שתף קטע נבחר

הנתונים הדמוגרפיים: יותר מרבע מיליון ערבים נספרים פעמיים

מנתוני הלמ"ס עולה כי מספר הערבים במזרח ירושלים עומד על 332 אלף איש, מתוכם 265 אלף במחנה הפליטים שועפט והשכונות שמחוץ לגדר ההפרדה. אלא שמבדיקה עולה כי הם נספרים פעמיים - בישראל וע"י הפלסטינים

 

דגל ישראל דגל פלסטין (צילום: אלכס קולומויסקי, AFP)
דגלי ישראל ודגלי פלסטין(צילום: אלכס קולומויסקי, AFP)

איך ייתכן שיותר מרבע מיליון ערבים במזרח ירושלים נספרים פעמיים? התשובה מסתתרת, כך נראה, בהיעדר תיאום בין הלשכות המרכזיות לסטטיסטיקה בישראל וברשות הפלסטינית.

 

לפני שבועות אחדים התחוללה סערה ציבורית סביב השינויים בנתונים הדמוגרפיים בין יהודים לערבים. סגן ראש המינהל האזרחי, אלוף-משנה אורי מנדס, אמר בדיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי ביהודה ושומרון ורצועת עזה חיים כחמישה מיליון פלסטינים.  נתוני המינהל האזרחי מבוססים בעיקרם על הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הפלסטינית, שנחשבת לגוף אמין ומקצועי. כשמוסיפים לנתון הזה את מספר הערבים החיים בתוך ישראל - שמונים כיום 1.75 מיליון נפש - מגיעים לשוויון במספר היהודים לערבים בין הירדן לים.

 

הנתונים הללו, כאמור, עוררו תגובות סוערות מכל קצוות הקשת הפוליטית בישראל. מן הצד הימני טענו כי הנתונים אינם מדויקים כלל, ואילו מהצד השמאלי הזהירו מפני מה שהוגדר "סכנת הסיפוח". 

 

אלא שמפירוק הנתונים שמספק הלמ"ס הישראלי עולה שמספר הערבים שהינם תושבי ירושלים (רובם ככולם מתגורר במזרח העיר) עומד על 332 אלף איש. כמה ימים אחר כך פרסם הלמ"ס הפלסטיני את דו"ח מפקד האוכלוסין שלו - וממנו עלה כי מספר הפלסטינים בגדה המערבית, רצועת עזה ומזרח ירושלים עומד על 4.78 מיליון איש, כאשר מספר התושבים במזרח ירושלים עומד על 435 אלף איש.

 

הפלסטינים מחלקים את הנתון הזה לשניים: J1 - החלק שסופח לישראל ב-1967, ו-J2 - שאר השטח שלא סופח, אך מוגדר על-ידי הפלסטינים כחלק ממחוז ירושלים, כגון מחנה הפליטים שועפט ושכונות שנמצאות מחוץ לגדר ההפרדה. ב-J1 חיים, לפי נתוני הלמ"ס הפלסטיני, 265 אלף בני אדם. מכאן עולה כי מעל רבע מיליון איש נספרים פעמיים - הן על-ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הישראלית והן על-ידי זו הפלסטינית.

 

הסוגיה הדמוגרפית-פוליטית הרגישה ממילא מקבלת משנה תוקף כשמדובר במספר משמעותי של בני אדם שנספרים פעמיים בידי שני הצדדים - ואיש אינו נותן את הדעת על כך, שכן מדובר על כמעט 10 אחוזים מהאוכלוסייה הפלסטינית בגדה המערבית, או לחילופין כמעט 20 אחוזים מהאוכלוסייה הערבית בישראל - נתון המשנה לכאן או לכאן את המאזן, גם אם לא באופן גורף.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי, AFP
דגלי ישראל ופלסטין. ארכיון
צילום: אלכס קולומויסקי, AFP
מומלצים