שתף קטע נבחר

ההפקרות בתרומות: "עדיף להמתין זמן כפול לביצית שנבדקה"

דיון מיוחד בכנסת בעקבות תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות": נציגי משרד הבריאות ומשרד המשפטים לא הופיעו, בבתי החולים טענו שבדיקות נוספות יצמצמו תרומות. ח"כ בירן: "לא קונה את התירוצים"

 

 

בעקבות תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות" שמצא כשלים חמורים בבדיקת הרקע הרפואי והנפשי של מעומדות לתרומת ביציות, קיימה הבוקר (יום ב') הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת דיון בנושא. נציגי משרד הבריאות והמשפטים לא הגיעו לדיון, וחברות הכנסת שיזמו אותו זעמו: "זה ביזוי, הזיה ושערורייה שהם נעדרו מהדיון".

 

מהתחקיר עלה כי רוב תורמות הביציות בישראל ניגשות להליך מתוך מצוקה כלכלית, ואילו בהליך עצמו לא נדרש מהן להציג היסטוריה רפואית ואף לא נערכות בדיקות מקיפות לשלילת מחלות תורשתיות או שימוש בסמים ואלכוהול.

 

ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני) אשר יזמה את הדיון, הגישה הצעה לתיקון חוק תרומת הביציות, ולפיו תחתום התורמת על ויתור סודיות רפואית קודם ההליך.

 

 

מנהל היחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים אסותא, ד"ר טל שביט, הודה במהלך הדיון כי בחו"ל יש מדינות שעושות בדיקות נוספות כגון איתור ניקוטין, סמים בדם ואחוז אלכוהול בדם, אך טען כי "אם נשית עוד גזירות על המערכת, אז יהיו עוד פחות תורמות ויהיו נשים רבות שלא יוכלו ללדת". בנוסף, לטענת נציגי בתי החולים, אם ייחשף הרקע הרפואי של התורמות תירשם ירידה במספר התורמות ונשים יאלצו להמתין זמן רב יותר לתרומה, שגם כיום כרוכה בהמתנה ממושכת.

 

ח"כ בירן טענה שדברי נציגי בתי החולים לא הגיוניים. "במזרח אירופה עושים בדיקות מקיפות, ובישראל מסתפקים בתצהיר עורך דין שהתורמות לא משתמשות בסמים או נוטלות תרופות פסיכיאטריות", אמרה. "אני לא קונה את התירוצים שהוצגו בדיון. אין ספק שעדיף להמתין כפול זמן עבור ביצית שנבדקה. הייתי שואלת את משרד המשפטים ומשרד הבריאות מה המניעים האמיתיים להשתלת ביציות מתורמת בעלת רקע רפואי בעייתי אבל הם אפילו לא טרחו להגיע".

 

בירן הוסיפה כי "יש פה חוסר הסדרה, וצריך להסדיר לטובת הנשים שרוצות לתרום ולטובת הנשים שרוצות ללדת באמצעות תרומה".

 

ח"כ רחל עזריה (כולנו) סיכמה את הדיון ואמרה: "אם זה היה דיון על פונדקאות האולם פה היה מפוצץ. תרומת ביצית היא כאילו האחות הקטנה והלא מוסדרת. תרומת כליה היא הרבה יותר כואבת וקשה, שם יש תנועה ערכית שמעודדת אנשים לתרום, ואילו אתם ממשיכים לפנות לנשים עניות. אין פה משהו ערכי. זה תמיד מורכב, תמיד העניים ישרתו את העשירים".

 

ממשרדי הבריאות והמשפטים טרם נמסרה תגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בבתי החולים מזהירים: יהיו פחות תרומות
צילום: shutterstock
מומלצים