שתף קטע נבחר

משלחות מאירופה יעברו על ארכיון הגרעין האיראני: "כמות חומר חסרת תקדים"

נמשך המאמץ לתרגם את 100 אלף הקבצים והמסמכים שהגיעו במבצע דרמטי של המוסד. נתניהו זימן משלחות מאירופה: "אימתנו את החשדות". הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית: "אין הוכחות שאיראן המשיכה בתוכנית הגרעין אחרי 2009"

 

 

 

שלושה חודשים לאחר שארכיון הגרעין הוברח מאיראן לישראל במבצע דרמטי של המוסד, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בצהריים (יום ג') בשיחה עם כתבים, כי "מה שקרה בשבועות האחרונים זה שהפכנו את סימני השאלה בעניין תוכנית הגרעין לסימני קריאה. היו לנו חשדות ומידע - ועכשיו אימתנו אותם". לאחר שמסר את המידע לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, זימן נתניהו משלחות מבריטניה, צרפת וגרמניה שיקבלו השבוע את החומר ויעיינו בו.  נתניהו הוסיף: "אמרתי שהסכם הגרעין של המעצמות עם איראן הוא רע. לא בגלל שאיראן תפר אותו, אלא מפני שהיא תקיים אותו".

 

למצגת המלאה של ארכיון הגרעין האירני - לחצו כאן

 

בצהריים אמר נתניהו בריאיון לרשת "FOX" האמריקנית: "ישראל השיגה את המידע בפברואר. מדובר ב-100 אלף מסמכים בפרסית. נאלצנו לתת למתרגמים מקצועיים שמבינים במושגים המדעיים והטכנולוגיים, לכן לקח לנו זמן לעשות זאת. נפגשתי עם הנשיא בראשית חודש מרץ, הצגתי לו את החומר שבידינו ואמרתי שנעביר מיד את המידע הזה לארה"ב, וזה מה שעשינו. חקרנו את זה במקביל, בארה"ב ובישראל". נתניהו הוסיף כי "ההחלטה של הנשיא טראמפ לגבי הסכם הגרעין היא שלו בלבד. הוא מנהיג שיודע לקבל החלטות והוא יקבל אותן".

 

בריאיון אחר שהעניק לרשת CNN, נתניהו נשאל האם ישראל נערכת למלחמה עם איראן - והשיב: "איש לא מעוניין בהתפתחות שכזו. איראן היא הגורם שמשנה את חוקי המשחק באזור". במקביל, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית פרסמה הודעה שבה טענה כי אין בידיה "ראיות אמינות" לכך שאיראן המשיכה את תוכניתה הגרעינית אחרי 2009.

 

ראש הממשלה (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה בעת הצגת ההוכחות מארכיון הגרעין (צילום: רויטרס)
 

גורם מדיני אמר: "אנחנו במערכה מול איראן. לא רק בתוכנית הגרעין, אלא גם באזורים אחרים - וזה מבחן לנחישות של שני הצדדים. אנחנו מגבים את הקווים האדומים שלנו במעשים". לדברי אותו גורם, הסוף למערכה עם איראן לא נראה באופק, אולם חשיפת המידע הגרעיני, להערכתו, לא הסלימה את המצב מול איראן.

 

 

 

ראש הממשלה (צילום: AP)
נתניהו על רקע המצגת(צילום: AP)

"מעולם לא הגיעה כזו כמות של חומר מודיעיני"

גורם מודיעיני בכיר אמר בשיחה עם כתבים, כי מעולם לא הגיעה לקהיליית המודיעין כמות כזו של חומר מודיעיני וכי עדיין לא כולו עובד ונחקר. מדובר בכמות עצומה של חומר בשפה הפרסית ועדיין לא הספיקו לעבור על כולו. איש המודיעין הבכיר אמר כי החומר שהגיע לידי ישראל מהווה הוכחה לקיומה של תוכנית נשק גרעיני שהאיראנים החלו בה לפני 2003. אולם, כשהם עצרו את תוכנית הגרעין שלהם באותה שנה, הם פירקו את תוכנית הנשק למרכיבים קטנים שאי אפשר לזהות בכל אחד מהם שמדובר בתוכנית של נשק גרעיני, אבל הם המשיכו בה תוך שהם מרמים את העולם.

 

מכאן, לדעת הגורם המודיעיני הבכיר, ניתן להעריך שייתכן שהם עושים דבר כזה גם עכשיו - אחרי חתימת הסכם הגרעין ב-2015. איש המודיעין הבכיר אמר כי בחומר יש הוראות ותמונות מפורטות כיצד לבנות נשק גרעיני, אולם נתניהו לא הציג אותן אתמול - פשוט כדי שהחומר הזה לא יפול לידיים לא רצויות של מדינות אחרות וישמש טרוריסטים או מדינות לתוכנית גרעין משלהם.

 

 

ראש הממשלה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ראש הממשלה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

עוד אמר איש המודיעין הבכיר כי עצם קיום הארכיון והסתרתו מצביעים על כך שאיראן התכוונה להמשיך את תוכנית הגרעין הצבאית שלה. מסיבה זו, היא שימרה את החומר ואת תוצאות הסימולציות והחישובים כדי שכשהאיראנים יחדשו את תוכנית הגרעין - הם לא יצטרכו להסתמך על הזיכרון וגם לא להתחיל מחדש, אלא יוכלו להמשיך בדיוק מהמקום שבו הקפיאו את תוכנית הגרעין שלהם ב-2015. עצם קיום הארכיון הוא הפרה של הסכם הגרעין, מפני שאם איראן הייתה מוכנה להתפרק מהנשק הגרעיני שלה - היא הייתה מוסרת את הארכיון וחלק ניכר מהמסמכים שבו לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

 

במסמכים היו פרטים חדשים על פעילויות ואנשים באיראן שהיו מעורבים בתוכנית הגרעין ובתוכנית הנשק האיראנית - ושאיראן תצטרך כעת לתת הסברים שבעבר לא נדרשה לתת, למשל לסבא"א. הוא הוסיף כי לקראת חתימת הסכם הגרעין, איראן נתנה תשובות שקריות לשאלותש הציגו לה אנשי סבא"א. הוא הדגיש שהיה ברור שההצהרות האיראניות הן שקריות, אבל עכשיו יש לנו מאה הוכחות לכל אחת מההצהרות הללו – שהיא שקרית. בין המעורבים בתוכנית הגרעין האיראנית והאישורים שניתנו לה היו לא רק שר ההגנה שמחאני, אלא גם המנהיג העליון של איראן אייתוללה עלי חמינאי וגם הנשיא רוחאני שישב בוועדות.

 

ארכיון הגרעין האיראני ()

ראש הממשלה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

המאמץ לסגור את ברז התקציב לאיראן

גורם מדיני אמר שבישראל לא יודעים מה נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ עומד לעשות בנוגע להסכם הגרעין, אבל לדעת אותו גורם - יש להגביר את הלחץ על איראן, כי היא הגורם שמסכן את שלום העולם וכי ההסכם, לדעת הגורם המדיני, יוביל לארסנל גרעיני איראני אם ימשיכו לקיים אותו. הגורם המדיני ציין בעיקר כי נחוץ להפסיק את המימון - לא רק לתוכנית הגרעין האיראנית - אלא לכל המערכה שאיראן מנהלת כדי להשתלט על מדינות במזרח התיכון וכדי לנהל מדיניות אלימה נגד מתנגדיה ובראשם ישראל.

 

הגורם המדיני העריך כי אם הנשיא טראמפ יפרוש מהסכם הגרעין - המימון להרפתקאות הצבאיות ולתוכנית הגרעין האיראנית ייפסק, מפני שאם ארצות הברית תיסוג מההסכם, אזי הסנקציות יחזרו למקומן ולרפובליקה האיסלאמית יחסרו עשרות מיליארדים שבהם היא מממנת את ההרפתקאות שלה בסוריה, בלבנון, בעיראק ובתימן. הגורם המדיני ציין כי אם טראמפ יחליט לפרוש מההסכם - קיים מרווח זמן של 180 יום עד שהסנקציות על איראן יחודשו. זה היה רמז לאפשרות שגם אם טראמפ יחליט מההסכם, עדיין יהיה לאירופים, לאיראנים ולארצות הברית מספיק זמן להגיע לתיקונים בהסכם או הסדרים נוספים שיתקנו את הליקויים בהסכם הגרעין. 

 

מומחה לנושא גרעין ציין כי אם טראמפ יחליט לפרוש מהסכם הגרעין עם איראן - למדינות אחרות לא תהיה ברירה והן יצטרכו לבחור בין עסקים עם ארצות הברית או עסקים עם איראן. ולכן, גם אם אותן מדינות לא ירצו לפרוש מהסכם הגרעין - הן יצטרכו בפועל לנהוג לפי הקו האמריקני.

 

בתגובה לנאום נתניהו אמר בצהריים שר החוץ הבריטי בוריס ג'ונסון שהדברים מדגישים את החשיבות שבשמירה על הסכם הגרעין, שמגביל את שאיפות הגרעין של איראן. "הסכם הגרעין עם איראן לא מבוסס על אמון בנוגע לכוונותיה של איראן, אלא על אימות נוקשה, כולל צעדים שמאפשרים לפקחים מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית גישה חסרת תקדים לתוכנית הגרעין", מסר ג'ונסון, והוסיף שבמקביל לשמירה על ההסכם צריך לקחת בחשבון את החשש של ארה"ב ובעלות הברית האחרות. "העובדה שאיראן ערכה מחקר רגיש בחשאי עד 2003 מראה מדוע אנחנו צריכים שהסכם הגרעין כיום יאפשר פיקוח פולשני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נתניהו הציג הוכחות מארכיון הגרעין האיראני
צילום: רויטרס
מומלצים