שתף קטע נבחר

בליבת תוכנית הגרעין: המתקן הסודי שנחפר בהר

גדר כפולה, מגדלי שמירה וטילי S-300 כדי להגן מפני תקיפות אוויריות של ישראל - זה מה שנמצא במתקן להעשרת אורניום בפורדו. האיראנים טוענים שהוקם למחקר ורפואה, אך נתניהו והמערב טוענים שנועד להעשרה לנשק גרעיני: "לא שמים אלפי צנטריפוגות מתחת להר כדי לייצר איזוטופים רפואיים"

 

 

"לא שמים אלפי צנטריפוגות מתחת להר כדי לייצר איזוטופים רפואיים. שמים אותם מסיבה אחת: העשרה לנשק גרעיני". כך, במילים אלה, התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו למתקן להעשרת אורניום בפורדו כשהציג אמש (יום ב') את התיקים הסודיים של הגרעין האיראני.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

סוכני המוסד בלב טהרן: כך הוברח ארכיון הגרעין לישראל

לצפייה במצגת המלאה של ראש הממשלה בנימין נתניהו על מסמכי תוכנית הגרעין האיראנית - לחצו כאן .

 

"בתיקים מופיע שמתקן פורדו תוכנן כבר מהתחלה כחלק מפרויקט עמאד ליצור נשק גרעיני. לא תופתעו שאיראן התעקשה להשאיר את פורדו והסכם הגרעין אפשר לה לעשות את זה. אבל זה בא עם מכשול: איראן הייתה צריכה להתוודות על תוכנית הנשק הגרעיני שלה. זה היה תנאי ליישום התוכנית", אמר ראש הממשלה. החשיפה היחידה בעניין פורדו בנאום נתניהו מאתמול היא שהאתר נכלל כבר ב"פרויקט עמאד" - פרויקט הגרעין הסודי של איראן (2003-1999) - שנים לפני שנחשף בפני העולם. 

 

צילום לוויין של המתקן בפורדו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צילום לוויין של המתקן בפורדו(צילום: AFP)
מתקן פורדו הוא מתקן מבוצר שחפור בצלע הר בבסיס של משמרות המהפכה האיראניים. המתקן נמצא במרחק 32 קילומטרים מזרחית לעיר קום ובסמוך לכפר פורדו, וייעודו המקורי היה העשרת אורניום לרמה של 20 אחוזים. האיראנים טענו כל הזמן שהמתקן נועד למטרות מחקר וריפוי, אולם העשרה לרמה של 20 אחוזים הייתה רחוקה אך מעט מבחינה טכנית לרמת ההעשרה הנדרשת לנשק גרעיני.

 

מגדלי שמירה כל 25 מטרים

מצילומי לוויין של "גוגל מפות" של המתקן בפורדו ניתן ללמוד שגדר כפולה גדולה הוקמה מסביב לאתר הגרעיני עם מגדלי שמירה שמוצבים כל 25 מטרים. למתקן שש כניסות ברוחב עשרה מטרים ויש בו כמה מבנים.

 

במשך שנים הצהירה איראן באופן חד-משמעי שלעולם לא תסגור את המתקן להעשרת אורניום בפורדו. אללדין בורוג'רדי, יו"ר ועדת החוץ והביטחון בפרלמנט, דחה ב-2011 כל אפשרות לסגירת המתקן - אפילו תמורת הקלות בסנקציות הבינלאומיות על איראן. וכך הוא אמר: "פורדו לא ייסגר לעולם כי חובתנו הלאומית היא להיות מסוגלים להגן על המרכזים הגרעיניים והחיוניים שלנו מפני איומי אויב. הרעיון הזה נועד לעזור למשטר הציוני.

 

איראן חשפה ב-2009 לעולם את קיומו של מתקן פורדו לאחר שהתברר לה ששירותי ביון מערביים גילו על קיומו. איראן טוענת שבנתה את המתקן מתחת להר בגלל איומים חוזרים ונשנים מצד ישראל לתקוף מתקנים מסוג זה.

 

ארכיון הכור הגרעיני של איראן ()
הכניסה למתקן
בשנת 2012 אמרו דיפלומטים מערביים שאיראן השלימה את הצבת הצנטריפוגות בפורדו. המהלך קירב את הרפובליקה האיסלאמית בצעד נוסף לייצור פצצה גרעינית. אותם דיפלומטים אמרו גם ששמעו על אינדיקציות שלפיהן איראן הציבה בפורדו את 640 הצנטריפוגות האחרונות מתוך 2,800 שאמורות להיות במתקן. הערכה אחרת טוענת שהמתקן ליד העיר קום אמור להכיל בתפוסה מלאה לפחות 3,000 צנטריפוגות.

 

בעבר: פיצוצים מסתוריים במתקן

בשנת 2013 אמרו גורמי מודיעין ישראליים לעיתון "טיימס" הלונדוני שאירע פיצוץ במתקן להעשרת אורניום בפורדו. יו"ר ועדת החוץ והביטחון באיראן דאז, עלא א-דין בורוג'רדי, אמר בתגובה כי הטענה בדבר פיצוץ במתקן פורדו היא תעמולה תוצרת המערב שקשורה לתזמון המשא ומתן בנושא הגרעין". לפי דיווחים שונים שהתפרסמו במערב, רובו של המתקן בפורדו נהרס בפיצוץ וכמה מאות עובדים נלכדו בפנים, אולם כאמור טהרן הכחישה בתוקף שהיה פיצוץ במקום. שנה קודם לכן דווח על פיצוץ שהסב נזק לקווי המתח הגבוה שמספקים את החשמל למתקן בפורדו. את הפיצוץ הזה האיראנים דווקא אישרו. ראש סוכנות הגרעין של איראן, פריידון עבאסי, האשים אז כי "ייתכן שטרוריסטים וחבלנים חדרו לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית". ניתוק חשמל הוא אחת הדרכים להזיק לצנטריפוגות. ראש סוכנות הגרעין האיראנית אמנם לא האשים מדינה ספציפית בחבלה, אך תקף בחריפות את סבא"א.

 

ב-2013 הגיעו מאות סטודנטים מאוניברסיטאות באיראן למתקן להעשרת אורניום בפורדו ויצרו טבעת אנושית במקום כדי להפגין את תמיכתם במשטר על רקע המשא ומתן שהתנהל באותה עת בנוגע לתוכנית הגרעין.

 

ארכיון הכור הגרעיני של איראן ()
תוכנית מקורית של המתקן כפי שהציג ראש הממשלה במצגת שלו

בהסכם הגרעין מ-2015 שנחתם בווינה בין הרפובליקה האיסלאמית לבין שש המעצמות (ארצות הברית, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה) התחייבה איראן להימנע ממחקר ומהעשרת אורניום במתקן פורדו ומהחזקת חומרי ייצור למטרות אלה במשך 15 שנה.

 

טילי S-300 הוצבו במתקן נגד תקיפות אוויריות

איראן הבטיחה גם להסב את המתקן בפורדו למרכז גרעיני, פיזיקלי וטכנולוגי, ולאפשר לפקחים מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית גישה לאתר. 1,044 צנטריפוגות מסוג IR-1 נותרו כחלק מההסכם באגף אחד בפורדו. בשניים מהאגפים מתאפשר סיבוב של הצנטריפוגות ללא אורניום למטרות טיהור גזים רדיואקטיבים אחרים ומרכיבים נוספים שאינם יכולים לשמש כנשק. כל שאר הצנטריפוגות במתקן פורקו והועברו לפיקוח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

 

בשנת 2016 הציבה איראן טילי נ"מ מדגם S-300 במתקן להעשרת אורניום כדי להגן עליו מפני תקיפות אוויריות.

 

דובר הוועדה לאנרגיה אטומית של איראן, בחרוז כמאלואנדי, אמר בחודש שעבר כי אם הסכם הגרעין יבוטל, איראן יכולה לחזור להעשרת אורניום לרמה של 20 אחוזים תוך יומיים בלבד. "בפורדו יש לנו 1,600 צנטריפוגות פועלות בלי שגז מוכנס לתוכם", אמר הדובר והשווה את המתקן להעשרת אורניום למכונית שיכולה לנסוע בן רגע - וצריכה רק דלק.

 

סטודנטים איראנים יוצרים ב-2013 טבעת אנושית בפורדו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סטודנטים איראנים יוצרים ב-2013 טבעת אנושית בפורדו(צילום: EPA)

 

מתוך המצגת של נתניהו: החומרים שתפס המוסד באיראן

ארכיון הגרעין האיראני ()

ארכיון הגרעין האיראני ()

ארכיון הגרעין האיראני ()

ארכיון הגרעין האיראני ()

ארכיון הגרעין האיראני ()

ארכיון הגרעין האיראני ()

"אז יש לנו 1,600 צנטריפוגות וכאשר תגיע העת אנחנו יכולים למלא את המכלים ולחדש את הפעילות", הוסיף הדובר. "יש שני חלקים בפורדו שבאחד מהם לא נגענו עד עתה. אנחנו יכולים להעשיר אורניום בחלק זה".

 

הסיוע הרוסי

בפברואר האחרון אמר שגריר רוסיה לאיראן, לבאן דז'גאריאן, כי ממשלתו תסייע לטהרן לשפץ את מתקן ההעשרה בפורדו. בריאיון לסוכנות הידיעות הרוסית "טאס", אמר השגריר כי משלחת מסוכנות הגרעין הרוסית "רוסאטום" ביקרה באיראן ודנה ב"היבטים הנוגעים לפרויקט מתקן ההעשרה בפורדו".

 

"אני רוצה לתת לכם דוגמה נוספת לפעילות של איראן הקשורה בנשק גרעיני שהמשיכה אחרי פרויקט עמאד", אמר אמש נתניהו בהצגת דבריו בקריה בתל אביב. "כולכם זוכרים את מתקן פורדו. מתקן פורדו להעשרת אורניום. זה היה מתקן סודי-תת קרקעי להעשרת אוראניום שהאיראנים בנו תחת הר. לא שמים אלפי צנטריפוגות מתחת להר לייצר איזוטופים רפואיים. שמים אותם מסיבה אחת: העשרה לנשק גרעיני".

 

ראש הממשלה (צילום: AP)
ראש הממשלה מציג בקריה בתל אביב את התיקים האיראניים(צילום: AP)

ראש הממשלה (צילום: AP)
(צילום: AP)

"בתיקים (תיקי הגרעין שהשיג המוסד) מופיע שמתקן פורדו תוכנן כבר מהתחלה לכלי נשק גרעיניים כחלק מפרויקט עמאד לייצור נשק גרעיני (הציג תרשים של המתקן). לא תופתעו שאיראן התעקשה להשאיר את פורדו וההסכם אפשר לה לעשות את זה. אבל זה בא עם מכשול: איראן הייתה צריכה להתוודות על תוכנית הנשק הגרעיני שלה. זה היה תנאי ליישום התוכנית".

 

"בדצמבר 2015 הסוכנות לאנרגיה אטומית פרסמה את ההיבטים הצבאיים לתוכנית הגרעין האיראנית. זאת הייתה ההזדמנות של איראן להתוודות על התוכנית לנשק גרעיני. 'הייתה לנו תוכנית, השמדנו'. אבל הנה מה שהיא אמרה: 'איראן מכחישה את הקיום של תוכנית לעיצוב וייצור נשק גרעיני'. היא הכחישה את קיום תוכנית עמאד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
צילום לוויין של המתקן בפורדו
צילום: AFP
מומלצים