שתף קטע נבחר

10 דרכים להוביל את הילדים להצלחה בבגרויות

הם עוברים תקופה מלחיצה ולא תמיד יודעים איך להתמודד עם העומס של הכנה למבחני הבגרות. אתם יכולים לעזור בעזרת דברים פשוטים אך מאוד יעילים

המתבגרים שלכם נכנסו לתקופה הלחוצה ביותר לקראת סיום לימודי התיכון: מתכונות, סיכומים, תרגולים ובגרויות. מצד אחד יש אתכם, שכבר יודעים כמה חשוב ללמוד - גם בשביל לצבור ידע וגם על מנת להשתלב בלימודים גבוהים בעתיד. מצד שני יש את המתבגרים שבכלל עסוקים בלבדוק גבולות, למרוד ובעיקר להיות כמה שיותר עם החברים. גישה זו יוצרת בקרב מתבגרים רבים יחס עוין לחוויית הלימודים.

 

בסל המאבקים בין הורים למתבגרים תופס נושא הלימודים נתח מכובד. אז לפני שנדבר על הצעדים הפרקטיים שיעזרו לכם לעזור להם באתגר הגדול הזה, חשוב להבין מה באמת הם מרגישים (ולא תמיד משתפים) מבפנים.

 

אל תקחו אחריות במקומם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תקחו אחריות במקומם(צילום: shutterstock)

השינויים ההורמונליים והפיזיים והמשקל הגדול שניתן למראה החיצוני יוצרים אצל המתבגרים דרמות ובאים לידי ביטוי בטריקת דלתות, חוצפה והרמת קול ובקצה השני בהתבודדות ובהסתגרות בחדר. הם מתמודדים גם עם לחץ חברתי וגם עם לחץ לימודי, ובמקום להוסיף גם לחץ הורי לסיר, כדאי לבחור בדרך אחרת.

 

תתפלאו, אפילו שגיל ההתבגרות מתאפיין באנטי ממסדיות ובגילוי הזהות האישית, זה הגיל בו הם הכי צריכים אתכם, רק פשוט בסגנון אחר. במקום להתערב בלימודים - גלו מעורבות: 

 

1. אל תתייגו אותם

כשאתם גוערים, נוזפים ומשתמשים בתוויות כמו: "עצלן", "תלמיד גרוע" ועוד "פנינים" אתם מקבעים אצלם דימוי עצמי נמוך, ציפייה לכישלון וחוסר רצון לשינוי.

 

2. אל תתנו עונשים לא הגיוניים

הורים רבים נוהגים למנוע מהמתבגרים שלהם לבלות עם חברים או מחרימים את הנייד, כשהם לא משקיעים בלימודים. אבל בפועל - אין קשר לוגי בין שני התחומים ומה שבטוח - זה מתכון "מוצלח" להידרדרות מערכת היחסים. התוצאה הלוגית של אי למידה לבגרות היא כישלון במבחן.

 

קראו עוד בערוץ הורים:

הילד "מורח את הזמן?" יש מה לעשות

פתאום הילדה השתנתה

הילד שלי פראייר - מה עושים?

 

3. אל תיקחו אחריות במקומם

הורים שתולים על המקרר את לו"ז המבחנים, בודקים כל הזמן את הספק הלמידה של ילדיהם ומתרגלים יחד איתם. כך הם בעצם  יוצרים תלות מוחלטת ומרחיקים את המתבגרים מלמידה עצמאית ואישית, שתשרת אותם בהמשך החיים.

 

4. אל תגשימו את עצמכם דרך הילדים

יכול להיות שאתם לא הייתם תלמידים חרוצים והייתם צריכים להשלים את הבגרויות בגיל מבוגר יותר או להתפשר על מקצוע שפחות רציתם. אבל זה לא אומר שהמתבגרים שלכם יחזרו על אותו מסלול. זכרו שאתם הסביבה המיידית שלהם וכל לחץ מיותר שלכם רק מוסיף עוד אש למדורה.

 

כל לחץ מיותר שלכם מוסיף אש למדורה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כל לחץ מיותר שלכם מוסיף אש למדורה(צילום: shutterstock)

ומה כן?

 

5. תקשיבו. פשוט תקשיבו

אם יש משהו שהמתבגרים באמת צריכים זה שנהיה שם בשבילם. שנקשיב, שנגלה התעניינות אמיתית ושנשים את הביקורתיות בצד. שנבין מה בדיוק קשה להם, נעלה אופציות יצירתיות לפתרון וניתן להם להרגיש שאנחנו הכתובת לכל דבר.

 

6. תשאלו שאלות פתוחות

במקום להציב עובדות - תנו להם לענות. שאלות פתוחות הנאמרות בטון מתעניין ונעים כמו: "איך את בוחרת לתכנן את הלמידה למבחן בחמישי?", "איך חשבת לחלק את החומר?" או "מה עוד חסר לך?" נותנת להם תחושת בחירה ומראה שסומכים עליהם.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

7. תחמיאו להם - דווקא עכשיו (וגם אם הם לא משקיעים בלימודים):

זכרו שאם תכריחו את המתבגר ללמוד זה יכול להביא תוצאות בטווח הקצר אבל בטווח הארוך - הפעלת כוח גובה מחיר ביחסים ולא תהיה פה למידה ועצמאות. דווקא זמן איכות אתכם, פרגון ומתן הכבוד להחלטה שלהם יכולים למסמס התנגדויות בקלות.

 

8. הפרידו הצלחה מאהבה

אולי זה לא תמיד נראה ככה כלפי חוץ, אבל המתבגרים שחיים איתכם בבית מאוד רגישים לביקורת. הצבת הצלחה בבגרויות כתנאי לאהבה ההורית יתבטא במשקעים ובריחוק, ופחות בציונים גבוהים. גם אתם עברתם את תקופת המבחנים המלחיצה הזאת - שתפו אותם במה שעבר עליכם ואיך התמודדתם עם הבגרויות. מסיפורים יותר כיף ללמוד וזה הופך אתכם לקצת יותר אנושיים.

 

ספרו להם מה עבר עליכם באותה תקופה (צילום: sutterstock) (צילום: sutterstock)
ספרו להם מה עבר עליכם באותה תקופה(צילום: sutterstock)

9. הפתיעו אותם

אתם הרי יודעים מה הכי ישמח את המתבגרים שלכם. אז מומלץ לעטוף אותם בדברים קטנים שעושים טוב על הלב. ארוחת הערב האהובה עליהם ביותר ביום שלפני במבחן, להכניס שוקולד בהפתעה לקלמר או לשלוח וואטסאפ עם השיר שהם הכי אוהבים בדרך לבגרות ייתנו להם תחושה שמישהו באמת חושב עליהם ובעיקר יעלו חיוך אחד או שניים, הידועים כתרופת פלא לשחרור לחצים.

 

10. עודדו אותם להתאוורר

חריש אינסופי של החומר הנלמד ללא הפסקה אינו מומלץ. זאת ההזדמנות שלכם להגיד שאתם רואים את המאמץ וההשקעה וממליצים להם מדי פעם לעשות הפסקה לקפוץ לקניון או לחברה טובה.

 

חשוב לזכור שב-2018 כשהידע כל כך זמין לילדים שלנו באינטרנט, הם צריכים מההורים בעיקר את חוכמת ה"בדיעבד" ואת הניסיון האישי.

 

ככל שתפגינו יותר קרבה, תמיכה ואהבה ללא תנאים - כך תוכלו ליהנות מעמדת יועץ הסתרים ולהשפיע. הקשבה, סבלנות ועזרה בהתמודדות עם הדילמות הרבות שלהם, תיצור אצלם חיבור ומוטיבציה פנימית ללימודים, וכך תוכלו לעבור יחד את תקופת הבגרויות בהצלחה.

 

הכותבת היא מאמנת לתקשורת במערכות יחסים - מוסמכת מכון אדלר ומנחה הרצאות וסדנאות בארגונים ובמסגרת יוזמות פרטיות

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עודדו אותם להתאוורר מדי פעם
צילום: shutterstock
מומלצים