שתף קטע נבחר

הצלת חיים מוקדמת: מד"א יעביר שיעורי החייאה בכיתה א'

הנחיות חדשות של האיגוד האמריקני לרפואת ילדים קובעות כי יש ללמד את פעולות ההחייאה הראשוניות החל מכיתה א', זאת לאחר שנמצא כי כבר בגיל 6 הילדים מסוגלים להזעיק אמבולנס ולסייע בעיסויי לב. במד"א הכינו סדנת הדרכה לילדים, ומתכוונים לפעול מול משרדי הבריאות והחינוך לשילוב ההדרכות בבתי הספר

החייאה – לא למבוגרים בלבד: בעקבות הנחיות חדשות בארצות הברית, שקוראות להדריך ילדים בתחילת בית הספר היסודי ביסודות ההחייאה הבסיסיים, נערך מד"א להדריך ילדים בכיתות א' ו-ב' כיצד להגיש עזרה ראשונה בסיסית לאדם שהתמוטט.

 

בקרוב יפרסם האיגוד האמריקני לרפואת ילדים הנחיות חדשות, שקובעות כי גם ילדים מסוגלים לסייע במתן עזרה ראשונה וביצוע החייאה בסיסית, עד להגעת האמבולנס. על פי ההנחיות החדשות על בתי הספר היסודיים להתחיל בקורסי החייאה כחלק מתוכנית הלימודים, כבר מכיתה א'.

 

ההנחיות קובעות כי יש להדריך ילדים לבצע את כל שלבי ההחייאה, כולל שימוש בדפיברילטור. את תהליך העזרה הראשונה, מוסיפים אנשי האיגוד, יש ללמד גם את המורים, ההורים והמטפלים.

 

כל שנייה משנה

הדקות הראשונות לאחר שאדם מתמוטט הן קריטיות ועשויות לחרוץ את גורלו. בדקות אלה חלה פגיעה בזרימת הדם למוח, וכל עיכוב בהגשת ההחייאה מגביר משמעותית את הסיכון למוות או לפגיעה מוחית בלתי הפיכה.

 

קורס עזרה ראשונה (צילום: shutterstock)
קורס עזרה ראשונה. אף פעם לא מוקדם להתחיל(צילום: shutterstock)

ברחבי העולם נעשים מאמצים רבים כדי להכשיר את האוכלוסייה להגיש עזרה ראשונה, עד להגעת צוותי האמבולנסים. גם בישראל מבצע ארגון מגן דוד אדום פעילות אינטנסיבית לקיצור הזמן עד לתחילת החייאה, בשילוב מתנדבי "נאמן חיים" המקבלים התראה באפליקציה על מקרה חירום בסביבה, יחד עם כוננים הנוהגים ב"בימבולנס" או אופנוע-אמבולנס במטרה לעקוף את הפקקים ולהגיע מהר ככל האפשר לזירת האירוע.

 

אבל זה לא מספיק: על פי מחקרים שבוצעו בישראל, רק כ-6% מההחייאות מצליחות. רובן מסתיימות במוות או בפגיעה מוחית קשה של אלה ששרדו אותה. הסיבה היא שעוברי האורח בישראל נרתעים מלבצע החייאה עד להגעת האמבולנס, אם משום שאינם בקיאים בכך או שנרתעים מהמראה הקשה.

 

"אפשר ללמד ילדים כבר מגיל צעיר כיצד לקרוא לעזרה ולבצע החייאה ואפילו איך לתפעל מכשיר דפיברילטור" ,אמר ד"ר ג'יימס קאלאהם מהאיגוד האמריקני לרפואת ילדים, "ככל שנאפשר לילדים ומבוגרים להרגיש בנוח עם רזי ההחייאה, כך יגבר הסיכוי שהם יבצעו אותה בזמן אמת ויצילו חיים".

 

"גם ילדים צעירים מסוגלים"

בעקבות ההנחיות, נערכו במגן דוד אדום להדרכת ילדי כיתות א' ו-ב' לביצוע החייאה. הנהלת מגן דוד אדום מתכוונת להיוועד עם משרדי הבריאות והחינוך, לשילוב מערכי השיעור בבתי הספר היסודיים בישראל.

 

"מגן דוד אדום, כארגון ההצלה של ישראל, רואה חשיבות עצומה בביצוע החייאה כבר בשלבים הראשונים", אומר ל-ynet ד"ר רפי סטרוגו, סמנכ"ל רפואה במד"א, "מנסיוננו, גם ילדים בגיל צעיר מאוד מסוגלים לבצע את הפעולות הפשוטות האלו, תוך הדרכה נכונה, ולעזור להציל חיים בדקות הקריטיות הראשונות, שקובעות את סיכויי ההישרדות.

 

"מחלקת ההדרכה של מד"א כבר הכינה תוכנית הדרכת ביצוע החייאה על ידי ילדים. אנו תומכים בהמלצות האיגוד האמריקני לרפואת ילדים, ובכוונתנו להיוועד עם משרד החינוך ומשרד הבריאות במטרה לשלב תוכניות החייאה גם בבתי הספר היסודיים בישראל, כך שכל ילד ואדם בישראל ידעו כיצד לבצע החייאה".

 

ממשרד הבריאות נמסר: "משרד הבריאות רואה חשיבות רבה בהגברת המודעות והידע לביצוע החייאה בקרב הציבור הרחב לאור העבודה שבאירוע דום לב, ביצוע החייאה בסמוך לקרות האירוע הוא קריטי וכל דקה של עיכוב מקטינה את סיכויי ההישרדות.

  

"בהתאם לכך המשרד תומך בהחלת הקניית ידע חשוב זה כבר בבתי הספר היסודיים ועמדה זו אף הוצגה על ידי נציגי המשרד בפני משרד החינוך. המשרד ידון בנושא יחד עם מד"א ומשרד החינוך".

 

 

צפו: כך מבצעים החייאה בעזרת הדפיברילטור

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יכולים להועיל בדקות הקריטיות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים