שתף קטע נבחר

חגגו עצמאות בלעדנו: מכתב פתוח למירי רגב

עשרות אירועים ארגן משרד התרבות לחגיגות ה-70 לישראל, אבל מעטים מהם, אם בכלל, הותאמו לציבור הדתי-לאומי. מאיר אינדור השתתף בריקוד הממלכתי בגוש עציון, ולא הבין מדוע אי אפשר היה לארגן עוד ריקודים מהסוג הזה במקומות אחרים בארץ, לאן נעלמו האמנים הדתיים - ומה לחובשי כיפות ומסיבות חוף

 

 

שלום מירי, אני רוצה לספר לך על אירוע (יפהפה) שהפיק משרד התרבות שבראשותך, במבט של משתתף - אחד מני אלף. דקות אחרי השעה 4 ביום שישי האחרון, במועד שבו הוכרזה המדינה בתש"ח - פרצו הריקודים והשירה בגוש עציון, לא הרחק מהמקום שבו הוכרע הקרב מול הכנופיות וצבא הלגיון לפני שבעים שנה.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

זה היה הריקוד הכי משובב נפש שראיתי ביום העצמאות. אותו שיר שלימדתם בכל הבימות ברחבי הארץ ואותו הריקוד - רק בנפרד, גברים לחוד ונשים לחוד, עם מחיצה של ממש "בהכשר הבד"ץ" וגם הבג"ץ. בין מעגלי הנוער והגברים השתלב שופט העליון נעם סולברג (תושב המקום) כשהוא מנסה בענווה ללמוד את צעדי הריקוד. רקדן גדול הוא לא, אבל לפחות השתדל. אני אפילו לא ניסיתי.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

  • נטלי פורטמן היא רק סימפטום: ליהדות ארה"ב נמאס/ אטילה שומפלבי

     

    מה שלא ידע כבוד השופט הרוקד, זה שהוא השתתף באירוע הממלכתי היחידי בכל הארץ עבור שומרי מצוות - מכל עשרות אירועי הריקודים שארגנתם. בירושלים, למשל, שמלאה בדתיים - לא היה אירוע מותאם. העקשנים היו יכולים לנסוע באוטובוסים שהעמדתם ל"גוש", אבל כמה יכלו באמת לעשות זאת שעתיים לפני כניסת השבת?

     

    איך נשכחה הציונות הדתית?

    דווקא אלה המקפידים על מסורת ריקודי הרחוב ביום העצמאות, אלה שהולכים בדרכו של הרב צבי יהודה קוק זצ"ל, שבעצמו יצא לרקוד ברחובה של עיר – דווקא הם קופחו. הם נאלצו לראות את לוח פעילויות משרד התרבות כמעט ריק מאירועים עבורם.

     

    חגיגות בבית העצמאות תל אביב (צילום: שחר חי)
    חגיגות בבית העצמאות תל אביב(צילום: שחר חי)

     

    למשל, מסיבות החוף שארגנתם. איזו חלופה הצעתם לצעירים דתיים? איזו משפחה ציונית דתית תעודד את בניה ללכת למסיבות חוף מחצות עד אור הבוקר עם מוזיקת רוק? האם אי אפשר היה לארגן אירועים מקבילים עבורם?

     

    אמנם עשית תיקון תרבותי חשוב בהכללת אמני מוזיקה מזרחית, אבל רק מעט מהאמנים שהופיעו עסקו בתכנים יהודיים. כבר כשהיית ב"בני עקיבא" היו זמרים מעולים ששרו ועשו אמנות יהודית. הם היו שקופים לפוליטרוקים שניהלו אז את חגיגות העצמאות והפסטיבלים.

     

    מאז עלה מספר האמנים, אבל רוחם של הפוליטרוקים עדיין מרחפת מעל המבצר השמור ביותר בארץ - משרד התרבות, שאת מנסה במסירות לפרוץ אליו- אך בהצלחה חלקית.

     

    נתלים באילנות נוחים

    מפנייה לא רשמית לגורמים במשרדך (משרד התרבות) הוסבר לי שאי אפשר היה לארגן אירועים נפרדים ברחבי הארץ, מחשש לעתירות משפטיות נגד הדרת נשים במרחב הציבורי.

     

    הזכירו לי, למשל, את מופע סליחות בתל אביב שבוטל בגלל סגנית היועמ"ש, דינה זילבר, ושלחו לי חוות דעת שכתבה אז: "היועץ המשפטי לממשלה אימץ המלצות צוות שבחן את תופעת הדרת הנשים במרחב הציבורי, שקובע כי הפרדה בין גברים לנשים במרחב הציבורי מהווה הפליה פסולה וחמורה של נשים אך באשר הן נשים... מדגיש את מחויבותן של כלל הרשויות הציבוריות בישראל להימנע מכל מעשה מפלה ומדיר... לפיכך, אל לה לרשות ציבורית להנהיג כל הפרדה בין נשים לגברים, גם אם הדבר נעשה, לכאורה, לבקשתו של חלק מהציבור הנוגע בדבר".

     

    אם ההסבר נכון, גברתי שרת התרבות, זו שערורייה. היה צריך להתמודד על כך מול הבג"ץ. ולא לפי חלילו של משרד המשפטים.

     

    גורם אחר החניף: "אתם בציונות הדתית הרי לא זקוקים להפעלות. אתם יודעים לשמוח לבד". כששאלתי על מימון, ענה בחברמניות: תסתדרו, אתם יודעים להסתדר. לא קניתי. גם אם הוא צודק הרי צריך מימון לתזמורת, מערכות הגברה ופרסום שעולים כסף.

     

    אז הנה אתגר למשרדך

    בעוד כשבועיים נחגוג את יום ירושלים. עשרות-אלפי בני הציונות הדתית רוקדים בו ברחובות ביחד עם אלפי חילונים במסגרת ה"ריקודגלים" שנוסד לפני 40 שנה על ידי הרב יהודה חזני ז"ל - ומסתיים באירוע מוזיקלי וריקודים ברחבת הכותל.

     

    הגיע הזמן שהאירוע הזה יקבל את חסות משרד התרבות. משרד התרבות הרי עוסק בטיפוח ריקודים ורוקדים. רבבות חוגגים הם סיבה למסיבה. אלה הם אירועי התרבות שלנו.
  •  

    ממנהלת אירועי ה-70 נמסר בתגובה: "במסגרת אירועי 70 השעות היה מענה רחב וממלכתי לכלל אזרחי ישראל ובפרט המגזר הדתי והחרדי. כולם הוזמנו לקחת חלק באירועים שהתקיימו בפריסה רחבה קרובה לבית המאפשרת לקחת חלק בשמחת העצמאות. בין היתר, התקיימו אירועים באלון שבות, צופים, ירושלים, אריאל, שדרות, נתיבות, לוד, אופקים ועוד מגוון ערים בהן חגגו יחדיו קהלים מגוונים.

     

    במסגרת האירועים, כל פנייה שנעשתה מהרשויות המקומיות לטובת התאמה לקהלים שונים, נענתה ברצון. בנוסף, ביישובים שונים התקיימו אירועים שכללו ריקודים בהפרדה. כחלק ממדיניותה של השרה מירי רגב, משרד התרבות והספורט הוביל וממשיך להוביל הנגשת אירועים בצפון, דרום, מרכז ויהודה ושומרון והתאמתם לכל המגזרים בכלל והמגזר הדתי בפרט".

     

    • סייע בהכנת הכתבה: קובי נחשוני

     

     

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: מארק ישראל סלם
    מירי רגב
    צילום: מארק ישראל סלם
    מומלצים