שתף קטע נבחר
צילום: EPA

בשנה הבאה בירושלים: ההכנות לאירוויזיון 2019 יצאו לדרך

בתאגיד מבטיחים שהתחרות תיערך בבירה ("סיכוי אפסי שתתקיים במקום אחר"), אך נכון לעכשיו לא ברור אם אצטדיון טדי או הארנה יעמדו בדרישות איגוד השידור האירופי. למרות שיזדקקו לעזרתם, הם לא מתכוונים להשלים עם התערבות מצד משרדי הממשלה: "אם יתעללו בנו, נוותר על הכסף - ואולי על האירוח". מפיק אירוויזיון 1999: "העלות פנטסטית - אבל זה שווה את זה"

אירוויזיון 2019 - הספירה לאחור יצאה לדרך: מיד עם ההכרזה על זכייתה של נטע ברזילי בליסבון - החלו ההכנות גם כאן אצלנו. בתאגיד השידור הציבורי, שמופקד על הפקת האירוויזיון בישראל, כבר שוקדים על תכנון האירוע. ולמרות האתגר שמציבה הפקה בסדר גודל שכזה, הם כבר מתחייבים לקיים את ההבטחה של ברזילי ברגע הזכייה - ושאירוויזיון 2019 ייערך בירושלים: "הסיכוי שהוא יתקיים במקום אחר בארץ אפסי".

 

 

בתאגיד השידור הציבורי מדגישים כי כל המרכיבים השונים של הפקת האירוע נתונים להחלטתם ולניהולם - מארגון התחרות ועד בחירת המנחים. ראש המשלחת הישראלית כבר קיבל לידיו אמש את ספר החוקים של האירוויזיון ממפיקי התחרות - ובכאן מספרים ש"כולם שמחו, כי הפנימו שהאירוויזיון הבא באמת יהיה בירושלים - והעבודה החלה".

 

עם זאת, אין ברשות כאן תקציב ייעודי לכך ועל כן מודים בתאגיד כי הם תלויים בכספים שיזרימו משרדי הממשלה לתמיכה באירוע, מה שעלול לגרור שאיפות להשפיע על התוכן. "אנחנו קודם כל באים כדי לעשות כבוד לישראל", אמרו גורמים בתאגיד, "ננסה להגיע להבנות וללכת לקראת משרדי הממשלה - אבל אם הם יגזימו ויתעללו בנו, אנחנו נוותר על הכסף שלהם וננסה להשיג מימון בדרך אחרת. אם לא נצליח - נאלץ לוותר על האירוח". 

 

בנתיים, שרת התרבות והספורט מירי רגב ושר התקשורת איוב קרא סיכמו הערב על הקמת צוות היגוי משותף לאירוח האירוויזיון וקידומו בירושלים. לאחר שצוות ההיגוי יסיים את בדיקתו, הוא יציג בפני השרים את צפי עלויות אירוח האירוויזיון ואת התוכנית הנדרשת על פי איגוד השידור האירופי האחראי על שידורי התחרות, ורק לאחר מכן תתקבלנה החלטות ברורות יותר באשר למסגרת התקציב.

 

 

ראש העיר ירושלים, ניר ברקת, התייחס לנושא בריאיון לאולפן ynet הבוקר, ואמר כי עירו תיארח את האירוויזיון הבא. לדבריו, האופציות שעומדות על הפרק הן ארנה, שמשמש את קבוצת הכדורסל של הפועל ירושלים ומכיל כ-12 אלף מקומות ישיבה, או אצטדיון טדי - שמכיל יותר מ-30 אלף מקומות ישיבה אך ידרוש התאמה מורכבת יותר לאירוח התחרות, כולל קירוי של האצטדיון כולו. "אם יהיה צורך להביא את טדי לרמה שכזו - נעשה זאת. נבחן זאת עם המארגנים", הוסיף ברקת. גם בתאגיד ציינו את אותם שני מקומות כאפשרויות לאירוח התחרות.

 

עם המעריצים מתחת למלון

הדרך למקום הראשון: מי הצביע לישראל?

הניצחון של נטע הוא בדיוק מה שישראל צריכה

 

עם זאת, ייתכן שאיגוד השידור האירופי יפעיל לחץ על ההפקה הישראלית לשנות את המיקום: כבר בפגישתו אמש עם ראש המשלחת הישראלית, טל ברנע, אמר המפקח על האירוויזיון יאן אולה סנד כי "תיבחן האפשרות של כל עיר" לאירוח התחרות. לכך ניתן להוסיף את ההוראה הבלתי מוסברת שניתנה למנחי האירוויזיון שלא לציין עיר בפנייתם לישראל לצורך הקראת ניקוד השופטים. בתאגיד מצידם מצהירים ש"אין מצב כזה" שהאירוע יתקיים מחוץ לירושלים.

 

דבר נוסף שעדיין לא ברור הוא כיצד ייבחר הנציג הישראלי לתחרות: ארבעת הנציגים האחרונים של ישראל נבחרו במסגרת התוכנית "הכוכב הבא לאירוויזיון" של קשת, במסגרת הסכם בינה לבין רשות השידור. נכון לעכשיו אין כל ודאות ששיתוף הפעולה הזה יימשך, למרות ההצלחה היחסית של המתמודדים בוגרי התוכנית. בתאגיד מציינים כי בשבועות הקרובים ייפתח מכרז שבו יתאפשר לגופי השידור השונים להגיש את הצעותיהם לבחירת המועמד הישראלי.

 

"ישראל לא תרצה להיות חתומה על הפקה זולה"

במהלך משדר הבוקר של אולפן  ynet, שיתף אמנון ברקאי - שהיה אמון על הפקת התחרות בישראל ב-1999, אחרי זכייתה של דנה אינטרנשיונל - בזיכרונותיו מהתקופה. "זו הייתה חוויה מדהימה, גדולה וחזקה שנמשכה לאורך זמן רב".

 

ברקאי התייחס גם הוא לבעייתיות של אירוח התחרות בירושלים - שכן בנייני האומה, החלל ששימש את רשות השידור כשאירחה את האירוויזיון ב-1979 וב-1999, כבר לא מתאים לדרישות הנוכחיות של איגוד השידור האירופי. "היום זה כבר לא עומד בתקן", אמר ברקאי, "אני חושב שיצטרכו להשתמש באחת הארנות הסגורות - אני מקווה שהן עומדות בתקן. אני מניח שהמדיניות תהיה לערוך את התחרות בירושלים".

 

מסיבה בכיכר לאחר הזכיה (צילום: מוטי קמחי)
חוגגים דווקא בכיכר רבין בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

מסיבה בכיכר לאחר הזכיה (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

ברקאי הוסיף כי ההחלטה לא תלויה רק בהפקה הישראלית - "יש ועדה של איגוד השידור האירופי שמלווה את התהליך, זו לא החלטה חד צדדית". הוא ציין גם כי מבחינה כלכלית מדובר בפרויקט בסדר גודל עצום: "העלות היא פנטסטית - והיא הולכת וגדלה מדי שנה, כי כל המדינות המארחות רוצות להפגין את כוחן ומשקיעות הרבה מאוד כסף". הוא העריך כי מדובר בסכום של עשרות מיליוני שקלים - אבל "למי שמוכן להשקיע, זה שווה את זה", לדבריו.

 

גורם המעורה בפרטים מספר כי "פעם הפקת אירוויזיון עלתה 25 מיליון שקל - אבל היום זה יכול להגיע למחיר גדול פי שלושה". לדבריו, העובדה שמדובר בשלושה מופעי ענק, כולל שבועיים של חזרות, הופכת את האירוע להפקה מורכבת ויקרה - ומוסיף שבכל מקרה "ישראל לא תרצה להיות חתומה על הפקה זולה".

 

נטע ברזילי באירוויזיון 2018 (צילום: רויטרס)
נטע ברזילי לאחר הזכייה באירוויזיון 2018(צילום: רויטרס)

הסוגיה הירושלמית עלתה לדיון כבר ברגע הניצחון של ברזילי, שבנאום ההכתרה שלה הזמינה את הקהל להגיע בשנה הבאה לירושלים – אף שמרבית המדינות אינן מכירות בה כבירת ישראל באופן רשמי. "תודה רבה שבחרתם את השוני, תודה רבה שאתם מקבלים את ההבדלים בינינו. אני אוהבת את המדינה שלי, בפעם הבאה בירושלים!", אמרה ברזילי על הבמה, ותוך זמן קצר הביעו לא מעט גולשים בטוויטר תרעומת.

 

"איך יכול האירוויזיון לחגוג גיוון וקבלה כשכמה צעדים משם יורים בפלסטינים? האירוויזיון הולך להפוך למכוער מאוד", כתבה גולשת זועמת ברשת החברתית. אחרת הוסיפה: "למען האמת, היה לי קשה עם ההערה של נטע על ירושלים. בואו נקווה שיהיה להם את ההגינות לעשות את זה בתל אביב".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים