שתף קטע נבחר

"מתקפת המנע" ליד דמשק: הושמדו רקטות לטווח בינוני

50 ק"מ מהגבול: לפי ההערכות, בתקיפה שיוחסה לישראל ובה נהרגו על פי הדיווחים 8 איראנים, היעד היה רקטות לטווח בינוני עם ראש קרבי כבד יחסית - ולא טילים לטווח ארוך. לפני חצי שנה הופצץ בסיס איראני באותו אזור, 3 שבועות אחרי שב-BBC נחשפו צילומי לוויין שלו

 

 

רקטות לטווח בינוני, שהובאו למרחק של כ-50 קילומטרים מהגבול: זה על פי ההערכה היה יעד התקיפה אמש (יום ג') מדרום לדמשק, שיוחסה לישראל. לפי ההערכות, באותה תקיפה ליד אל-כיסווה הושמדו רקטות לטווח בינוני שיש להן ראש קרבי כבד יחסית - ולא טילים לטווח ארוך. התקיפה אירעה כמעט במקביל לנאום נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על פרישה מהסכם הגרעין, וזמן קצר לאחר שצה"ל הורה לתושבי רמת הגולן לפתוח את המקלטים - לאחר שזיהה "תזוזות חשודות". 

 

רקטות שכאלה אינן מגיעות לטווח העולה בהרבה על 100 ק"מ, אך אם האיראנים היו מספיקים לשגר אותן - לפני "מתקפת המנע" שיוחסה לישראל - הן היו יכולות לפגוע בבסיסי צבא בגולן. מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם הפועל מלונדון מסר כי בתקיפה נהרגו 15 איש, בהם שמונה איראנים. עוד דווח על נעדרים ופצועים בתקיפה. לפי הדיווח, בתקיפה המיוחסת לחיל האוויר נפגעו בין היתר מחסנים ומשגרים.

 


שרידי טיל אשר הופל באזור דמשק ()
שרידי טיל אשר הופל באזור דמשק
 

טנקים וחיילים ברמת הגולן (צילום: EPA)
כוחות צה"ל בגולן(צילום: EPA)

טנקים וחיילים ברמת הגולן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אין זו הפעם הראשונה שמיוחסת לישראל תקיפה באותו אזור. לפני חצי שנה טענו כלי תקשורת המזוהים עם משטר אסד וארגון חיזבאללה כי מטוסי חיל האוויר תקפו מצבור תחמושת השייך לדיביזיה 1 של צבא אסד ליד אל-כיסווה, פרבר השוכן כ-14 ק"מ מדרום לדמשק. לפי הדיווחים, התקיפה בוצעה באמצעות חמישה טילים, ומערכות הנ"מ הסוריות בשדה התעופה הצבאי בשכונת אל-מזה בדמשק יירטו כמה מהם. שני טילים נוספים התפוצצו בקרבת המצבור.

 

אבל בדיווחים אחרים נטען כי היעד היה למעשה בסיס אל-כיסווה, שאותו הסורים העבירו לאיראנים כדי שישמש את המיליציות שלהם. שלושה שבועות לפני אותה תקיפה פרסמה רשת BBC צילומי לווין מהבסיס האיראני שלפי גורמים בריטיים הוקם על-ידי צבא איראן באתר ששימש את הצבא הסורי.

 

 
 (צילום: ImageSat International (ISI)) (צילום: ImageSat International (ISI))
(צילום: ImageSat International (ISI))

תמונות הלוויין שפורסמו אחרי התקיפה בנובמבר אשתקד (צילום: ImageSat International (ISI)) (צילום: ImageSat International (ISI))
תמונות הלוויין שפורסמו אחרי התקיפה בנובמבר אשתקד(צילום: ImageSat International (ISI))

 

בפרסום ב-BBC נראו צילומי לוויין שלדבריו מלמדים על עבודות בנייה שנעשו במקום בין ינואר לאוקטובר אשתקד. באותן תמונות נראים יותר מ-20 בניינים נמוכים יחסית, שלדברי הרשת משמשים כנראה לשיכון חיילים ולאחסון כלי רכב. בצילומי הלווין אחרי התקיפה הוקדמת ניתן לראות כיצד מבני הבסיס, שעתיד היה לאכלס כוחות יבשה איראניים, הושמדו.

 

לנוכח הדריכות בצפון והדיווחים בסוריה על התקיפה הישראלית מדרום לדמשק, התייחס הבוקר שר התחבורה והמודיעין ישראל כץ במשדר המיוחד מאולפן ynet לאיומים האיראניים ולאופן ההתמודדות של ישראל: "הם איימו, גם בפומבי וגם באמצעות שליחים, לפגוע בישראל, אנחנו מתייחסים במלוא הרצינות. אנחנו מגינים על החיילים והאזרחים וגם פועלים דרך מידע מודיעיני, דרך כל היכולות שלנו לאתר ולמנוע מראש. לא אמרנו שזה לא יהיה מאתגר אבל אני מדגיש, האסטרטגיה של הקבינט בראשות ראש הממשלה היא למנוע מלחמה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים