שתף קטע נבחר

 

שגריר האיחוד האירופי: "אין הוכחה שאיראן לא עמדה בהסכם"

אירופה לא ממהרת להשתכנע מהמצגת של ראש הממשלה בעקבות חשיפת ארכיון הגרעין האיראני. השגריר עמנואל ז'ופרה אמר בריאיון לאולפן ynet כי "אם יש ספק לגבי עמידת איראן במחויבויות, הראיות צריכות לעבור למנגנון המפקח על יישום ההסכם"

 

 

 

באירופה מחכים לדבר המומחים שאמורים להגיע לישראל בהזמנת ראש הממשלה בנימין נתניהו כדי לבחון את הקבצים מארכיון הגרעין האיראני שהושגו במבצע דרמטי של המוסד. שגריר האיחוד האירופי, עמנואל ז'ופרה, אמר בריאיון לאולפן ynet: "הבהרנו פעמים רבות שאנו חושבים שהסכם הגרעין עובד. המרכיב החדש שהוצג לפני כמה ימים צריך לעבור הערכה על ידי מומחים, אבל כרגע אין שום אינדיקציה שלא היתה עמידה במחויבות תחת הסכם המעצמות". 

 

ראש הממשלה (צילום: AP)
נתניהו מציג את המידע מאיראן(צילום: AP)

ראש הממשלה הודיע אתמול כי לאחר שמסר את המידע על איראן לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, הוא זימן משלחות מבריטניה, צרפת וגרמניה שיקבלו השבוע את החומר ויעיינו בו. גורם מודיעיני בכיר אמר אתמול בשיחה עם כתבים, כי מעולם לא הגיעה לקהיליית המודיעין כמות כזו של חומר מודיעיני וכי עדיין לא כולו עובד ונחקר. מדובר בכמות עצומה של חומר בשפה הפרסית ועדיין לא הספיקו לעבור על כולו.

 

אתה מסכים שאיראן הטעתה את העולם?

"אם את מתכוונת למה ששמענו שלשום מראש הממשלה, אני חושב שמוקדם מדי להגיב", אומר השגריר ז'ופרה. "אני חושב שקודם כל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה האטומית צריכה לעבור על מה שראש הממשלה הציג. הסוכנות היא גוף בינלאומי לא מעורב שיש לו סמכות לוודא האם איראן עומדת במחויבותיה. אני חושב שעלינו לחכות לתגובה שלהם, הם הוציאו הודעה אתמול שהיתה מעניינת, אבל הם עדיין צריכים לעבור על המסמכים. מה שאני אומר זה שלא שמענו שום דבר, עד מה ששמענו שלשום, שמעיד על כך שאיראן לא עומדת בהתחייבויותיה תחת הסכם המעצמות".

 

שגריר האיחוד האירופי, עמנואל ז'ופרה (צילום: משלחת האיחוד האירופי בישראל) (צילום: משלחת האיחוד האירופי בישראל)
שגריר האיחוד האירופי, עמנואל ז'ופרה(צילום: משלחת האיחוד האירופי בישראל)
 

 

צרפת פרסמה אתמול בבוקר תגובה רפה למידע החדש שחשף נתניהו על אודות פרויקט הגרעין של איראן, ולטענתו שלפיה הסכם הגרעין עם המעצמות היה מבוסס על הונאה. מחד טענה כי שהמידע שהציגה ישראל "עשוי לשמש בסיס לפיקוח ארוך טווח על הפעילות הגרעינית של טהרן", ועם זאת הוסיפה כי "המידע שסופק על ידי ישראל על תוכנית הגרעין של איראן מאשר בחלקו את מה שהאירופים ידעו ב-2002. המידע מדגיש את החשיבות בשמירה על הסכם הגרעין".

 

בנימין נתניהו (צילום: AP)
נתניהו. אולי שכנע את האמריקנים, אבל לא את כל האירופאים(צילום: AP)

ראש הממשלה (צילום: AP)
(צילום: AP)
 בריאיון באולפן ynet התבקש השגריר האירופי להתייחס לכך שכל ההסכם מבוסס כנראה על שקרים: "הסיבה שבגללה יש לנו הסכם היא עקב חוסר אמון בין הצדדים, ולכן יצרנו מערכת שתהיה מבוססת על מחויבויות ברורות ומוחשיות ומנגנון וידוא וניטור שמנוהל על ידי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שאחראית על וידוא עמידה בהתחייבויות הסכם המעצמות. אני חייב לומר שעד עתה סבא"א הוציאה כבר עשרה דו"חות מאז תחילת יישום ההסכם והדו"חות מאשרים כי איראן עומדת בהתחייבויות תחת ההסכם. אני יכול להסכים עם כמה פרשנים שהגיעו למסקנה שמה ששמענו רק מאשש את הצורך במנגנוני וידוא פולשני. אם יש ספק לגבי עמידת איראן במחוייבויות, ואני חושב שזה ספק לגיטימי, ויש ראיות לאי עמידה בהתחייבות, הראיות האלו צריכות לעבור למנגנון המפקח על יישום ההסכם".

 

לגבי האפשרות לפתוח את ההסכם לשינוי אומר ז'ופרה: "הבהרנו בצורה ברורה שהאיחוד האירופי מחויב ליישום מלא של הסכם המעצמות, ונמשיך ליישם אותו. יש נושאים אחרים שנמצאים מחוץ להסכם והם חשובים באותה מידה, אבל צריך לדון בהם ולהסתכל עליהם מחוץ למסגרת של הסכם המעצמות, כמו נוכחות איראן באזור, אי היציבות באזור, זכויות אדם ודברים רבים אחרים שגם הם חשובים וצריך להתייחס אליהם".

 

ז'ופרה התייחס לאפשרות שהנשיא האמריקני דונלד טראמפ יחליט לפרוש מהסכם הגרעין. "אנחנו עדיין לא שם ואני חושב שזה לא נכון להעלות ספקולציות לגבי החלטת הנשיא ב-12/5, אבל הבהרנו שאנו רוצים ליישם את ההסכם במלואו, אנחנו חושבים שזה מרכיב חשוב לאסטרטגיית הביטחון של האזור. לצד זה אנחנו צריכים גם להתייחס לנושאים שהם חשובים באותה מידה, בעיקר הנושא של סוריה. ארגנו ועידה בשבוע שעבר בבריסל כדי לדון בעימות בסוריה בשנתו השביעית, ואלה נושאים שאנו צריכים להתקדם לגביהם".

 

השגריר ז'ופרה התארח היום במועצה המקומית אשכול וסיפר על מטרת ביקורו במקום. "אני רוצה לדבר עם אנשים, לשמוע על הבעיות שלהם, איך הם חיים בחלק זה של המדינה, באזור שסבל הרבה בגלל המצב הביטחוני. אנו מודאגים מאוד ממה שקורה בעזה בגלל המצב הכלכלי שם, המצב ההומניטרי שם קשה וההפגנות בזמן האחרון הפכו לאלימות, ראינו אנשים שנהרגו. אנחנו מודאגים גם ממצבם של אנשי האזור שחיים תחת איום, אנחנו יודעים שהיו כמה ניסיונות חדירה דרך גבול עזה, ראינו את המנהרות שנחפרו, הטילים. בשבילי זה חשוב לחוות את זה ממקור ראשון ולדבר עם האנשים שחיים את החוויה הזו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ראש הממשלה במסיבת העיתונאים השבוע
צילום: AP
מומלצים