שתף קטע נבחר

חדש: במקום להתייבש במיון - צוות מד"א יבדוק אתכם בבית

החום עלה, הדופק התגבר והזעקתם אמבולנס הביתה? כבר לא בטוח שתפונו למיון. מד"א מתכנן שיטה חדשה שתצמצם את מספר הפינויים לבתי־החולים. רופא ינחה אתכם טלפונית כיצד לפעול, ובמקרה הצורך ישלח אליכם הביתה צוות מיוחד שיטפל בכם. השירות החדש יעלה לכם (עוד לא ברור כמה), אבל למערכת הבריאות הוא יחסוך מיליונים

 

 

אתם נמצאים בבית ולפתע תוקף אתכם כאב מדאיג שמקורו לא ברור או שנפצעתם ממשהו? שירות חדש שמתכנן מד"א עשוי לחסוך לכם את הפינוי המסורתי באמבולנס לבית־החולים. המשמעות: גם הקלה על העומס בחדרי המיון, וגם פחות טרטורים מבחינתכם.

  

כיום מציע מד"א אופציה אחת: אם התקשרתם למוקד ודיווחתם על בעיה מגיע אליכם אמבולנס הביתה. ברוב המקרים הצוות לא ייקח סיכון ויפנה אתכם למיון. אם תאושפזו - לא תשלמו על הפינוי (קופת חולים מכסה). אם לא תאושפזו - תשלמו על הפינוי מכיסכם.

  

השיטה הזו גורמת לעומס כבד בחדרי המיון. מספר האשפוזים גדל משנה לשנה עקב העלייה בתוחלת החיים הגוררת עימה בעיות רפואיות תכופות בקרב האוכלוסייה המזדקנת, וגם בשל הגידול במחלות הכרוניות. כתוצאה מכך מגיע מספר הפינויים שמבצע מד"א בשנה לבתי־החולים לכ־800 אלף. כ־250 אלף מהם אינם נזקקים לאשפוז, ומשוחררים לביתם. בעקבות התוכנית החדשה, שנקראת "מד"א בקהילה", מעריכים כי מספר הפינויים יירד ל־550 אלף בשנה - מה שיקטין את העומס על חדרי המיון.

 

  (צילום: יריב כץ)
יחסוך פינויים מיותרים לבית החולים(צילום: יריב כץ)

 

וכך זה יעבוד: כשתתקשרו למוקד מד"א (101) יתרשם המוקדן מהדיווח שלכם. אם יעריך שהבעיה רצינית - הוא ישגר אליכם במהירות אמבולנס. הצוות יגיע לביתכם, ובמקרה הצורך יפנה אתכם למיון.

 

אם המוקדן יתרשם שהבעיה אינה דחופה - הוא יעביר את שיחתכם למוקד "מד"א בקהילה". מוקד זה יהיה מאויש 24 שעות ביממה ברופא. הוא יבקש שתפרטו ממה אתם סובלים, וינסה להנחות אתכם בטלפון או בשיחת וידיאו בסמארטפון. למשל: אם תדווחו על כווייה הוא יבקש שתצלמו אותה ותשלחו לו את התמונה. הוא יתרשם ויחליט כיצד לפעול הלאה.

  

האופציה השלישית: בהתאם לדיווח שלכם ולהתרשמות ממצבכם ישלח אליכם מד"א "חדר מיון" נייד הביתה. מדובר למעשה באמבולנס שיצויד במכשור משוכלל שאיננו קיים כיום באמבולנסים של הארגון: מכשיר לבדיקות דם שמנפיק תוצאות בתוך דקות; אולטרסאונד זעיר; מכשיר לבדיקת אוזניים המצלם את תעלת האוזן; סטטוסקופ המקליט את קולות הלב, הנשימה והמעיים; אוטוסקופ לבדיקת עיניים, ומכשיר אק"ג המשדר את קצב הלב.

  

הצוות יבדוק אתכם, ישגר את הממצאים לרופא במוקד והוא יקבע כיצד לנהוג: לפנות, לטפל בבית או לתת הפניה לרופא בקופת החולים.

  

חיסכון של מיליונים למערכת הבריאות

מתי תצא התוכנית לדרך? הכוונה היא לפתוח בפיילוט ביולי הקרוב, ובהתאם לתוצאות להרחיב את התוכנית למקומות נוספים. במד"א החלו כבר לרכוש ציוד ולהכשיר צוותים.

  

טרם נקבע מה יהיו העלויות לכל אחת משיטות הטיפול, אבל דבר אחד ברור: על כל אחת מהאופציות תידרשו לשלם סכום כלשהו. עם זאת, ההערכה היא שקופות החולים יעניקו סבסוד.

 

ההערכה היא שהפרויקט יחסוך למערכת הבריאות מיליוני שקלים בשנה, שכן כל מטופל שמגיע לחדר מיון עולה למערכת כ־1,400 שקלים.

  

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן: "מדובר בפרויקט מציל חיים שיצמצם עומסים בחדרי המיון". מנכ"ל מד"א אלי בין: "מגן דוד אדום מביא לפריצת דרך בעולם הטרום־אשפוזי על ידי קיצור זמני התגובה באמצעות שילוב שיטות עבודה חדשניות וטכנולוגיות מהמתקדמות בעולם". לדבריו, צמצום הפינויים למיון יחסוך הידבקות מאנשים שלא היו אמורים להגיע לשם.

  

מנהל אגף הרפואה במד"א, ד"ר רפי סטרוגו: "התוכנית תאפשר לקבל מרחוק את תוצאות הבדיקה של המטופל. איכות הטיפול לא תיפגע, שכן את ההחלטות יקבל רופא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
צוות מד"א שיגיע עד הבית
צילום: יריב כץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים