שתף קטע נבחר

 

אלו המזונות שיגרמו לכם להיות יותר מאושרים

מחקר שבדק את הקשר בין צורת ההכנה של ירקות ופירות ובין המצב הנפשי של בני אדם מצא שירקות ופירות טריים מעלים מדדים של אושר וסיפוק ברמות גבוהות יותר בהשוואה לכאלה שבושלו, נאפו או שומרו. ואילו מזונות נמצאים ברשימת בעלי ההשפעה החיובית הגדולה ביותר על מצב הרוח?

לא פעם הוכח מחקרית שהאוכל שאנחנו בוחרים לאכול משפיע על הנפש שלנו, ומי מאיתנו לא רוצה נפש בריאה? עולם התזונה והבריאות מאדיר את תכונותיהם המופלאות של פירות וירקות, שנחשבים לסמל הבריאות. ויש לכך סיבה טובה - פירות וירקות מכילים כמות רבה של נוגדי חמצון.

 

ויטמין C, לדוגמא, מתפקד גם כוויטמין וגם כנוגד חמצון. אפשר למצוא כמות רבה שלו בגמבה ובפירות הדר, והוא משחק תפקיד חשוב במניעת מחלות דלקתיות, סוגי סרטן מסוימים ודיכאון. בנוסף, פירות וירקות הם מקור מצוין לסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, שקשורים אף הם לבריאות נפשית וקוגניטיבית.  

 

סלט של אושר. ירקות טריים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סלט של אושר. ירקות טריים(צילום: shutterstock)
 

מחקרים רבים מראים שאנשים שאוכלים יותר פירות וירקות הם בעלי סיכוי גבוה יותר ליהנות ממצב רוח חיובי, תחושת שמחה כללית ומצב נפשי טוב יותר יחסית לאלו שלא אוכלים אותם. יחד עם זאת, עד כה לא נמצאו תשובות חד משמעיות בנוגע לשאלה באיזו צורה עלינו לצרוך את הפירות והירקות שלנו כך שהשפעתם תהיה הגדולה ביותר.

 

קראו גם:

סוף לעצב: 10 עצות לשמירה על מצב רוח טוב

בדיאטה? מצב הרוח שלכם משפיע על המשקל

כורכום לשיפור מצב הרוח: איזה אוכל נוגד דיכאון?

האם עדיף לצרוך ירקות ופירות טריים, מבושלים, אפויים או משומרים? ויטמין C שהוזכר לעיל, לדוגמא, יהיה פעיל ואפקטיבי יותר בעיקר בפרי או ירק טריים. יתרה מכך, אם נפתח גמבה או נסחוט מיץ תפוזים, ולא נאכל או נשתה אותם בחצי שעה שלאחר הפתיחה, נאבד כמות משמעותית של הוויטמין.

 

דוגמא הפוכה הם נוגדי חמצון בשם קרוטנואידים שנמצאים בכמות גדולה בגזר, וזמינותם גבוהה יותר אם מקפיצים את הגזר בשמן, ביחס לגזר בתצורתו הטרייה. 

 

ירקות ופירות משומרים נמצאו כבעלי כמות פחותה של ויטמינים ומינרלים לעומת ירקות טריים, אבל ירקות ופירות שעוברים חליטה – בישול קצר במים רותחים והקפאה מיידית (כמו שקיות ברוקולי קפואות או לקט פירות יער) ישמרו על ערכיהם התזונתיים לעיתים אפילו טוב יותר מהמוצר הטרי.

 

המסקנה: אכלו יותר פירות וירקות טריים 

מחקר שפורסם השנה בדק האם ירקות ופירות טריים ישפיעו על הבריאות הנפשית יותר מירקות ופירות שעברו תהליך כלשהו. המחקר, שנערך באוניברסיטת אוטגו בניו זילנד, בדק 422 מבוגרים בני 25-18. הנחקרים ענו על שאלון שסקר את כמות הפירות והירקות הטריים אל מול הפירות והירקות המשומרים, האפויים והמבושלים בתפריט היומי שלהם. השאלון בדק גם משתנים נוספים כמו שינה, פעילות גופנית ועישון. במקביל, נבדק גם מצבם הנפשי של הנחקרים.

 

בריא יותר אם מקפיצים אותו בשמן. גזר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בריא יותר אם מקפיצים אותו בשמן. גזר(צילום: shutterstock)

 

תוצאות המחקר הראו כי צריכת פירות וירקות טריים מורידה את הסיכון לתסמיני דיכאון ומעלה את מצב הרוח החיובי ואת תחושת הסיפוק. לעומת זאת, פירות וירקות שאינם טריים ועברו תהליך של אפייה, בישול או שימור, היו קשורים רק בעלייה במצב רוח חיובי, ללא תסמיני אושר אחרים. החוקרים מסבירים כי פירות וירקות טריים מכילים בתוכם כמות גדולה יותר של רכיבים תזונתיים שמשפיעים לטובה על הבריאות הנפשית.

 

מה כדאי לאכול כדי להיות יותר מאושרים?

• אכלו כמה שיותר ירקות ופירות בצורתם הטרייה. כמובן שעדיף לאכול פירות וירקות מבושלים או אפויים על פני אי אכילתם כלל, אולם הצורה הטרייה היא העדיפה מכולן.

 

• אכלו לפחות חמישה צבעים של ירקות ופירות ביום - הגיוון יאפשר לכם ליהנות ממגוון טעמים, ויטמינים ומינרלים.

• הימנעו מקילוף של הירקות והפירות, כך תוכלו ליהנות מכמות גבוהה של סיבים תזונתיים.

• השתדלו לאכול את הפירות והירקות בסמוך לחיתוך, כך יישמרו בהם הוויטמינים בצורה טובה יותר.

• על פי המחקר, הירקות והפירות הטריים שהשפעתם החיובית על הבריאות הנפשית שלנו גדולה במיוחד הם גזר, בננה, תפוח, ירקות עם עלים כהים, אשכולית, חסה, מיצי פירות, אוכמניות טריות, מלפפונים וקיווי. 

 

שני ששון היא דיאטנית קלינית ברשת סטודיו C

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מזון שמרים לכם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים