שתף קטע נבחר

לא רכבו על השבת: שתיקת הפוליטיקאים החרדים במרוץ האופניים

ראש הממשלה ורעייתו עודדו, משרדי הממשלה תקצבו, רבבות צפו מקרוב - ורק ראשי יהדות התורה וש"ס מילאו פיהם מים מול חילול השבת בג'ירו ד'איטליה. אכזבה ברחוב החרדי: "מתפרש כצביעות, על פגיעות בקדשי-שמים אסור לשתוק". ח"כ מנחם אליעזר מוזס: "קורה שלא שמים לב להכול"

 

 

 

מזמן לא עבר בשקט מה שנראה כחילול שבת המוני ומתוקשר כל-כך כמו במרוץ הג'ירו ד'איטליה. ראש הממשלה ורעייתו עודדו, משרדי התיירות וירושלים תקצבו, אלפי שוטרים אבטחו - ורק הפוליטיקאים החרדים בלטו בשתיקתם. ביום שאחרי מנסים ברחוב החרדי ובכלי התקשורת במגזר להבין כיצד הרבנים ונציגיהם בכנסת נרדמו בשמירה, או חמור מכך - מדוע העלימו עין.

 

חודשים ספורים אחרי שאיימו לפרק את הממשלה בגלל עבודות תשתית ברכבת ופתיחתם של מרכולים פרטיים בתל אביב, מילאו בימים האחרונים ראשי יהדות התורה וש"ס את פיהם מים מול אחד מאירועי הספורט הגדולים שידעה ישראל - שעיקרו נערך בסוף השבוע. הבוקר (יום א') יש מי שמלמד עליהם זכות, כאילו לא צפו בזמן אמת את היקף חילול השבת, אך מנגד הם גם סופגים ביקורת כמי שהפקירו את היום הקדוש.

מרוץ אופניים ג'ירו ד'איטליה (צילום: AP)
משתתפי מרוץ ג'ירו ד'איטליה באזור חדרה(צילום: AP)

ידיעה בעיתון המודיע על מרוץ הג'ירו ד'איטליה ()
כותרת "המודיע" על "חילול שבת המוני"

בלטו בשתיקתם. דרעי, ליצמן וגפני (צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי, גיל יוחנן) (צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי, גיל יוחנן)
בלטו בשתיקתם. דרעי, ליצמן וגפני(צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי, גיל יוחנן)

מול שתיקת הפוליטיקאים והרבנים, השמיע אתמול האדמו"ר מויז'ניץ, רבי ישראל הגר, מנהיג אחת החסידויות הגדולות בישראל, קול בודד נגד קיום המרוץ, וטען (בדיעבד) כי על הנציגים בכנסת היה לנצל יותר את כוחם למען קדושת השבת ולהגביר את הלחץ הפוליטי בעניין. "הם הרי פועלים לפי האינטרסים שלהם", אמר על ראש הממשלה ומפלגות הקואליציה, "כשמשתלם להם הם קשובים לבקשותינו".

 

האדמו"ר, פטרונו של יו"ר סיעת יהדות התורה, ח"כ מנחם אליעזר מוזס, טען כי איש לא היה מקבל בשלוות נפש חילול של יום העצמאות, למשל, ולכן "גם על פגיעות בקדשי-שמים אסור לשתוק". הוא מחה על כך ש"אלפי יהודים משתתפים וצופים במרוץ הזה, תקציבים רבים ניתנו לקיום המרוץ והמוני אנשי האבטחה החייבים לדאבוננו לחלל את השבת בשל כך", והזכיר: "המחלל שבת - דינו כגוי גמור".

  

קל להבין את ראשי ש"ס ויהדות התורה, שחוללו משברים קואליציוניים על הרכבת והמרכולים, וכעת נאלמים דום. אחרי שורה מרשימה של הישגים מאז תחילת הקדנציה, כמעט בכל נושאי הדת והמדינה, הבהיר להם ראש הממשלה כי הגדישו את הסאה, ובעקבות כך התחייבו אריה דרעי, יעקב ליצמן ומשה גפני שלא לקדם עוד הצעות בסוגיות אלה. את מעט הקרדיט הפוליטי והציבורי שעוד נותר להם הם שומרים לחוק הגיוס.

 

ואולם בקרב המצביעים החרדים לא כולם מוכנים לפשרות בענייני דת, והמשוואה שיצרו הפוליטיקאים, חילול שבת אחד תמורת פטור משירות לתלמידי הישיבות לטווח הארוך, לא בהכרח נתפשת שם כלגיטימית. כלפי אלה, שמבחינתם כל חילול שבת הוא חילול שבת ועילה למשבר, מכוונות כותרות העיתונים הרשמיים של יהדות התורה בימים האחרונים וגם הבוקר - נגד המרוץ ובעד ח"כים שכביכול ניסו למנוע אותו.

 

"קורה שלא שמים לב להכול" 

ח"כ מוזס תירץ הבוקר בתחנת הרדיו החרדית קול ברמה כי "בשטף העשייה הציבורית, קורה שלא שמים לב להכול", והבטיח לדון בנושא בפתח ישיבת הסיעה השבועית שבראשותו. ואולם גורמים בכירים ב"יהדות התורה והשבת" אישרו כי המטרה היא רק "לצאת ידי חובת המחאה", והבחירה לעשות זאת בעצימות נמוכה איננה מקרית.

 

"השתיקה הזו שלנו אולי נראית לא הגיונית, אבל ברור שלא היה לנו שום סיכוי לבטל את המרוץ, זו מלחמה בטחנות רוח", אמרו הגורמים, "הבטיחו לנו שזה חד פעמי ולא קבוע, שזו יוזמה פרטית ולא ממשלתית וגם התקצוב נקבע בינלאומית ולא בהחלטה שלנו - אז לא הייתה לנו ברירה. זה כמו עוד דברים אחרים שאנחנו לא אוהבים אבל לא מפרקים עליהם ממשלה".

מרוץ אופניים ג'ירו ד'איטליה (צילום: דנה קופל)
משתתפי הג'ירו ד'איטליה מדוושים בשבת(צילום: דנה קופל)

מרוץ אופניים ג'ירו ד'איטליה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מרוץ אופניים ג'ירו ד'איטליה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מרוץ אופניים ג'ירו ד'איטליה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מרוץ אופניים ג'ירו ד'איטליה בעכו (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מרוץ אופניים ג'ירו ד'איטליה בעכו (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

העיתונאי ישראל כהן (כיכר השבת), היחיד שהתריע כבר בשבוע שעבר מחילול השבת ההמוני, סבור גם הוא ש"הנציגות החרדית לא רצתה לעלות שוב על בריקדות לפני חוק הגיוס", אך מסכים שזה נראה רע: "בעיניים חילוניות זה צביעות שעל הרכבת והמרכולים צועקים ועל מרוץ שצופים בו מיליארד איש שותקים", אמר כהן. "ההבדל בין חילולי השבת רשמיים של המדינה לבין אירוע פרטי הוא ניואנס שאדם חילוני לא מבין - ובצדק".

 

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן אמר הבוקר בריאיון לאולפן ynet בהתייחסו לנושא כי "אני חושב שאירועי ספורט ותרבות הם במסגרת הסטטוס-קוו כבר עשרות שנים. אני גאה מאוד על כך שהג'ירו יוצא מאירופה בשנת ה-70 לישראל, והאירוע הזה תורם תרומה מאוד משמעותית לתדמיתה של מדינת ישראל כמדינה נורמלית, לא רק כמו הדרך שאויבינו רוצים להציג אותנו וטוב עשו הסיעות החרדיות שלא הפכו את הנושא הזה למאבק מקטב נוסף, כי הם הבינו שהוא במסגרת הסטטוס-קוו ובשעות הפנאי והנופש של אזרחי מדינת ישראל".

 

שר התיירות יריב לוין השמיע דברים דומים: "כמו בהרבה דברים, גם כאן שם המשחק הוא הידברות ושמירה על הסטטוס קוו. אירועי ספורט התקיימו תמיד בשבתות לאורך כל השנים ולכן היה ברור גם לנציגים החרדים שמאחר שאין יכולת להעביר את האירוע הזה למועד אחר מכיוון שהוא מוכתב על ידי הג'ירו האיטלק -  אין היגיון ואין יכולת לסכל דבר כזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
משתתפי המרוץ בשבת
צילום: דנה קופל
מומלצים