שתף קטע נבחר

מחלות נפש וסמים: מי בודק את תורמות הביציות הישראליות?

תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות" מגלה כי בין תורמות ביציות ישראליות ישנן נשים עם מחלות פסיכיאטריות תורשתיות, עם עבר של שימוש בסמים קשים ובאלכוהול - וכל אלה לא מתגלים בגלל חוסר בירור מספיק לפני התרומה. בתי החולים: "מדובר בתהליך בדיקה מסודר. בעקבות הממצאים נערוך דיון". התחקיר המלא - מחר ב"ידיעות אחרונות"

 

 

מאות נשים בישראל מוכנות לחכות שנים ארוכות רק כדי לקבל ביצית מתורמת ישראלית. הסיבה, לדבריהן: "אנחנו סומכות יותר על הבדיקות בארץ מאשר במדינות כמו אוקראינה". בפועל, תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות" שיתפרסם מחר במוסף "7 ימים" וב-ynet, חושף כי בין התורמות ישנן נשים עם מחלות פסיכיאטריות תורשתיות, עם עבר של שימוש בסמים קשים ובאלכוהול, וגם מישהי בתעשיית הזנות.

 

מהתחקיר עולה עוד כי על אף שהחוק אוסר על תרומת ביצית ממניעים כלכליים – כדי למנוע מצב שבו נשים עניות בעצם מוכרות את האפשרות ללדת לנשים עשירות – בחלק מבתי החולים אף משתמשים בכסף כתמריץ לשכנע בנות לתרום ביציות.

 

חוק תרומת ביציות, שנחקק בשנת 2010, מתיר לנשים רווקות - ובמקרים חריגים גם נשואות - בגילאי 21־35, לתרום ביצית למטרת הולדה בלבד. תורמת יכולה לעבור עד שלושה מחזורי שאיבת ביציות שביניהם נדרשת המתנה של 180 ימים, ותמורת כל מחזור כזה, היא זכאית ל"פיצוי בסך 20,316 שקלים" פטורים ממס.

 

לפני כחמש שנים החל יישום החוק, ובבתי חולים ברחבי הארץ, בהם אסף הרופא, ברזילי, הלל יפה, איכילוב ואחרים, נפתחו בנקים לביציות. פעמים רבות, בשל הביקוש הרב, מחלקים את הביציות הנשאבות מתורמת אחת לנשים שונות. הביציות המיועדות לנתרמת מופרות בבית החולים, בדרך כלל בזרעו של בן זוגה, וכשהעוברים - עד שלושה בכל מחזור - בני יומיים או שלושה הם מוחדרים לרחמה, בתקווה שייקלטו.

 

על פי ממצאי התחקיר, הבדיקות שנערכות לתורמות פוטנציאליות אינן מקיפות מספיק, ואין דרישה אלמנטרית לוויתור על סודיות רפואית, שיאפשר לגלות בעיות בריאותיות של התורמת. בכל שאר הדברים, פשוט סומכים על תצהיר בסיסי שממלאת התורמת, זאת כאשר במקרים רבים מדובר באישה שהגיעה לתרום בגלל הצורך בכסף.

 

על פי נתוני משרד הבריאות, מאז החלו בתי החולים בישראל לעסוק בתרומת ביציות, יותר מ־200 ישראליות קיבלו ביציות, והמספר הולך וגדל מדי שנה. כל אישה כזאת משלמת בממוצע כעשרת אלפים שקל. על פי ההערכות, לכל הפחות ישנם כבר כמה עשרות ילדים שנולדו מתרומת ביצית ישראלית.

 

מבתי החולים מסרו בתגובה, כי הם פועלים על פי נהלי משרד הבריאות, וב"הלל יפה" אף טענו כי פנו למשרד הבריאות בנוגע להיעדר הדרישה לויתור על סודיות רפואית. ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: “מדובר בהליך תרומה סדור עם נהלים ובקרות ברורים. עם זה, בעקבות התחקיר המשרד יקיים דיון מקצועי בנושא”.

 

התחקיר המלא - מחר ב"ידיעות אחרונות", במוסף "7 ימים"


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרומת ביציות. למה אין פיקוח?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים