שתף קטע נבחר

התבססות בסוריה וערעור לבנון: תרחישי הפעולה של איראן

בשבוע הבא יודיע טראמפ אם ארה"ב תיסוג מהסכם הגרעין. איראן כבר הודיעה כי נסיגה כזאת תייתר את ההסכם לחלוטין. ההשלכות עשויות להיות הרסניות במזרח התיכון, בעיקר עבור ישראל: טהרן תמשיך להתבסס בסוריה, לשלוט בלבנון דרך חיזבאללה ולהפעיל את החות'ים בתימן נגד סעודיה

 

מה יעשה דונלד טראמפ ב-12 במאי? זו השאלה שכל העולם מצפה בכיליון עיניים לקבל תשובה עליה כשהנשיא האמריקני יודיע אם ארה"ב פורשת מהסכם הגרעין עם איראן. איראן הודיעה כבר שהחלטה של טראמפ לפרוש תוביל ל"מותו" של ההסכם שנועד להצר את צעדיה של איראן מהשגת נשק גרעיני.

טראמפ ונתניהו בפגישה בבית הלבן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
טראמפ ונתניהו בפגישה בבית הלבן(צילום: MCT)
 

איראן רמזה בשבועות האחרונים, ובעיקר לאחר חשיפת הארכיון הגרעיני הסודי שלה על-ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו שהציג לעיני העולם את הישגי המוסד, כי היא תחדש את פעולותיה בכל הנוגע לתוכנית הגרעין. השאלה שעולה היא כיצד תפעל מול בנות בריתה במזרח התיכון ואילו השלכות יהיו על האזור? סוכנות הידיעות רויטרס עשתה סדר.

 

הגזרה הסורית: ישראל על הכוונת

ישראל מזהירה בכל אפשרות מפני התבססות איראנית בשטח סוריה בצל התקיפות המיוחסות לישראל על אדמת סוריה. הרג אזרחים איראנים, שלפי הדיווחים היו אנשי משמרות המהפכה, בכמה תקיפות לאחרונה, רק העידו עד כמה הזרוע האיראנית רחבה בסוריה.

 

 

 יעדים שהותקפו בחלב סוריה ()
תקיפה שיוחסה לישראל בחלב

 

איראן משתפת פעולה יחד עם ארגון חיזבאללה בלחימה לצד משטרו של הנשיא בשאר אסד מאז שנת 2012. איראן חימשה ואימנה אלפי לוחמים שיעים כדי לסייע בלחימה ולהשאיר את אסד בשלטון. סוכנות הידיעות רויטרס מציינת כי לפי ישראל, איראן גייסה 80 אלף לוחמים שיעים לפחות כדי לעזור לאסד במאבק.

 

העימות בסוריה והמעורבות האיראנית הובילה לעימות ישיר עם ישראל בחודשים האחרונים. השיא הגיע עם חדירת המל"ט האיראני, שמאוחר יותר התברר כי היה חמוש. קריסה של הסכם הגרעין לא תעודד בלשון המעטה את איראן לעצור את הפעילות שלה למען אסד ובמקרה חמור יותר, טהרן עשויה לעודד את המיליציות לבצע פעולות נגד ישראל.

שברי המל"ט האיראני (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
שברי המל"ט האיראני(צילום: דובר צה"ל)
 

איראן ושלוחותיה בסוריה עשויות לגרום לא מעט צרות גם עבור כמה אלפי חיילים אמריקנים שמוצבים בצפון ובמזרח סוריה. הכוחות האמריקנים מסייעים לכוחות הכורדים במסגרת הקואליציה הבינלאומית שהוקמה.

 

הגזרה הלבנונית: אויב ידוע בשליחות איראנית

גם בלבנון התרחשו לא מעט תקיפות נגד משלוחי נשק שעשו את דרכם לידי ארגון חיזבאללה. גם במקרים אלה, האצבע הופנתה ישירות כלפי ישראל בשל הטענות כי משלוחי הנשק כללו טילים ארוכי טווח שמאיימים על ישראל.

 

העימות בין חיזבאללה לישראל יכול להידלק בין רגע במקרה של פרישה אמריקנית מהסכם הגרעין. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה כבר אמר בעבר כי אם ישראל תפתח במלחמה נגד סוריה ולבנון, אלפי לוחמים שיעים יגיעו מאיראן ומעיראק כדי לסייע בלחימה.

חסן נסראללה (צילום: EPA)
מזכ"ל חיזבאללה נסראללה(צילום: EPA)
 

ביום ראשון ייצאו אזרחי לבנון להצביע בבחירות הכלליות במדינה שנערכות לראשונה זה תשע שנים. אסור לשכוח כי ארגון חיזבאללה מהווה כוח פוליטי משמעותי בבחירות והוא עשוי אף להתחזק אחרי שייספרו הקולות. נכון לעכשיו, חיזבאללה משתף פעולה עם ראש הממשלה הלבנוני סעד אל-חרירי, שאביו חוסל על-ידי אנשי חיזבאללה על אף הכחשת הארגון.

 

במקרה של פרישה אמריקנית מהסכם הגרעין וקריסה שלו באופן סופי, איראן עשויה ללחוץ על חיזבאללה לבודד את מתנגדיה, בהם אל-חרירי, ולבנון עשויה להתערער מבחינה פוליטית ומשם גם מבחינה צבאית. "חיזבאללה שולט בפוליטיקה הלבנונית", הסביר פרופסור חילאל חסאן מהאוניברסיטה האמריקנית בביירות.

 

הגזרה התימנית: להמשיך להכות בסעודיה

איראן מעולם לא הודתה באופן ישיר בסיוע צבאי למורדים החות'ים בתימן, אך ארה"ב וסעודיה מאשימות את הרפובליקה האיסלאמית באספקת טילים וחימוש נוסף לידי המורדים. לא פעם שיגרו החות'ים טילים לעבר הבירה הסעודית ריאד ולעבר מתקני נפט של הממלכה.

תומכים של מורדים חות'ים תימן חודיידה (צילום: AFP)
תומכי המורדים החות'ים בחודיידה, תימן(צילום: AFP)
 

האינטרס האיראני ברור. היא וסעודיה הן מעצמות בעולם הערבי ובמאבק אחת מול השנייה. תומכי הסכם הגרעין טענו כי הוא מנע עימות שהיה עשוי להתדרדר עד כדי מלחמה בין איראן לסעודיה. כעת, החלטה אחת של טראמפ עשויה רק להגביר את הסיוע האיראני לחות'ים ומכאן לחרחר גם תגובה צבאית מצידה של סעודיה ושל בנות בריתה במפרץ.

 

הגזרה העיראקית: החוליה החלשה

איראן מיהרה להכריז על תמיכה בעיראק לאחר שארגון דאעש השתלט על רוב האזורים שם בשנת 2014. באמצעות אלפי לוחמים ואמצעי לחימה, איראן לקחה חלק פעיל בניסיון לגרש את אנשי דאעש מהמדינה בשל העובדה כי דאעש ראה גם באיראן כאויב.

 

טהרן סייעה בהקמת כוח לוחמים שיעים שהפך בין רגע לכוח פוליטי משמעותי בעיראק. דאעש הובס ועיראק מתחילה להתאושש. במצב שבו טראמפ יכריז על פרישה מההסכם, איראן עשויה ללחוץ על אותו כוח לוחמים שהפך לגורם פוליטי משמעותי, לפעול נגד הנוכחות האמריקנית במדינה, גם במקרה של פעולה צבאית.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים