכות מטוסי צבא אסד למתקפה הכימית על דומא. הבסיס מאייש מסוקי מי-8 סוריים.

 

שעיראת

באפריל אשתקד הורה טראמפ על מתקפת טילי טומהוק מוגבלת על בסיס זה, בתגובה לטבח כימי קודם, אז בעיירה חאן שייחון. 59 טילי השיוט שוגרו מאוניות מלחמת אמריקניות במזרח התיכון. לכל טיל הייתה מטרה משלו - בין היתר מגדל הפיקוד של הבסיס, תחנות תדלוק, תשתיות מכ"ם - והמתקפה ארכה בסך הכול ארבע דקות.   

 

 

בסיסים ימיים

טרטוס

מפקדת הצי של הצבא הרוסי בסוריה נמצאת בבסיס זה, ופוטין מתכוון להרחיבה. תמונות לוויין שפורסמו בשבוע האחרון הראו את אוניות המלחמה הרוסיות עוזבות את בסיס זה, מחשש למתקפת הטילים האמריקנית הצפויה. בתמונות, שפורסמו על ידי חברת "אימ'אגסאט", נראו לפחות 11 ספינות - ובהן אוניית המלחמה אדמירל גריגורוביץ' - נוטשות את הבסיס, המוגן כנראה בטילי S-300 ו-S-400.

    

צילום לווין מטרטוס סוריה (צילום: ImageSat International (ISI)   http://www.imagesatintl.com/)
הספינות הרוסיות בטרטוס(צילום: ImageSat International (ISI) http://www.imagesatintl.com/)

צילום לווין מטרטוס סוריה (צילום: ImageSat International (ISI)   http://www.imagesatintl.com/)
ואחרי עזיבתן(צילום: ImageSat International (ISI) http://www.imagesatintl.com/)

 

אתרים אחרים 

אל-קיסווה

מפקדת הצבא האיראני בסוריה נמצאת בבסיס זה, שהוקם במתחם של הצבא הסורי במרחק 12 ק"מ דרומית לדמשק. לפי הדיווחים, 15 אלף איראנים מוצבים בסוריה.

 

ארמון הנשיאות

המתחם הרשמי של הנשיא אסד בדמשק, שמוגן על ידי סוללות טילי נ"מ.

 

ליעד אוסמו השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים