שתף קטע נבחר

התרופה החדשה לסרטן הדם – שמחסלת הגידול מתוך התא

תרופה ביולוגית חדשה, שקיבלה מה-FDA ארבע פעמים מעמד של תרופה פורצת דרך, מציגה מנגנון פעולה חדש נגד הגידולים הסרטניים - לוחמה מתוך התא עצמו

אחד האתגרים המשמעותיים ביותר בתחום הסרטן הוא מציאת טיפולים יעילים, נסבלים ושניתן לקחת אותם במשך זמן קצוב, על-מנת לאפשר לחולים איכות חיים אמיתית – חופש גם מהמחלה וגם מהטיפול.

 

בחודש שעבר התפרסם במגזין הרפואה היוקרתי ניו אינגלנד מחקר שבחן שילוב של התרופה החדשנית ונקלקסטה (ונטוקלקס) עם מבטרה (ריטוקסימאב) לטיפול בחולי לוקמיה לימפטית כרונית (CLL). מעבר לתוצאות הטובות בקרב החולים שהשתתפו במחקר, נצפתה כאן ובמחקרים קודמים אפשרות של הפסקת טיפול תוך שמירה על התוצאות הטיפוליות לאורך זמן ואפשרות לשוב ולטפל ביעילות במקרה של הישנות המחלה.

 

מחברי המאמר הדגישו כי הטיפול המשולב שניתן לזמן קצוב – הצליח להשיג תגובה עמוקה בחולים קשים עם מחלה חוזרת או עמידה לטיפול, מה שהופך אותו לגישה טיפולית חדשה חשובה. עוד צויין במאמר כי משטר טיפולי נקי מכימותרפיה זה יוכל להישקל גם בקווים מוקדמים יותר של טיפול, ואף בקו ראשון, זאת במידה ומחקרים נוספים יתמכו בכך.

 

תופעות לוואי שחולפות אחרי שבועיים. התרופה החדשה לסרטן הדם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תופעות לוואי שחולפות אחרי שבועיים. התרופה החדשה לסרטן הדם(צילום: shutterstock)

 

450 חולים חדשים בישראל מדי שנה

לוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL) היא סוג של לוקמיה המתפתחת בקצב איטי ובלתי ניתנת לריפוי. המחלה נפוצה בעיקר בקרב אנשים מבוגרים – אוכלוסייה רגישה ופגיעה שסובלת לרוב גם ממחלות רקע נוספות.

 

בישראל מתגלים כ-450 מקרים חדשים של CLL בכל שנה, כאשר גברים חולים בה יותר. כ-15% ממקרי ה-CLL מתגלים מתחת לגיל 50, כאשר תוחלת החיים הממוצעת מגילוי המחלה היא כעשר שנים. המחלה מתגלה לרוב באקראי, בבדיקות דם שגרתיות, ולעיתים מלווה בסימפטומים של הגדלת בלוטות לימפה, הגדלת טחול, אנמיה, חום, ירידה במשקל והזעת לילה. החולים הקשים ביותר הם חולים שנכשלו בטיפולים קודמים או שאינם מתאימים לטיפולים הקיימים בגלל התוויות נגד, או שהמחלה שלהם עמידה לטיפול.

 

לאחר שקיבלה מה-FDA ארבע פעמים מעמד של תרופה פורצת דרך, אושרה באפריל 2016 ונקלקסטה על-ידי ה-FDA במסלול מהיר לטיפול ב-CLL לקבוצת חולים שהיה להם צורך רפואי שאין לו מענה.

 

מנגנון הפעולה של התרופה ייושם גם בטיפולים אחרים

"החידוש המשמעותי ביותר הוא המנגנון של התרופה הזו", מסביר ד"ר ולדימיר ויינשטיין, המטולוג במחלקה להמטולוגיה בבית החולים בהדסה, "עד היום תרופות פעלו בעיקר מחוץ לתאים והעבירו סיגנלים אל תוכם. כאן העבודה מתבצעת מתוך התא עצמו - התרופה פוגעת שפ במנגנון ההגנה של תאי הסרטן - מה שהופך את הטיפול להרבה יותר יעיל וישיר. למעשה, המנגנון החדש הזה הולך להיות מיושם גם בטיפולים במחלות אחרות וכבר מנסים להשתמש בו כנגד סרטנים כמו מיאלומה, לוקמיה חריפה וסוגי לימפומה שונים".

 

חידוש נוסף בתרופה קשור לתופעות הלוואי שלה. "יחסית לתרופות אחרות", ממשיך ד"ר ויינשטיין, "פרופיל תופעות הלוואי של ונקלקסטה הוא מאוד טוב. עיקר התופעות הן בשבוע-שבועיים הראשונים ונובעות מכך שהיא מאוד פוטנטית והרבה רעלנים נשפכים מתוך תאי הגידול לדם כתוצאה ממותם. אחרי השבועיים האלו – כמעט ולא מדווחות תופעות לוואי משמעותיות".

 

ונקלקסטה הוכללה בסל הבריאות 2017 לטיפול בחולים עם חסר בזרוע הקצרה של כרומוזום 17 (17P Deletion) לאחר כשלון באימברוביקה (איברוטיניב), אחד הטיפולים המקובלים במחלה. ההתוויה הורחבה בסל התרופות 2018 לטיפול בחולים ללא המוטציה שמחלתם חזרה או היתה עמידה לטיפול באימברוביקה, לאחר שונקלקסטה הוכיחה יעילות מרשימה גם בקבוצת חולים זו.

 

על-פי מחקר שהתפרסם ב-Lancet Oncology לאחרונה, 6 מתוך 10 חולים קשים אלה יגיבו לטיפול בונקלקסטה עם סיכוי אף להפוגה מלאה של המחלה, כאשר שנתיים לאחר הטיפול רובם המוחלט של החולים – 91% - שורדים. ל-42% מהחולים שנבדקו לא נמצאו שרידי תאים ממאירים בדם פריפרי, מה שמעיד על עומק התגובה הטיפולית עם התרופה.

 

המגמה - לתת את התרופה כטיפול ראשוני

בכנס ASH האחרון שהתקיים באטלנטה, אליו הוזמן כותב שורות על-ידי יצרנית ונקלקסטה, הוצגו תוצאות מחקר פאזה שלישית MURANO כחלק משישה מחקרים פורצי דרך בכנס. המחקר בדק מתן משולב של ונקלקסטה עם מבטרה בקו שני לחולי לוקמיה לימפטית כרונית למשך שנתיים, בהשוואה לטיפול כימותרפי סטנדרטי (בנדמוסטין בשילוב מבטרה). המחקר הראה כי מתן משולב של ונקלקסטה עם מבטרה במשך שנתיים הוריד ב-83% את הסיכון להתקדמות המחלה וביותר מ-50% את הסיכוי למוות. יעילות יוצאת דופן זאת נרשמה באופן עקבי לכל תתי האוכלוסיות שהשתתפו במחקר.

 

בנוסף, בכ-60% מהחולים שטופלו בונקלקסטה בשילוב עם מבטרה לא נמצאו שרידים של תאים ממאירים בדם הפריפרי, וזאת בניגוד לכ-13% מהחולים שטופלו בטיפול כימותרפי משולב עם מבטרה. מסקנת החוקרים היתה כי מתן משולב של ונקלקסטה עם מבטרה לטיפול קצוב בזמן למשך שנתיים צריך להישקל כטיפול סטנדרטי לחולי CLL עם מחלה חוזרת או עמידה לטיפול.

 

"המגמה בעתיד היא לתת התרופה כקו טיפולי ראשון ב-CLL, ולשמור את הטיפול הכימותרפי לקווי טיפול מתקדמים, עבור חולים שהטיפולים הראשונים לא שיפרו את המצבם", מסכם ד"ר ויינשטיין, "זה כמובן תלוי במחקרים נוספים ובאישור ה-FDA".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרופה לסרטן הדם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים