שתף קטע נבחר

נלחמים על חיי וורקנש: קריאה לאתיופים לתרום מח עצם

וורקנש אמביה אובחנה כחולה בלוקמיה לימפוציטית וזקוקה לתרומת מח עצם כדי להציל את חייה. בגלל שלא נמצא לה תורם מתאים, יוצאים משפחתה וחבריה יחד עם עמותת "עזר מציון" בקמפיין בקרב בני העדה האתיופית. הרופא שלה מסביר: "אנחנו במרוץ נגד הזמן. היא צריכה תורם זמין דחוף כדי שנוכל לבצע את ההשתלה"

לפני חודשיים אובחנה וורקנש אמביה (30) כחולה בלוקמיה קשה ונזקקת לתרומת מח עצם כדי להציל את חייה. בגלל מצבה הקשה ולאחר שלא נמצא עבורה תורם מתאים, משפחתה וחבריה יחד עם המאגר הלאומי לתורמי מח עצם של "עזר מציון", החליטו לצאת למבצע חירום לגיוס תורמים מקרב בני הקהילה האתיופית. זו הפעם הראשונה שנערך מבצע בקרב הקהילה האתיופית.

 

הכל החל לאחר כאשר וורקנש, החלה לסבול מכאבי גב חזקים שנמשכו מספר חודשים. למרות כל הבדיקות שעברה, הרופאים לא הצליחו למצוא את המקור הכאבים, וחשדו כי מדובר בזיהום. לפני כחודשיים, כאשר ביקרה את הוריה בנתיבות, הכאב החריף והיא פונתה לבית החולים סורוקה. בבדיקה מח עצם שעברה, התברר כי היא סובלת מלוקמיה לימפוציטית.

 

לאחר שעברה סדרה של הקרנות וטיפולי כימותרפיה, הסתבר כי רק תרומת מח עצם תציל את חייה, ובגלל האופי הקשה של המחלה, עליה לקבל את התרומה בתוך שבועות ספורים. מנהל המחלקה ההמטולוגית בסורוקה, ד"ר איתי לוי, מסביר כי את ההשתלה ניתן לבצע רק כאשר החולה בהפוגה: "וורקנש כרגע נמצאת בהפוגה מהמחלה, ויש חלון זמן קצר שבו ניתן להשתיל את מח העצם. אם נפספס את ההזדמנות והמחלה תחזור, זה יהיה גרוע. לכן אנחנו במרוץ נגד הזמן. היא צריכה תורם זמין דחוף כדי שנוכל לבצע את ההשתלה".

 

  ( )
וורקנש אומביה. חלון הזדמנויות צר

 

קוראת לחברי הקהילה האתיופית לבוא ולתרום

וורקנש, שכבר שנים מקדישה את חייה לסיוע לקהילה האתיופית, זקוקה כעת לבני הקהילה שיתגייסו להציל את חייה. "עוברים עליי ימים לא קלים, עם הרבה בכי ותסכול, אבל אני שואבת הרבה כוחות מהמשפחה והחברים שלי. אבל אני יודעת שאני אעבור את זה, למרות כל הקושי. מה שהכי קשה לי עכשיו זה שאין לי שיער, והשיער היה המאפיין שלי", מספרת וורקנש וקוראת לבני הקהילה שלה להירתם למבצע, "חשוב לי שתבואו לתרום. אני זקוקה לעזרה שלכם. זאת בסך הכול בדיקת רוק פשוטה שיכולה להציל אותי ועוד המון חולים מהקהילה האתיופית בעתיד".

 

בשל הדחיפות במצבה של וורקנש, משפחתה וחבריה יחד עם המאגר הלאומי לתורמי מח עצם של "עזר מציון", נערכים למבצע חירום כלל ארצי מיוחד בקרב בני הקהילה האתיופית שיתקיים כבר בעוד שבועיים ב- 1-2 מאי ויוצאים לקמפיין להצלת חייה.

 

  ( )
קמפיין להצלת החיים

 

וורקנש עלתה לארץ מאתיופיה כשהייתה בת 4. במהלך השירות הלאומי היא החלה לעבוד עם בני הקהילה האתיופית, ובמקביל שימשה כחונכת לתלמידים בני הקהילה. לאחר שסיימה את השירות היא ממשיכה להתנדב בפעילות חברתית ולסייע לבני קהילתה.

 

היא התנדבה בעמותות המסייעות לקליטת עולים מאתיופיה ושילובם בשוק העבודה, ובמקביל סייעה לתלמידים מבני הקהילה. לאחר שסיימה לימודי חינוך אנתרופוסופי, החלה לעבוד כגננת בגן אנתרופוסופי. כאשר אובחנה, היא הייתה לקראת סיום לימודיה לתואר שני בפסיכודרמה.

 

בבדיקה שערך המאגר הלאומי לתורמי מח עצם של "עזר מציון" בארץ ובעולם, לא נמצא עד כה עבור וורקנש תורם מתאים.

 

"הזדמנות עבור הקהילה האתיופית לחזק את המאגר שלהם במאגר הלאומי"

במחקר רחב היקף שנערך בשנתיים האחרונות על ידי המאגר הלאומי לתורמי מח עצם בעזר מציון, בקרב 275,000 תורמים במאגר ונעשה בשיתוף יחידת הביואינפורמטיקה של מאגר Be The Match הנחשב לאחד המאגרים המובילים בעולם ויחד עם פרופ' יורם לוזון מאוניברסיטת בר אילן, נמצא שישנן אוכלוסיות שאין להם ייצוג הולם במאגר הלאומי, עובדה המשפיעה בצורה משמעתית על סיכויי ההצלחה שלהם למציאת תורם.

 

מדובר בין השאר בבני העדה האתיופית שעדיין אין להם ייצוג מספק. במאגר יש בסך הכל 11,530 תורמים פוטנציאליים בני העדה, כ-1.2 אחוזים מכלל התורמים במאגר (892,428). מדובר בשיעור הנמוך באופן מובהק מחלקם היחסי של האתיופים בחברה הישראלית (144,100), העומד על 1.7 אחוזים.

 

"אנחנו יוצאים לקמפיין כדי להציל את חייה של וורקנש. אני קוראת לבני הקהילה האתיופית לקום ולהצטרף למאגר, כי אין דבר חשוב יותר מהצלת חיים", אמרה מנהלת המאגר, ד"ר ברכה זיסר, "זו הזדמנות עבור הקהילה האתיופית לחזק את המאגר שלהם במאגר הלאומי ולהביא את שיעורם לייצוג הולם שיעלה באופן משמעותי את הסיכוי להציל את וורקנש ובני קהילה אחרים בעתיד".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וורקנש אמביה. זקוקה לתרומת מח עצם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים