שתף קטע נבחר

הבנק העולמי: לבטל את שכר המינימום כדי "להגן על העובדים"

חוקרי הבנק העולמי הציגו בדו"ח השנתי הצעה רדיקלית, שמטרתה "הגנה על העובדים" מול החששות מאובדן משרות לטובת רובוטים ואינטליגנציה מלאכותית: ביטול שכר מינימום והסרת מגבלות על פיטורים. איגודי העובדים זועמים: "הבנק מנותק מהמציאות"

בדו"ח המרכזי השנתי של הבנק העולמי, קורא הבנק להפחתת הרגולציה על שוק העבודה ב"מדינות עניות", לרבות ביטול הדרישה לשכר מינימום, מתן אפשרות למעסיקים לפטר עובדים ללא סיבה, וביטול חוקים המגבילים חוזי העסקה פוגעניים.

 

כמה משרות צפויים לגנוב לנו הרובוטים? כנראה פחות משחשבנו

ניסנקורן: "מהחודש הבא שכר המינימום לשעה יעלה ל-29 שקל"

 

בטיוטת הדו"ח, אשר פורסמה השבוע, טמונה קריאה לממשלות לבצע שינויים דחופים במדיניות עם פרסום הנוסח הסופי של הדו"ח, בסתיו הקרוב, על רקע חששות של הבנק מעלייתן של האינטליגנציה מלאכותית והאוטומציה.

 

הדרך להלחם ברובוטים היא פגיעה בזכויות העובדים? (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
הדרך להלחם ברובוטים היא פגיעה בזכויות העובדים?(צילום: Shutterstock)

לדברי מחברי הדו"ח, השינויים המוצעים יהפכו את העובדים לאטרקטיביים יותר מבחינת עלויות, במאבק מול המכונות והאוטומציה שמאיימים להחליפם. "שכר מינימום גבוה, מגבלות מיותרות על גיוס ופיטורים, תבניות מגבילות של חוזים, יהפכו כולם את העובדים ליקרים יותר מול הטכנולוגיה", כך נכתב בדו"ח.

 

לרבים מאיתנו, השינויים המוצעים בדו"ח נשמעים מקוממים מאוד וחריגים, אך קולות דומים נשמעו גם בישראל בהתייחס לאוכלוסיית עובדים ספציפית. לפני שבועיים הציע ראש המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון, לבטל את חובת תשלום שכר המינימום והזכויות הסוציאליות לעובדים הזרים במדינה.

 

שמחון טען כי רעיון שכר מינימום נועד לספק הגנה לעובדים החלשים בחברה, אך מכיוון שאזרחים של מדינות זרות חלשות יותר מישראל "יסכימו לבוא עבור שליש מהשכר שהם מקבלים כיום" - אין צורך להחיל אותו עליהם. במשרד ראש הממשלה, שהמועצה הלאומית לכלכלה נמצאת תחת סמכותו, אמרו ל-ynet כי זו דעתו האישית של שמחון, והיא אינה משקפת בהכרח את זו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.  

 

"העולם צריך העלאה בשכר"

פיטר בקויס, נציג קונפדרציית איגודי העובדים הבינלאומית בוושינגטון, אמר ל"גארדיאן" בתגובה לדו"ח הבנק העולמי כי "הדו"ח מתעלם כמעט לחלוטין מזכויות העובדים, מהכוח הבלתי יחסי בשוק העבודה ומתופעות כמו ירידת חלקו של שוק התעסוקה מתוך ההכנסה הלאומית". לדבריו, ההצעות של הדו"ח פוגעניות ולא תואמות לאג'נדה של "שיתוף בצמיחה" המקודמת על ידי נשיא הבנק העולמי, ג'ים יונג קים.

 

אוון טודור, ראש תחום היחסים הבינלאומיים של ועדת איגודי העובדים הבינלאומית, אמר ל-"Business Insider" כי ההצעות של הבנק עשויות להוביל ל"סבל שיוויוני לכולם". לדבריו של טודור, נראה שהארגון מנותק מהאנשים העובדים ומהמציאות, והוא הוסיף כי "מוזר שהבנק העולמי עושה את זה עכשיו. העולם צריך העלאה בשכר, ושלילת הזכויות של העובדים היא לא הדרך לעשות זאת".

 

הרובוטים יזעזעו את שוק העבודה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרובוטים יזעזעו את שוק העבודה?(צילום: shutterstock)

יש לציין כי בדו"ח שפרסם הבנק העולמי ב-2013, הגיע הבנק למסקנה כי לרגולציות בשוק העבודה כמעט ואין השפעה על רמות ההעסקה, אך הטיוטה של הדו"ח ל-2019 טוענת כי אם יהיה יקר מידי לפטר עובדים, תהיה ירידה בגיוס עובדים חדשים.

 

על פי מסקנות הדו"ח, "רגולציות מעיקות מייקרות גם את עלות הארגון מחדש של כוח העבודה על ידי החברות, מתוך ניסיון להתאים את עצמן לטכנולוגיות המשתנות".

 

לדברי בקויס, "הדו"ח מתייחס לעבודה בלתי רשמית בתור מצב בלתי נמנע, וגרוע מכך, רומז שיש לקדם אותה. הוא לא בודק כיצד שוק העבודה נפגע בעקבות אסטרטגיות מכוונות של חברות, כגון מיקור חוץ והסוואת יחסי עובד-מעביד (כמו סיווג הנהגים של אובר בתור קבלני משנה עצמאיים), אשר ניתן להתנגד לה באמצעות הגנות משפטיות. עובדים מתחום הכלכלה השיתופית שפעלו להכרה בזכויות שלהם, נתקלו בהתנגדות עזה מצד החברות שלהם".

 

בבנק העולמי מסרו לגארדיאן: "הדו"ח מציג מגוון של רעיונות על האופן בו ממשלות יכולות ליצור את התנאים בהם העובדים יהנו מהשינויים בטכנולוגיה, בדמוגרפיה, בעיור ובגורמים אחרים. בכדי לטפל בעוני ולעודד צמיחה, חיוני כי נשקול מספר יוזמות חדשות. זאת כדי שנוכל לעמוד מול השיבושים שיתרחשו באופן ודאי, כתוצאה משינויים מבניים אלו. אנחנו מעודדים ומצפים להערות ודיון עובדתי על נושא חשוב זה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים