שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: הקשר בין אפידורל לדיכאון אחרי לידה

מחקר שבוצע בבית־חולים בילינסון עשוי לסייע ליולדות להחליט אם לקבל את זריקת ההרדמה. מתברר שבקרב אלה שהתכוונו להימנע מאפידורל אך התחרטו וקיבלו בסופו של דבר את הזריקה — שיעורי הדיכאון שלאחר הלידה היו גבוהים ב־50 אחוז בהשוואה לנשים אחרות. אחד ההסברים: תחושת כישלון הנובעת מחוסר עמידה בציפיות שהיולדות הציבו לעצמן

עם כל האושר הגדול הכרוך בהבאת חיים חדשים לעולם, לידה עלולה להיות חוויה טראומטית. בעוד נשים רבות מעדיפות לקבל זריקת אפידורל כדי להקל את כאבי הצירים, אחרות בוחרות שלא לקחת את התרופה בגלל הרצון לחוות את האירוע באופן הטבעי ביותר, וגם בשל החשש מסיבוכים.

 

מחקר שבוצע בבית־החולים בילינסון מצא כי בקרב נשים שלא רצו לקבל אפידורל ובסופו של דבר התחרטו וקיבלו את זריקת ההרדמה המקומית — נמצא שיעור גבוה של דיכאון לאחר לידה ב־50 אחוז בהשוואה לנשים אחרות.

  

החוקרים ממחלקת ההרדמה של בית־החולים ביקשו לבדוק כיצד משפיע השימוש באפידורל על מצבן הנפשי של הנשים לאחר הלידה. הם עקבו במשך שנתיים אחרי 1,326 נשים שהגיעו ללדת בבילינסון, וחילקו אותן לארבע קבוצות: הקבוצה הראשונה כללה 811 נשים שרצו לקבל אפידורל וקיבלו במהלך הלידה; בקבוצה השנייה היו 222 נשים שלא רצו אפידורל ולא קיבלו את הזריקה במהלך הלידה; הקבוצה השלישית מנתה 172 נשים שרצו אפידורל אבל החליטו במהלך הלידה לא לקבל את הזריקה; ובקבוצה הרביעית היו 121 נשים שלא רצו מלכתחילה לקבל אפידורל, ובסופו של דבר קיבלו את הזריקה תוך כדי הלידה.

 

החוקרים יצרו קשר עם כולן שישה שבועות לאחר הלידה ומילאו איתן שאלון הערכה על מנת לבחון האם היולדת סובלת מדיכאון.

 

החוקרים מצאו ששיעור הנשים שסובלות מדיכאון לאחר לידה מכל אוכלוסיית המחקר עמד על 6.6% — שיעור דומה לנתונים הקיימים בספרות הרפואית בישראל.

 

אילוסטרציה אישה לידה מחט אפידורל (צילום: Shutterstock)
לא מצליחות להתמודד עם הכאבים העזים. זריקת אפידורל(צילום: Shutterstock)

 

"חשוב להבין שיש שינויים לא מתוכננים במהלך הלידה"

בקרב קבוצת הנשים שרצו לקבל אפידורל ואמנם קיבלו - שיעור הדיכאון עמד על 6.8%. בקרב הנשים שלא רצו לקבל אפידורל ולא קיבלו - שיעור הדיכאון לאחר הלידה היה הנמוך ביותר — 2.7%. בקרב קבוצת הנשים שרצו ולא קיבלו - שיעור הדיכאון עמד על 8.1%, ואילו בקרב קבוצת הנשים שלא רצו אפידורל והתחרטו במהלך הלידה - שיעור הדיכאון היה הגבוה ביותר: 9.9%.

  

"אנחנו רואים שמי שלא רצתה אפידורל ובכל זאת קיבלה הייתה בסיכון של 50 אחוז יותר לסבול מדיכאון לאחר הלידה", אומרת ד"ר שרון אורבך־זינגר, מנהלת היחידה להרדמה מיילדותית בבילינסון, שהובילה את המחקר. "זה נתון מאוד משמעותי ודרמטי". החוקרים מעריכים שהסיבה לשיעורים הגבוהים של הדיכאון בקרב קבוצה זו היא שנשים אלה הרגישו כישלון על שלא הצליחו לעמוד בציפיות שהציבו לעצמן.

  

החוקרים מסבירים שחשוב שנשים שמגיעות ללדת יבינו שייתכנו שינויים בלתי מתוכננים במהלך הלידה. "זה בסדר שלנשים לפני לידה יש עמדה ברורה אם לקבל זריקת אפידורל או לא", מסבירה ד"ר זינגר־אורבך, "אבל הן חייבות להבין שלעיתים המציאות משתנה, וזה לא אומר שהן מוותרות על העקרונות שלהן".

  

הרופאים מפצירים בנשים להתייעץ עם מומחים בתחום ההרדמה לפני ההחלטה אם להשתמש בזריקת אפידורל, שמסייעת לשכך כאבים במהלך הלידה.

 

"הרבה פעמים נשים מקבלות את האינפורמציה מפורומים באינטרנט או מאגדות אורבניות לא מבוססות במקום ללכת למפגש עם רופא מרדים שיכול לתת חוות דעת מקצועית", מסבירה ד"ר אורבך־זינגר. "הרבה נשים - בעיקר בלידה הראשונה - לא מצליחות להתמודד עם הכאבים העזים, ואז מבקשות אפידורל. אין שום סיבה אמיתית שהן ירגישו בגלל זה כישלון".

  

מלבד ד"ר אורבך־זינגר, השתתפו במחקר גם ד"ר רות לנדאו מאוניברסיטת קולומביה ופרופ' לאוניד אידלמן מבית־החולים בילינסון. הערב תעלה בערוץ 10 העונה החדשה של הסדרה "בייבי בום", שצולמה בבית־החולים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים