שתף קטע נבחר

זוגיות שנייה? הצוואה שלכם היא קריטית

פרק ב' בחיים שונה במהותו מהנישואים הראשונים. פעמים רבות כל צד מגיע לזוגיות שנייה עם ילדים ורכוש משלו. המטרה היא לחיות יחד, אבל לא תמיד בשותפות מלאה כמו בפרק א'. דווקא במקרה כזה לצוואה יש משמעות גדולה. כתבה שנייה בסדרה

אביו של ד' חי עם בת זוג במשך מספר שנים. הם חיו יחד באותה דירה של האבא, ולבת הזוג היתה דירה משלה שהושכרה. לשניים היה הסכם שאושר בבית משפט, לפיו במקרה וייפרדו - כל אחד יישאר עם הרכוש שלו.

 

 

לאחר שהאב נפטר הודיעה בת הזוג שמחצית מכל הרכוש של האבא, אותו הכירה רק שנים בודדות לפני מותו, שייך לה. בירור קצר העלה שהאב לא השאיר אחריו צוואה. ד' הופתע לגלות כי במקרה כזה, החוק קובע שבת הזוג אכן זכאית למחצית מהרכוש שהותיר אחריו האב.

 

 

לעגן את הזכויות

פרק ב' בחיים שונה במהותו מהנישואים הראשונים. פעמים רבות כל צד מגיע לפרק ב' עם ילדים משלו ועם רכוש משלו. המטרה היא לחיות יחד, אבל לא בשותפות מלאה כמו בפרק א'.

 

כדי לא לייצר לבן או בת הזוג "בעיות" מול הילדים של הצד השני, ישנה חשיבות לעגן את הזכויות השונות בצורה רשמית ברורה ומסודרת. לכן רצוי מאוד לדאוג גם להסכם וגם לצוואה.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

הדבר אמור בייתר שאת במקרה ובני הזוג בפרק ב' של חייהם בחרו לחיות בזוגיות ללא נישואין. "מי שבחר לחיות בזוגיות ללא נישואין, נמצא בתוך תחום אפור, מבחינה משפטית, וזאת מכמה סיבות", מסבירה עו"ד הילה צאירי, מומחית בדיני ירושה, ומנהלת מחלקת דיני ירושה ומשפחה במשרד עורכי הדין, גדעון פישר ושות'. "ראשית, במקרים רבים בפרק ב' יש חיים משותפים, אך אין נישואין. דבר זה מוביל אותנו למצב של 'ידועים בציבור'. הבעיה היא שאין הגדרה ברורה מיהם ידועים בציבור.

 

"שנית, הקביעה האם מישהו היה ידוע בציבור או לא, משתנה מהקשר להקשר. כך למשל יכול להיות זוג שייחשב כידוע בציבור לצורך קבלת פנסיה, אבל אותו זוג ממש לא יוכר כידוע בציבור לצורך חלוקת רכוש שצברו הזוג יחד, זאת משום שהקריטריונים לקבל זכויות מכוח הזוגיות, משתנים מנושא לנושא.

 

"על מנת שלא לחיות בחוסר וודאות מאד חשוב לדבר על הדברים, להעלות אותם על הכתב ולהבהיר אותם. במילים אחרות, לערוך הסכם לחיים משותפים, או הסכם ממון. בפועל, מדובר באותו הסכם למעט העובדה שכשהוא נערך בין בני זוג נשואים הוא נקרא 'הסכם ממון', ובין אנשים שחיים יחד הוא נקרא 'הסכם חיים משותפים'".

 

טעות נפוצה וקריטית

ההסכם צריך להסדיר את האופן שבו הזוג רואה את השיתוף הרכושי ביניהם. זוג אחד יכול לקבוע שאין רכוש משותף כלל, כל שחולקים הוא את ההוצאות המשותפות והשוטפות של הזוגיות, אך לא מעבר לכך. זוג אחר יכול לבחור שכל מה שנצבר עד ההיכרות אינו משותף, אבל מכאן ואילך יהיה שיתוף מלא או חלקי.

 

"רבים מתבלבלים וחושבים שברגע שיש הסכם, אז אין צורך לערוך צוואה. זאת טעות נפוצה וקריטית", אומרת עו"ד צאירי, "הסכם לחיים משותפים רק מגדיר מה יהיה הרכוש של כל צד בעת הפרידה/מוות. אולם הצוואה קובעת איך הוא יתחלק. למשל, במקרה בו יש הסכם שקובע שהרכוש הוא נפרד ושלכל צד יש את הרכוש שלו. אם בן הזוג יילך לעולמו, אכן כל הרכוש שלו הוא שלו, אבל איך נחלק אותו בין היורשים? כאן נכנסים לתמונה דיני הירושה".

 

חוק הירושה קובע כי זוג שחי יחד וקיים משק בית משותף, יורש אחד את השני ולהפך, ממש כאילו היו נשואים, אלא אם כן, הושארה צוואה. במילים אחרות, אם אין צוואה, גם אצל בני זוג בפרק ב' וידועים בציבור בכלל, בן/ת הזוג יורש/ת מחצית מהרכוש, והילדים את החצי השני, ממש כמו אצל זוג נשוי.

 

לכן ידועים בציבור ובכלל, צריכים לערוך צוואה ובכך למנוע סכסוכים ומחלוקות בין בן/בת הזוג, לבין הילדים מצד שני, שיצטרכו לחלוק את הרכוש. זה לא אומר שצריך לנשל לחלוטין את בן הזוג, אלא להבין מה המשמעות של אי עריכת צוואה. במסגרת צוואה, אפשר להעלות כל תנאי, למשל, להשאיר לבן/בת הזוג אפשרות להמשיך ולגור בדירה, בלי לשלם שכר דירה, או לתת חלק קטן יותר מאשר מחצית הרכוש.

 

בלי משענת כלכלית

מציאות מורכבת עוד יותר נוגעת לזכויות של בן או בת זוג שחיו בזוגיות, אך השותף או השותפה שלהם לחיים לא התגרשו באופן רשמי.

 

עו
מימין: עו"ד רוית דסקל שורץ ועו"ד הילה צאירי(יח"צ וענבל מסיקה)
 

עו"ד אורית מור סיניבר, מומחית בסכסוכי ירושה וניהול תיקי עיזבונות, מספרת על מקרה שטיפלה בו לאחרונה - אשת חברה מוכרת בישראל, כבת 45, שתבעה חלק מהירושה שהותיר אחריו בן זוגה המנוח, אחד מאנשי אצולת הממון בישראל.

 

מסתבר, שהמיוצגת ובן זוגה, שהיה מבוגר ממנה בשנים רבות, מעולם לא נישאו, אבל התגוררו ביחד במשך כ-20 שנה והיו זוג מוכר לכל דבר ועניין. עבור האשה היתה זו זוגיות ראשונה, ועבורו זוגיות שניה, אלא שהוא לא התגרש רשמית מאשתו החוקית, שסירבה לתת לו גט.

 

"המנוח שנפטר במפתיע לא השאיר צוואה אחריו", מספרת מור סיניבר, "לאחר מותו מיהרו ילדיו להגיש בקשה לצו ירושה בתום השבעה עליו, והאישה, שהיתה רגילה לחיי האלפיון , נדרשה לפנות את הבית בו התגוררה, כשהיא נשארת ללא כל מקור תמיכה כלכלית או רכוש הרשום על שמה. הלקוחה הגיעה אליי נואשת, ללא אפשרות לזכות בנתח מהעיזבון הענק, מאחר ובן זוגה לא השאיר צוואה והיה עדיין בעת מותו נשוי לאחרת. לפי חוקי הירושה, רק במקרה שבו בני הזוג נשואים מתחלק הרכוש המשותף חצי בחצי, אלא אם כן הצוואה מורה אחרת".

 

- מה עשית?

"בהיעדר צוואה, מיהרתי להגיש תביעה הצהרתית, לפיה הלקוחה זכאית לחצי מהרכוש שהיה רשום על שם המנוח, מכוח הלכת השיתוף, כדי להקטין את היקף העיזבון, כך שרק על מחצית מהעיזבון העצום יחול צו הירושה.

 

"הטענה שלי היתה, שהאישה נתנה למנוח 20 שנים יפות, עברה טיפולי פוריות רבים ללא הצלחה ונותרה ערירית לאחר שהמנוח סירב לאמץ ילד ביחד, וללא כל משענת כלכלית ליתרת חייה. זאת בזמן שהילדים והנכדים שלו מנישואיו נשארו מסודרים לדורותיהם.

 

"הם היו חדורי מוטיבציה להעניש את הלקוחה שלי על פירוק משפחתם כילדים. הילדים הצטיידו בפרקליטים מהשורה הראשונה והחלו במאבק בלתי מתפשר למולה. הם לא בחלו בהאשמות, חלקן האשמות שווא, כדי לטעון כנגד השיתוף ברכוש. למשל טענו, שאביהם נמנע מלהשאיר צוואה, שכן היא בגדה בו והוא לא סלח לה, למרות שהמשיכו לחיות ביחד, והיעדר הצוואה היתה נקמתו בה.

 

"מכיון שנושא כזה טעון בדיקה מעמיקה, זימנתי לחקירה את עורכי דינו העסקיים של הנפטר, שהעידו שהמנוח נמנע מעריכת צוואה, מאחר והאמין שזה יביא לו קארמה רעה ולא מכל סיבה אחרת. התחיל תהליך ארוך שפירנס משרדי עורכי דין, נגס בכספי הירושה ובבריאות של כל מי שהיה צד בתיק הזה, מה שהיה נמנע לו היה המנוח מותיר אחריו צוואה. בסופו של תהליך קיבלה האישה נתח מהעיזבון מכוח זכות הקניין, למרות שלא היתה צוואה ולמרות שלפי חוק הירושה היא לא היתה זכאית. הילדים ירשו בהתאם לחוק הירושה את חלקו ברכוש שהשאיר אחריו".

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

מי מוגדרת כ"בת הזוג"?

זה רק מקרה אחד מני רבים, שמביאים עורכי הדין להדגיש שוב ושוב את חשיבות עריכת צוואה בעיקר בזוגיות שניה או שלישית של בני זוג, ובודאי של כאלו שחיים יחד בלי נישואים. "נשים שנכנסו למערכת זוגית עם תלות כלכלית בגבר, שלו זו מערכת זוגית שנייה או שלישית, חייבות לבקש מבן הזוג לכתוב צוואה בעודו בחיים, כדי למנוע את הבעיות האלו לאחר המוות", אומרת מור סיניבר. היא מסתמכת על דוגמא נוספת, סכסוך רווי יצרים, שניטש בין בני משפחה, בעקבות מותו בתאונה של איש עסקים חובקי עולם, שחי ב-17 השנים שקדמו למותו עם אישה צעירה ממנו ללא ילדים משותפים.

 

מור סיניבר: "הנפטר חילק בחייו את זמנו בצורה מוגדרת. את סופי השבוע נהג להעביר במרכז הארץ עם רעייתו וילדיו ונכדיו, ולא התגרש מאשת נעוריו, ובצפון הארץ התגורר עם הידועה בציבור שלו. לאחר מותו הסתבר שהמנוח לא השאיר צוואה, וילדיו הוציאו צו ירושה, כך שלידועה בציבור לא נותר מאומה.

 

"עוד בחייו האישה חתמה על הסכם הפרדה רכושית, לאחר שהנפטר הבטיח לה כי בצוואתו ידאג לעתידה הכלכלי ולזכות מגורים בביתו במשך כל חייה, דבר שבסופו של דבר לא הספיק לבצע. לאחר מותו חששה בת הזוג שמא שתמצא את עצמה ללא קורת גג וללא ביטחון כלכלי".

 

- מה עושים במקרה כזה?

"בשל הסכם ההפרדה הרכושית עליה חתמה האישה לא ניתן היה להגיש תביעה על היקף העיזבון, אלא תביעת מזונות מהעיזבון בלבד. זה היה מקרה מורכב עם תחושת אי צדק בסיסית קשה במיוחד כי מדובר בעיזבון גדול והיה די והותר לחלוק בו בין כולם. במקביל הסתבר שקיימת פוליסת ביטוח על סכום של מיליוני שקלים על שם המנוח, בה נכתב שהמוטבת היא בת הזוג. קופות גמל וביטוחי חיים לא נכללים בעיזבון ומי שזוכה הוא המוטב. אם ילדיו טענה כי היא בת הזוג הפורמלית.

 

"בסופו של דבר משפחת הנפטר העדיפה להגיע להסדר שקט בין הצדדים, ולהימנע מניהול הליך הוכחות, וכל זה היה נמנע אילו המנוח דאג להשאיר צוואה".

 

למכור את הדירה או להשאיר לילדים?

גם עו"ד שני ליבמן, בעלים ומנהלת משרד המתמחה בדיני אישות, מדגישה את ההבדל בין בני זוג נשואים לידועים בציבור או לאלו שחיים בהסכם חיים משותפים. "בפני זוג נשוי עומד חוק הירושה. לידועים בציבור מגיע אותו דבר, אבל עליהם להגיש תביעה הצהרתית שיכירו בה לצורך ירושה.

 

"כשיש הסכם חיים משותפים, כשלא מתכוונים להינשא, הפסיקה מגדירה יותר את המתווה. צריך לזכור, שבית משפט מפעיל שיקול דעת. עורכי הדין בוחנים את רצון בני הזוג, בעיקר אם היה במהלך החיים המשותפים שיקוף באורח החיים לשיתוף כלכלי. אם לא שוכנע בית המשפט והצהיר שהיתה הפרדה רכושית מוחלטת ושבני הזוג לא היו מעוניינים בחיי שיתוף מקבילים לחיי נישואין, הוא יכול שלא לאפשר את העברת הרכוש לבת או בן הזוג שנותרו לאחר המוות של האחר".

 

עו"ד ליבמן נותנת דוגמה ממקרה שטיפלה בו: "ייצגתי אשה, שהיתה רעייתו הראשונה של גבר, שהיה נשוי פעמיים. היא ילדה לו שני ילדים, ומאשתו השניה נולדו לו שלושה ילדים. הגבר נפטר בגיל 52, כשהוא מותיר אחריו צוואה חלקית, בעת ששלושת הילדים מרעייתו השניה קטינים והשניים מנישואיו הראשונים בוגרים. מרגע מותו נותרה חלוקת הרכוש בידי שתי האימהות. בצוואה החלקית נכתב שהוא לא משאיר לרעיות דבר לאחר מותו, ובקשה שהרכוש, דירה ששוייה היה כ-1.2 מיליון שקל, יחולק שווה בשווה בין חמשת הילדים".

עו
עו"ד אורית מור סיניבר
 

הלקוחה של ליבמן, הרעייה הראשונה, ביקשה למכור את הדירה כדי להבטיח חינוך לשני ילדיה הבוגרים. אלא שהרעייה השניה, אם הילדים הקטנים, סירבה בטענה שערך הנכס יעלה וכך יישאר לילדיה יותר כסף בעתיד. "מכיון שלא היו הוראות מפורשות בצוואה, אלא מונה אפוטרופוס מנהל על הצוואה, החל מאבק משפטי שנמשך שנתיים בין הנשים. בסופו של דבר הושג הסכם פירוק – שיתוף, אבל בזמן הזה, למרות שהאב ביקש בצוואה שחמשת הילדים יפגשו מדי שבוע, נוצר קרע בין המשפחות, והאחים עד היום לא בקשר".

עו
עו"ד שני ליבמן(צילום: מאצ' פוינט)
 

- איך הסאגה הזאת היתה יכולה להימנע?

"אם בצוואה היו הוראות ספיציפיות, בעיקר כשיש ילדים קטינים. כשיש קטינים – חובת עו"ד לבנות מספר מנגנונים של מנהל עיזבון אובייקטיבי וניתנות לו הוראות ע"י עורך הדין".

 

"צוואה ניתנת לשינוי בהתאם לרצון כותב הצוואה ועל כן חשוב בכל שינוי לערוך/לשנות/לבטל צוואות שנכתבו", מוסיפה עו"ד רוית דסקל-שורץ, ראש מחלקת דיני משפחה במשרד סימון, עישר פורת ושות'.

 

"לדוגמא במקרה של צוואה הדדית אשר נערכה בין בני זוג שנמצאים בהליך גירושין יכול אחד מבני הזוג לשלוח הודעה על ביטול הצוואה לבן הזוג האחר ובכך בטלה הצוואה, ככל ופעולה זו לא תעשה, יכול להיווצר מצב בו רכוש בן הזוג הגרוש שנפטר יעבור אל בן הזוג הגרוש שנותר בחיים".

 

דסקל-שורץ מוסיפה כי מומלץ לכתוב צוואה גם בתחילת הליך גירושין ו/או לשנות צוואה עם פתיחת הליך הגירושין וזאת במטרה למנוע מהפרוד לקבל חלק בירושה: "הליך גירושין יכול להתנהל מספר שנים בהן בן הזוג הרשום הוא היורש על פי חוק הירושה. עריכת צוואה בסיטואציה מסוג זה חשובה מאוד ומטרתה למנוע מבני המשפחה או בן הזוג החדש עגמת נפש וניהול הליכים משפטיים מייגעים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים