שתף קטע נבחר

האו"ם: "התקרבות פלסטינים לגדר - לא עילה לירי חי"

דובר מועצת זכויות האדם של הארגון, שידועה בעוינות שלה כלפי ישראל, גינה את הירי במפגינים הפלסטינים בגבול עזה. ראש ממשלת טורקיה קרא למדינות מוסלמיות לבחון מחדש את היחסים עם ישראל. נתניהו הגיב: "ארדואן מבין היטב בטרור ובטבח. אני מציע לו לא להטיף לנו מוסר"

 

 

בירושלים מתייחסים הבוקר (יום ג') בביטול להחלטות שקיבלו הממשלים בטורקיה ובדרום אפריקה להחזיר להתייעצויות את שגריריהן מישראל בעקבות מותם של 61 פלסטינים בהתפרעויות אתמול בגבול רצועת עזה. לדברי גורם מדיני בכיר, "אין להתפלא על החזרת השגרירים של טורקיה ודרום אפריקה. ארדואן וראשי ה-ANC (מפלגת השלטון בדרום אפריקה) הם החברים הטובים ביותר שיש לחמאס כיום בעולם". בתוך כך, מועצת זכויות האדם של האו"ם פרסמה הודעת גינוי לפעולות הישראליות. "התקרבות פלסטינים לגדר אינה עילה לירי חי של כוחות הביטחון הישראליים", אמר דובר המועצה.

רג'פ טאיפ ארדואן וסיריל רמפוזה (צילום: רויטרס, Gettyimages)
נשיא טורקיה ארדואן ונשיא דרא"פ רמפוזה(צילום: רויטרס, Gettyimages)

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, נשא אמש נאום בלונדון וכינה את ישראל "מדינת טרור". הוא הוסיף כי "המתקפה נגד המפגינים בעזה חושפת את פרצופה המכוער של ישראל - שמבצעת רצח עם בעזה". בעקבות האירועים, קראו באנקרה לכינוס חירום של ארגון מדינות האיסלאם.

 

ארדואן גם גינה את ארה"ב ברקע חנוכת השגרירות האמריקנית החדשה אתמול בירושלים. לדבריו, "אמריקה בחרה להיות חלק מהבעיה, לא מהפתרון, ואיבדה את תפקידה כמתווכת בתהליך השלום במזרח התיכון. אנחנו לא יכולים להפסיק להרגיש כמו בתקופה האפלה שקדמה למלחמת העולם השנייה". בהקשר זה יצוין כי גם השגריר הטורקי בוושינגטון נקרא להתייעצויות בארצו. בצל המתקפה של ארדואן, ראש הממשלה הטורקי בינאלי יילדרים קרא למדינות מוסלמיות לשקול את יחסיהן עם ישראל.

 

הבוקר כתב ראש הממשלה בנימין נתניהו בתגובה: "ארדואן הוא בין התומכים הגדולים של חמאס, ומכאן שאין ספק שהוא מבין היטב בטרור ובטבח. אני מציע לו לא להטיף לנו מוסר".

 

גם ממשלת דרום אפריקה הודיעה כאמור כי היא מחזירה את השגריר סיסה נגומבאנה מישראל להתייעצות בפרטוריה. דרום אפריקה גינתה בחריפות את "ההתקפה הקטלנית של ישראל ברצועת עזה. ממשלת דרום אפריקה מגנה בלשון החזקה ביותר את מעשי האלימות שבוצעו על ידי צה"ל לאורך הגבול עם עזה. הקורבנות לקחו חלק במחאה שלווה נגד הפתיחה הפרובוקטיבית של שגרירות ארה"ב בירושלים. דרום אפריקה אמרה שישראל חייבת לסגת מרצועת עזה ולשים סוף לאלימות ולפלישות ההרסניות לתוך השטחים הפלסטינים".

 

במקביל, שר החוץ של אירלנד סימון קאווני זימן הבוקר את שגריר ישראל בדבלין זאב בוקר לשיחה שבה הובעה מחאתה של אירלנד. כמו כן, ניו זילנד הביעה תמיכה בדרישה הפלסטינית לוועדת חקירה בינלאומית ובלתי תלויה של האו"ם שתבדוק את האירועים. גם בקרמלין הגיבו לאירועים ואמרו כי ממשלת רוסיה מודאגת מההסלמה בגבול עזה. דובר הקרמלין דימיטרי פסקוב אמר כי רוסיה הזהירה מפני הצעדים האמריקנים, קרי העברת השגרירות, שעשויים להוביל להסלמה שכזו.

 

"היחסים עם טורקיה לא השתקמו"

ד"ר אלון ליאל, שכיהן בעבר כשגריר ישראל בטורקיה ובדרום אפריקה, התייחס הבוקר בריאיון לאולפן ynet למתיחות עם שתי המדינות בעקבות ההתפרעויות בגבול הרצועה. בנוגע לארדואן אמר ליאל כי "בשנתיים וחצי האחרונות, מאז שכביכול התפייסנו, טורקיה וישראל נשארו עוינות זו לזו. היחסים לא השתקמו והאירוע של אתמול מביא את הדברים לשיא חדש".

 

בנוגע להחלטה להחזיר את השגריר לאנקרה אמר ד"ר ליאל כי "לכל אורך השבועות האחרונים, מאז שהאמריקנים הודיעו שהם מעבירים את השגרירות, ההתקפות של ארדואן הן גם על וושינגטון וגם על ירושלים באותה מידה ובאותה עוצמה, ולכן הוא גם החזיר את שני השגרירים. אבל אם אני מסתכל על ישראל-טורקיה, היחסים הם כל כך גרועים ברמה המדינית, שהשגריר שלנו שם והשגריר שלהם פה היו מאוד מבודדים, כמעט מוחרמים. לכן אני לא רואה שינוי גדול ביחסים למעט האקט הזה של החזרת שגרירים שעושה גם רעש בינלאומי".

פגינים פרו פלסטינים מול בית שגריר ישראל ב אנקרה (צילום: AFP)
המחאה אמש באנקרה(צילום: AFP)

מפגינים ב איסטנבול טורקיה מחאה על העברת שגרירות ארה
(צילום: AFP)

פגינים פרו פלסטינים מול בית שגריר ישראל ב אנקרה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מפגינים ב איסטנבול טורקיה מחאה על העברת שגרירות ארה
(צילום: רויטרס)

השגריר לשעבר אמר עוד בעקבות המתיחות בין הממשל בישראל לארדואן כי "הוא חוד לפני בחירות, הוא פוליטיקאי מאוד מתוחכם ואני מניח שאם הצעד הזה לא היה פופולארי אולי הוא לא היה נוקט אותו. ראינו אתמול הפגנה ענקית בגודלה באיסטנבול בעקבות ההרג בעזה. אני לא יודע אם הייתה עוד הפגנה כזאת איפשהו בעולם, בטח לא בגדה. כך שאני מניח שזה משתלב לפחות עם מה שנהוג אצלנו לכנות 'הבייס' שלו".

 

בנוגע להחלטה שהתקבלה בדרום אפריקה אמר ד"ר ליאל כי "גם עם דרום אפריקה היחסים גרועים בשנים האחרונות, עד כדי כך כשנוצר לפני כמה חודשים משבר מים חריף בקייפטאון וישראל הציעה לעזור, הם אמרו 'מכם אנחנו לא רוצים עזרה'. ולכן החזרת השגריר מבטאת 'נתח גדול' שהיה כבר קיים. המפלגה השולטת שם היא מגדולות התומכות ב-BDS. היא כבר קיבלה החלטה על הורדת הדרג של היחסים עם ישראל ולא ביצעה את זה עדיין.

 

בתוך כך, בכיר ישראלי התייחס להחלטה שקיבל שר הביטחון אביגדור ליברמן בהמלצת צה"ל ומתאם פעולות הממשלה בשטחים לפתוח הבוקר מחדש את מעבר כרם שלום, שהוצת כמה פעמים בימים האחרונים על ידי מפגינים פלסטינים. לדברי הבכיר, "ההחלטה התקבלה כפועל יוצא מהמאמצים של מצרים להוריד את גובה הלהבות ולהרגיע את הרוחות. מתקיימים הרבה ערוצים שמנסים להכיל את מה שקרה אתמול. מקווים שזה יצליח אבל בסוף זה תלוי במה יעשה חמאס". על אף ההחלטה, הפלסטינים מנעו כניסת משאיות הבוקר.


פורסם לראשונה 15/05/2018 11:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים