שתף קטע נבחר

החרפה ביחסים לאחר 'מבצע החילוץ': "לא עוד עובדים פיליפינים"

לאחר המשבר בין הפיליפינים לכוויית בעקבות "מבצע הקומנדו" לחילוץ עוזרות הבית שטענו כי עברו התעללות, החליט הנשיא דוטרטה לאסור על אזרחיו להמשיך לשמש כעובדים זרים במדינת המפרץ. "בואו הביתה. לא משנה עד כמה אנחנו עניים, נשרוד"

"בואו הביתה". נשיא הפיליפינים דוטרטה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"בואו הביתה". נשיא הפיליפינים דוטרטה(צילום: AFP)

נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה אמר הבוקר (א') כי החליט לאסור באופן קבוע על אזרחים ממדינתו לשמש כעובדים זרים בכוויית. זאת על רקע הדיווחים ולפיהם עובדים זרים במדינות המפרץ הערבי עוברים התעללויות קשות - דיווחים שהביאו בשבוע שעבר למשבר דיפלומטי בין שתי המדינות.

 

כבר בחודש פברואר האחרון אסר דוטרטה באופן זמני על נסיעתם של אזרחים פיליפינים לעבוד בכוויית, בעקבות הרצח של עוזרת הבית הפיליפינית ג'ואנה דמאפליס בת ה-29, שגופתה נמצאה במקפיא. המשבר החריף בשבוע שעבר, לאחר שאנשי צוות מהשגרירות הפיליפינית בכוויית יצאו ל"מבצע קומנדו לחילוץ" של עובדים פיליפינים שמועסקים כמנקים וכמטפלים בבתים של אזרחים כווייתים ונמצאים "בסכנת חיים".

דוטרטה ליד ארונה של עוזרת הבית שנרצחה, ג'ואנה דמאפליס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דוטרטה ליד ארונה של עוזרת הבית שנרצחה, ג'ואנה דמאפליס(צילום: EPA)

הפגנה בפיליפינים אחרי רצח דמאפליס (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה בפיליפינים אחרי רצח דמאפליס(צילום: AP)

שלטונות כוויית ראו בפעולה הפיליפינית הפרה של הריבונות הכווייתית. כוויית הביעה מחאה חריפה על "חילוץ" האזרחים הפיליפינים וזימנה את שגריר הפיליפינים לשיחת הבהרה. שני עובדים של שגרירות הפיליפינים אף נעצרו בעקבות המעשים.

 

שתי המדינות ניהלו לאחרונה משא ומתן לצורך גיבוש הסכם עבודה שנועד לבטל את האיסור מפברואר, אולם המשבר האחרון העלה את המאמצים על שרטון. "האיסור יישאר קבוע. לא יהיה עוד גיוס של עובדים, במיוחד לא עוזרי בית. לא עוד", אמר הנשיא דוטרטה, שכינה בהמשך את מצב העובדים בכוויית "פורענות".

 

דוטרטה אמר עוד כי "יחזיר הביתה" את עוזרות הבית הפיליפיניות שחוו התעללות, והוסיף קריאה לאזרחיו שעדיין מעוניינים להישאר בכוויית: "אני רוצה לפנות לרגשות הפטריוטיים שלכם - בואו הביתה. לא משנה עד כמה אנחנו עניים, אנחנו נשרוד. הכלכלה כאן במצב טוב וחסרים לנו עובדים מבית".

 

כ-262 אלף אזרחים פיליפינים עובדים בכוויית, כמעט 60% מהם הם עוזרי בית. כך על פי נתוני משרד החוץ הפיליפיני. בסך הכל, כ-10 מיליון פיליפינים עובדים מחוץ למדינה, ומרווחים שכר גבוה יחסית לשכר שהם היו יכולים להרוויח בארצם. הכספים שהם שולחים הביתה מהווים מנוע צמיחה משמעותי עבור הכלכלה המקומית.

מבצע קומנדו לחילוץ עובדים זרים (צילום: AFP)
שגריר הפיליפינים בכוויית בהודעת ההתנצלות לאחר "מבצע החילוץ"(צילום: AFP)

מבצע קומנדו לחילוץ עובדים זרים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

דוטרטה ציין כי עובדים שיחזרו מכוויית יוכלו למצוא עבודה כמורים לאנגלית בבתי ספר בסין, לאור הידוק הקשרים בין שתי המדינות המזרח-אסייתיות. הוא תיאר את סין כ"חברה טובה", ואמר כי היא תסייע בהשבתם של העובדים.

 

עוד הבהיר הנשיא הפיליפיני כי הוא "לא מחפש לנקום בכוויית ולא לטפח שנאה. אבל אם בני עמי נחשבים מטרד עבור חלק מהכווייתים וזה מטרד עבור חלק מרשויות הממשל שם להגן עליהם ולשמור על זכויותיהם - אז אנחנו נדאג למלא את חלקנו".

 

משרד החוץ הפיליפיני הסביר בשבוע שעבר כי ב"פעולת החילוץ" שנקטו אנשי השגרירות הם נאלצו לצאת לעזור לפועלים פיליפינים שהזעיקו עזרה. העובדים שהזעיקו את העזרה הסבירו שנשקפת סכנה לחייהם ושהם אינם יכולים לחכות לכוחות הביטחון של כוויית. משרד החוץ במנילה מסר כי כוויית קיבלה את ההסבר של הפיליפינים וכי שתי המדינות סיכמו על צעדים שמטרתם למנוע אירועים דומים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים