שתף קטע נבחר

למה כדאי לאכול דווקא גבינות שמנות בשבועות

צ'דר, גאודה, גרוייאר וברי: למה בריא יותר להעדיף בחג הקרוב גבינות בעלות אחוזי שומן גבוהים על פני גבינות רזות ואיך הצרפתים קשורים לזה? ד"ר מריאלה גלאנט, מומחית לסוכרת, מסבירה

שבועות עם פחות פחמימות: שבועות, חג הביכורים, הוא חג שמזוהה בעיקר עם ארוחות חלביות מושחתות מלאות בגבינות, פסטות ועוגות גבינה, כלומר, חג שלא ממש תורם לדיאטה השגרתית. אבל עבור מי ששומר על תזונה דלת פחמימות ועתירת שומן, זה יכול להיות חג אידיאלי, רק צריך לעשות מספר התאמות פשוטות לארוחת החג, ואפשר ליהנות ממגוון גבינות שמנות מעולות עם ירקות וסלטים מרעננים.

 

לגבינות שמנות יש מספר יתרונות בריאותיים, בעיקר בגלל שהן מכילות הרבה סידן וויטמין D, ומהוות מקור עיקרי גם לוויטמין K2. רבים לא שמעו על ויטמין K2, אבל זהו ויטמין חשוב שבהחלט כדאי להכיר. ויטמין K2 הוא נגזרת של ויטמין K.

 

גבינות (צילום: shutterstock)
יותר בריאה. גבינה שמנה(צילום: shutterstock)

בעוד ויטמין K1 מסייע בקרישת הדם ונמצא בירקות ירוקים כמו תרד וברוקולי, ויטמין K2 מסייע במניעת שקיעת סידן בדפנות כלי הדם, ולכן עשוי לסייע במניעת מחלות לב. בנוסף, יש לו תפקיד חשוב בבריאות העצם, ומספר מחקרים מראים שהוא עשוי לסייע במניעת אוסטיאופורוזיס ושברים.

 

עוד כתבות:

שבועות: לעבור את ארוחת החג - בלי להשמין

לקראת שבועות: אלו 6 הגבינות הבריאות ביותר

גבינה לבנה או קוטג'? איזה כריך הכי בריא

 

אדם מערבי ממוצע צורך פי 10 יותר ויטמין K1 מאשר ויטמין K2, ואמנם הגוף שלנו יודע להפוך K1 ל-K2, אבל הספיגה שלו מהמזון הרבה יותר יעילה, כך שגבינות שמנות הן מקור מעולה לוויטמין K2.

 

מזונות שידועים בכך שהם מכילים הרבה ויטמין K2 הם בעיקר גבינות שמנות, חלמון ביצה, חמאה ויוגורט BIO. הגבינות העשירות ביותר ב-K2 הן צ'דר, גאודה, גרוייאר, אמנטל, גבינה כחולה וגבינה שוויצרית.

 

הפרדוקס הצרפתי

למרות היתרונות התזונתיים הרבים שיש בגבינות שמנות, הן הושמצו בשנים האחרונות, בעיקר בגלל כמות השומן הרווי שהן מכילות. אך לאחרונה יותר ויותר מחקרים עדכניים מרמזים ששומן רווי הוא כנראה לא הסיבה לעלייה בשומני הדם ותחלואה לבבית. אחת הדוגמאות לכך היא ה"פרדוקס הצרפתי".

 

אישה אוכלת גבינה (צילום: shutterstock)
יותר יין, יותר גבינות, פחות מחלות לב. הפרדוקס הצרפתי(צילום: shutterstock)
 

הצרפתים ידועים בחיבה שלהם לאוכל איכותי ושומני כמו גבינות שמנות, חמאה, סטייקים וסוגים נוספים של בשר שמן, ולמרות שהם אוכלים את האוכל המושחת ביותר, נראה שדווקא בקרב הצרפתים יש שיעור נמוך במיוחד של תמותה ממחלות לב.

 

כך שלמרות כל האזהרות מפני דיאטה עשירה בשומן, נראה שהעם הצרפתי הצליח להתחמק באופן יחסי מתחלואה לבבית. אבל הצרפתים הם לא היחידים, גם בשוויץ, הולנד, בלגיה, איסלנד ואוסטריה יש שיעור נמוך של תמותה ממחלות לב, בעוד שיעור צריכת השומן הרווי במדינות אלו הוא בין הגבוהים באירופה.

 

אחד ההסברים לפרדוקס הצרפתי הוא העובדה שהצרפתים צורכים כמויות גבוהות מאוד של גבינות שמנות. אם לדייק, הצרפתי הממוצע צורך כ-26 ק"ג גבינות בשנה, לעומת 17 ק"ג בלבד בקרב האמריקאים. מחקר מטא-אנליזה שנערך בשנה שעברה מראה כי כנראה צריכה גבוהה של גבינות קשורה לסיכון מופחת למחלות לב, כאשר צריכה של לפחות 40 גרם ליום נמצאה כמשפיעה ביותר על הורדת הסיכון.

 

ישנן השערות נוספות לפרדוקס הצרפתי, כמו צריכה גבוהה של יין אדום, האהוב במיוחד על הצרפתים ועשיר ברכיבים בשם פוליפנולים, והעובדה שהצרפתים אוכלים ארוחות קטנות.

 

סיבה נוספת שבגללה כדאי לאכול דווקא גבינות שמנות ולא גבינות רזות, היא העובדה שגבינות רזות יכילו לרוב יותר פחמימות (בעיקר בצורת לקטוז שהוא סוכר החלב). כך שעבור מי ששומר על תזונה דלת פחמימות, גבינות רזות פחות מומלצות, ועדיף ליהנות מגבינה שמנה כמו צ'דר או גאודה שתספק לכם גם יותר ויטמין K2 וגם פחות פחמימות.

 

ד"ר מריאלה גלאנט היא מקימה ומנהלת מרכז גלאנט לטיפול בסוכרת

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פחות פחמימות. גבינות שמנות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים