שתף קטע נבחר

87% מילדי הגולן הגיעו ללימודים: "המסרים המרגיעים הועילו"

ביישובי רמת הגולן שיבחו את ההחלטה לקיים שגרה לצד דריכות. "הגדול שאל שאלות, הקטנים אדישים", העידה אם מקצרין. הורה אחר: "אפשרתי לבן לא ללכת לביה"ס, אבל הוא מרגיש בטוח". מורה שיתף את תלמידיו ביחסי הכוחות: "רצינו שיבינו מה קורה בסוריה, אבל גם שיידעו מה היכולות שלנו"

 

 

המתיחות הביטחונית בצפון, שכללה הנחיה לפתיחת מקלטים, לא השפיעה הבוקר (יום ד') יותר מדי על הלך הרוח של תושבי רמת הגולן. ברקע החשש מתגובה איראנית לתקיפה שאירעה אמש מדרום לדמשק ומיוחסת לישראל, הגיעו היום למוסדות החינוך ברמה 87% מהתלמידים. במועצה האזורית גולן אמרו כי מדובר בנתון זהה למספר התלמידים שפוקדים את בתי הספר וגני הילדים ביום רגיל. גם בעסקים נרשמה תנועת קונים די שגרתית.

 

מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב רוני אלשיך, אמר הבוקר בכנס הרצליה בהתייחסו להתפתחויות בגזרה הצפונית ביממה האחרונה כי "יש יותר רגיעה בשעות האחרונות ואני חושב שחשוב שהמשטרה תשדר חוסן, שגרה". בתום הערכת מצב בפיקוד הצפון הוחלט לקיים היום ביישובי רמת הגולן שגרה אזרחית מלאה בדגש על לימודים בבתי הספר ועבודות חקלאים שימשיכו כסדרן.

 

ניר חביב, מורה בבית הספר גמלא בקצרין, פרס הבוקר בפני תלמידיו מפה של האזור. "היה לנו חשוב להראות להם איפה אנחנו נמצאים ולדבר איתם על יחסי הכוחות באזור", סיפר חביב. "רצינו שיבינו מה קורה בסוריה, אבל גם שיידעו מה היכולות של המדינה להגן עלינו. ניצלנו את המצב גם לצורך הקניית ידע".

 

המורה חביב הוסיף כי התחושה ברמת הגולן הבוקר היא של שגרה לצד דריכות. "המשמעות היא שאנחנו רוצים לשלוח מסרים של הרגעה לתלמידים כדי שכל מה שהם עושים בשגרה - הם יעשו גם היום. מצד שני, עשינו הבוקר רענון נהלים בכיתות. הסברנו לתלמידים מה קורה אם חלילה נשמעת אזעקה, ואיך נתנהג אם זה יקרה בכיתה או בהפסקה. כמובן, אנחנו עושים את זה תוך שילוב מסרים מרגיעים ועושים את כל הדברים הנכונים על מנת לשמור על שלומם של התלמידים".

אזרחים בצפון (צילום: אביהו שפירא)
עסקים כרגיל ברמת הגולן, הבוקר(צילום: אביהו שפירא)

אזרחים בצפון (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

אזרחים בצפון (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

אזרחים בצפון (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 

ניר חביב ()
"היה לנו חשוב להראות להם איפה אנחנו נמצאים". חביב

אמש, לאחר שצה"ל הודיע על פתיחת המקלטים ברמת הגולן, ציין משרד החינוך כי הוא נצמד להנחיות פיקוד העורף וכי הלימודים באזור יתקיימו היום כסדרם. בהמשך הודיע המשרד כי כל הטיולים שתוכננו להתקיים היום ברמה יבוטלו, ואולם הבוקר חידד פיקוד העורף את ההנחיות והודיע כי טיולים יתקיימו בשגרה בהתאם להנחיות צה"ל.

 

חביב ציין כי "בסך הכול, רוב התלמידים מתנהלים כרגיל, אך יש מספר מסוים של תלמידים שמביעים חשש. הם שואלים למה רוצים לפגוע בנו ולמה הרבה מדינות לא אוהבות אותנו. השאלות כמובן משתנות עם הגיל. בכיתות ז' ו-ח' הם שואלים איך נגן על עצמנו אם היו טילים, ברמה של אנשים מבוגרים יותר".

 

"מזמינים את כולם לבוא אלינו"

לילך יצחקי, אם לשלושה תלמידים מקצרין, אמרה כי במשפחתה לא הורגש הבוקר לחץ. לדבריה, "נכון, יש מתח באוויר, אבל הילדים בסדר וגם הרשויות דאגו להעביר הודעות להורים ולתלמידים. המקלטים פתוחים ואנחנו מזמינים את כולם לבוא אלינו", אמרה יצחקי בהומור. "שלושת הילדים שלי הלכו לבית הספר. הבן הגדול שלי קיבל הודעה מהמחנכת על המצב, אז הוא קצת יותר שאל שאלות אבל השניים הקטנים שלי היו ממש אדישים וזה לא ממש עניין אותם. התחושה היא די שקטה ומצד שני אנחנו ערוכים גם במקלטים".

לילך יצחקי וילדיה בקצרין ()
"יש מתח באוויר, אבל הילדים בסדר". יצחקי וילדיה

דודי מורד, אב לשלושה ויו"ר ועד הורי בית הספר אביטל בצפון רמת הגולן, סיפר כי אתמול הורגשה דריכות מאוד גבוהה ובכללה ערנות ומוכנות. "חשוב לציין שיש כאן לכידות יישובית גבוהה מאוד בכל רמת הגולן. אנחנו סומכים על הרשויות ועל הצבא שהכול ערוך ומוכן. מצד שני, ברור לנו שאנחנו חיים במזרח התיכון".

 

מורד, תושב קיבוץ אל-רום, ציין כי התחושה, גם בצפון הגולן, היא של שליטה ורגיעה, אך בקרב התלמידים יש גם כאלה שחוששים. "הדיווחים בתקשורת משפיעים על הילדים, אין ספק, אבל השארתי לבן שלי אופציה לא ללכת לבית הספר, והוא בכל זאת הלך. הוא מרגיש בטוח בסך הכול. מערך ההסעות עבד כמו שצריך ופיקוד העורף מרגיש אותנו. עם זאת, אנחנו נוקטים משנה זהירות. אתמול הלכתי לישון ב-3:00 לפנות בוקר כי אני חבר בצוות הכוננות הביטחונית של היישוב והיה מאוד מתוח אתמול בלילה אבל הבוקר מאוד רגוע פה".

 

מורד סיפר עוד כי החיים בצל המתיחות הביטחונית עבור תושבי רמת הגולן הם דבר שבשגרה. "בבתי הספר הילדים מתורגלים ומערך החירום גם כן ערוך. הילדים יודעים בדיוק מה לעשות ואני חושב שבסך הכול מדברים איתם ומסבירים להם, אבל מן הסתם יש ילדים שיותר חוששים. תפקידנו כמבוגרים הוא לעדן את המצב ולעזור להם כמה שאפשר בזמן הזה".

דודי אלרום ()
"בבתי הספר הילדים מתורגלים". מורד

גם בגני הילדים באזור סיפרו על שקט לצד חשש הבוקר. "הילדים שקטים ורגועים אבל חלקם ישנו בממ"ד הלילה", סיפרה גננת מצפון רמת הגולן. "הילדים מודעים למה שקורה, אבל כולם הגיעו הבוקר לגן. יש כאן תחושה של ביטחון, בעיקר כי אנחנו נורא מתורגלים לרדת למקלט. חלק מהילדים אפילו אוהבים את המקלט שלהם. לצערנו אנחנו חיים את זה והמצב הזה הוא לא חריג עבור הילדים".

 

בהתייחסה לדרך שבה ישוחחו עם הילדים, סיפרה הגננת כי ההחלטה כרגע היא לא להעלות את נושא המתיחות הביטחונית באופן יזום. "אם הילדים לא מעלים את זה, אנחנו לא נדבר איתם על מה שקורה. נצא לטייל היום, אבל כמובן שנהיה ערניים ונדע איפה המקלטים והמרחבים המוגנים. גם בתי הספר באזור התנהלו כרגיל, אבל כן גם ראינו תנועה ערה יותר של צה"ל באזור. אני כגננת מרגישה בטוחה כי אנחנו מוכנים ואנחנו יודעים מה לעשות בכל רגע נתון. העיקר כרגע זה לשלוח מסרים מרגיעים לילדים".

 

אלי מלכה, ראש המועצה האזורית גולן, סיפר בריאיון לאולפן ynet כי "החל משעות הבוקר המוקדמות קיימת ירידה במתח לנוכח ההנחיות מצה"ל שאנחנו נכנסים לחיים סדירים. אני עדיין לא אומר שגרה מלאה, אבל בהחלט לחיים סדירים שהמשמעות היא שהילדים הולכים למוסדות החינוך, אנשים יוצאים לעבודה והחקלאים לשדות".

 

מלכה אמר עוד כי "כל מי שתפקידו בתחום הביטחון או בתפקיד חירום נמצא בערנות ובדריכות מלאה. אנחנו בהחלט מוכנים מהבחינה הזו, וכמו שידענו לעבור הלילה מכוננות מלאה לחיים סדירים - אנחנו נדע לעשות את זה הפוך אם יהיה צורך. עוצמתו של צה"ל ואופן פעולתו והיכולת שלו לתת לנו את תחושת הביטחון וההגנה, מאפשרים לכולנו להתנהל הרבה יותר נכון ואז התושבים בהרבה פחות מתח. לשמחתי, קהילת הגולן מאוד איכותית ומלוכדת".

 

ליאורה בר, בעלת צימר בגולן, אמרה כי "בסך הכול אנחנו רגילים לזה שצבא מקיף אותנו. אנחנו שמונה קילומטרים מהגבול, אצלנו זה נקרא שגרה. לא אגיד שאין מתח ברגע שאומרים לפתוח מקלטים, אבל בסך הכול זאת באמת שגרה ואנחנו סומכים על הצבא שלנו ומקווים שלא נגיע לעימות".

 

בר סיפרה כי לא נרשמו ביטולים. לדבריה, "כולם נשארו, כולם יוצאים לעבודה כרגיל". עם זאת היא ציינה כי "תקופה ארוכה אנחנו לא בתפוסה מלאה בלי קשר למצב הביטחוני. כרגע המצב הביטחוני השתנה, ואם הייתי בעלת משפחה עם ילדים קטנים לא הייתי באה עכשיו. אני אשמח אם הציבור יחבק אותנו אחרי כל הסיפור הזה".

 

גם ביישובים מרוחקים יותר מרמת הגולן לא לקחו סיכונים והחליטו על העלאת הכוננות ופתיחת מקלטים. יונה יהב, ראש העיר חיפה, אמר כי "אנחנו כמובן לא הכנסנו את הסביבה לשום בהלה או פניקה מיותרת. הכנסנו את פנים העירייה לכוננויות, פתחנו אתמול בחצות את המרכז לניהול משברים התת-קרקעי, אבל מעבר לכך רק הכנסנו לכוננות קטנה את צמרת הרובעים. ועדת החוץ והביטחון של הכנסת החליטה לאמץ אתמול את עמדת עיריית חיפה ביחס לאמוניה, ולכן אין מכל אמוניה במפרץ חיפה, כלומר הסכנה שהייתה כאן ב-2006 לא קיימת היום".

 

בהתייחסו לחומרים מסוכנים אחרים, כמו דלקים וגזים אחרים שמאופסנים במפרץ חיפה אמר יהב כי "כל הדברים האלה דוללו בכמות מסוימת לאורך החודשים כדי למנוע פליטות, אנחנו הכנו את הדברים האלה הרבה לפני האירועים שאולי צפויים, אולי לא. על כל פנים אנחנו נמצאים בהכנות, אנחנו לא נותנים ליד המקרה לתעתע בנו, אנחנו עושים כמעט מדי חודש הכנות פנים עירייתיות כשכל צמרת העירייה מתאמנת ואנחנו לא מרפים מכך כי זאת הדרך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שומרים על שגרה במשפחת יצחקי מקצרין
מומלצים