שתף קטע נבחר

רשות ההגבלים העסקיים פסלה את המיזוג בין בנק מזרחי לבנק אגוד

הרשות נימקה את התנגדותה למיזוג בכך שהעלמות בנק אגוד עלולה לפגוע בתחרות המועטה ממילא על לקוחות פרטיים במערכת. ברשות חוששים, כי מיזוג יפגע הן בלקוחות בנק אגוד והן בלקוחות יתר הבנקים שלא יוכלו לעבור אליו כדי לשפר את התנאים שלהם

המיזוג בוטל: ממלא מקום הממונה על הגבלים עסקיים, עו"ד אורי שוורץ, הודיע היום (ד') על התנגדותו למיזוג בין בנק מזרחי - טפחות לבנק אגוד. הרשות נימקה את התנגדותה למיזוג בכך שהעלמות בנק אגוד עלולה לפגוע בתחרות המועטה ממילא על לקוחות פרטיים במערכת הבנקאית.

 

רשות ההגבלים פוסלת את המיזוג בין אגוד למזרחי טפחות

עסקת מזרחי-אגוד תבוטל? כולנו הגישה הצעת חוק שתחייב אישור שרים למיזוג בין בנקים

 

ברשות ההגבלים מציינים, כי המערכת הבנקאית בישראל היא מערכת ריכוזית עם בעיות תחרותיות רבות, אחת מהן באה לידי ביטוי בחסמי כניסה גבוהים מאוד. מזה עשרות שנים לא קם אף בנק חדש במדינת ישראל, ומספר הבנקים רק הלך והצטמצם. כיום נותרו בישראל שש קבוצות בנקאיות שמספקות ללקוחות פרטיים שירותי עובר ושב ושירותים בנקאיים נלווים. בנק אגוד הוא הבנק הקטן היחיד מבין שש הקבוצות האמורות. בדיקת הרשות העלתה שהתמריצים של בנק איגוד והפעולות התחרותיות שלו שונים מאלו של חמש הקבוצות הבנקאיות האחרות.

 

ברשות מוסיפים, כי עלויות המעבר בין בנקים ללקוחות הפרטיים הן גבוהות מאוד, ונתפסות על ידי הלקוח כחסם משמעותי למעבר בין בנקים. לקוחות ממעטים לעבור בין בנקים; על פי בדיקת הרשות, שיעור המעבר הממוצע השנתי של לקוחות פעילים אינו עולה על 2%.

מיכל הלפרין הממונה על הגבלים עסקיים (צילום: תומריקו) (צילום: תומריקו)
מיכל הלפרין הממונה על הגבלים עסקיים(צילום: תומריקו)
 

"הבנקים מודעים לכוח שיש בידיהם ולכן נוכח עלויות המעבר הגבוהות, הם עושים שימוש ביכולתם להפלות בין לקוחותיהם השונים ולגבות מהם את המחירים המקסימאליים שהם יכולים", מסרה הרשות להגבלים עסקיים. "מעט הלקוחות שמוכנים להשקיע בניסיון לשפר את תנאיהם, על ידי מיקוח או על ידי איום במעבר לבנק אחר, מצליחים להשיג תנאים טובים יותר מהבנק שלהם, לעומת יתר הלקוחות. הבנקים אף מנסים לאתר באופן יזום את הלקוחות שעלולים לעזוב לבנק אחר, על מנת לבצע מולם פעולות שימור".

 

הסכם התקשרות בין מזרחי טפחות לגרעין השליטה באגוד נחתם בנובמבר האחרון. במסגרת העסקה האמורה אמור היה בנק מזרחי לרכוש את מניות בעלי השליטה באגוד לפי שווי של כ-1.5- 1.4 מיליארד שקל. בעלי השליטה באגוד הם שלמה אליהו משפחות לנדאו, מנור ויעל אלמוג־זכאי - מחזיקים יחדיו ב-75% ממניות הבנק. העסקה נדרשה לקיומם של כמה וכמה תנאים מתלים, ובכלל זה אישורים רגולטוריים והגעה להסכמות מתווה התייעלות עם עובדי אגוד.

 

החלטת הרשות להגבלים עסקיים לבטל את המיזוג הוסברה בכך שמאחר שחלק גדול מלקוחות הבנקים כיום הם "לקוחות שבויים", התחרות על לקוחות קיימים המנהלים חשבון פעיל בבנקים מוגבלת ללקוחות הלא שבויים בלבד. בתחרות על הלקוחות הללו, גודל הבנק משפיע באופן ישיר על התמריצים שלו ועל אופי הפעולה שלו.

 

"הבנקים הגדולים שואפים לשמר את המצב הקיים ומקרב הבנקים הבינוניים, בנק מזרחי הוא היחיד שמדגיש בפרסומיו את האפשרות לעבור בנק, אך גם הוא נמנע מלספק לציבור הצעת ערך ברורה", מסרה הרשות. "בנק אגוד, לעומת זאת, כבנק הקטן היחיד שאינו מצוי בבעלות בנק גדול יותר, מציע ללקוחות השוקלים לעבור בנק הצעת ערך כספית פשוטה ואטרקטיבית ביחס להצעות של יתר הבנקים.

 

"האופן הפומבי והמפורש שבו משווק בנק אגוד את הצעת הערך לציבור הרחב חריג ביחס ליתר הבנקים במערכת, ולא סביר כי בנק גדול יותר או בנק קטן הנמצא בבעלות בנק אחר יבחר לנקוט באסטרטגיה דומה".

בנק אגוד (מקור: רשות ההגבלים העסקיים )
(מקור: רשות ההגבלים העסקיים )
 

אסטרטגיה תחרותית שמוכיחה עצמה במעבר לקוחות

ברשות מציינים, כי האסטרטגיות התחרותיות הייחודיות של בנק מזרחי ובנק אגוד השתקפו לאורך כל בדיקת הרשות. "הרשות הוסיפה וערכה בדיקה סטטיסטית נרחבת בנושא מעברי לקוחות פעילים בין בנקים, ממנה עלה כי חלקו של אגוד מתוך המעברים בין הבנקים גדול משמעותית ביחס לחלקו במערכת", ציינו.

 

הרשות להגבלים מסרה עוד, כי "באזורים בהם אגוד פועל, חלקו במעברים אף גדול מזה של כל אחד משני הבנקים הגדולים. מבדיקה פרטנית של נתוני המעבר ב-26 הערים בהן אגוד פועל, עולה כי ב-20 ערים שיעור המעבר לאגוד הוא 10% או יותר, וב-6 ערים שיעור המעבר לאגוד הוא 30% או יותר".

 

כתוצאה מהמיזוג, הסבירה הרשות, סביר כי האסטרטגיה הייחודית בה נוקט בנק אגוד, כבנק הקטן האחרון שנותר במערכת, שאינו בבעלות בנק אחר, תיעלם, והמחירים יעלו. "לאף בנק אחר, כולל בנק מזרחי לאחר המיזוג, לא יהיה תמריץ להציע באופן כה מפורש ומובלט הצעת ערך כספית אטרקטיבית ללקוחות השוקלים לעבור בנק".

 

בנוסף הסבירו, כי "ככל שבנק גדול יותר, הוא יהיה פחות מעוניין להציע הצעות דומות בשל חשש לפגיעה ברווחיו (קניבליזציה) ובשל חשש להתפתחות של תחרות מחירים שתחתוך מהרווחים העודפים במערכת. כתוצאה מעליית המחירים יפגעו הן לקוחות אגוד והן הלקוחות ביתר הבנקים, שלא יוכלו לעבור לבנק אגוד או לעשות שימוש בהצעת הערך שלו כדי לשפר את התנאים שלהם בבנק בו הם מנהלים את חשבון העו"ש.

בנק אגוד (מקור: רשות ההגבלים העסקיים )
(מקור: רשות ההגבלים העסקיים )
 

"הגדלת בנק מזרחי, בדרך של מיזוג, לא רק שאינה צפויה לתרום לתחרות, אלא אף עשויה לקרב את מערכת התמריצים שלו לזו של הבנקים הגדולים ולהקטין את התמריץ שלו לנקוט בפעולות הפוגעות בשיווי המשקל בין הבנקים".

 

הרשות בחנה גם את פעילות הבנקים המתמזגים במגוון שווקים נוספים, ובכלל זה בתחום מתן אשראי לשוק היהלומים. "בשוק זה, ציינה, "מדובר במיזוג בין שני המתחרים הגדולים ביותר בשוק בו פועלים רק עוד שני מתחרים נוספים. בדיקת הרשות העלתה כי אשראי הניתן בתעשיית היהלומים הוא מוצר מובחן, שהיקפו עומד על מיליארדי שקלים בשנה.

 

"פעילות בתחום זה דורשת התמחות וכן הפעלת סניף בנק במתחם הבורסה ליהלומים ברמת גן. גם בתחום זה, המיזוג מעלה חשש מפני הפעלת כוח שוק ועליית מחירי האשראי מצד הבנק הממוזג. חשש זה לא צפוי להיות מופג נוכח חסמי הכניסה הגבוהים לשוק הבנקאות בכלל, ונוכח מאפייניו של תחום האשראי לשוק היהלומים בפרט".

  

לדברי הרשות, המיזוג בין מזרחי לאגוד הובא בפני הרשות בתקופה בה עומדות על הפרק רפורמות רבות שמטרתן לשפר את המצב התחרותי בתחום הבנקאות. "לפיכך, החשיבות בקיומו של בנק בעל תמריצים ייחודיים ודרך פעולה ייחודית לעומת הבנקים האחרים, צפויה רק לגדול, וכך גם הפגיעה הפוטנציאלית בתחרות כתוצאה מהמיזוג".

 

 

מזרחי טפחות: "המיזוג היה מגביר את התחרות"

בתגובה להחלטת רשות ההגבלים, נמסר ממזרחי טפחות כי "הבנק מצר על ההחלטה, בהיותה בלתי סבירה בעליל, מבוססת על נימוקים מופרכים ועומדת בסתירה לממצאי בדיקת רשות ההגבלים העסקיים עצמה, ותוך התעלמות גמורה מעמדת הפיקוח על הבנקים, הרגולטור הייעודי היחיד בעל הידע והמומחיות בכל היבטי התחרות במערכת הבנקאית, שתמך במיזוג.

 

"החששות התחרותיים הדמיוניים שרשות ההגבלים נאחזה בהם חסרי שחר. בנק מזרחי טפחות הוא מחולל התחרות האמיתי במערכת הבנקאית ומיזוגו עם איגוד לא רק שלא היה פוגע בתחרות, אלא היה עתיד להגבירה באופן דרמטי לטובת הצרכן.

מזרחי טפחות ימשיך לדבוק בתוכנית האסטרטגית שלו וימשיך לצמוח במסגרת מתווה התוכנית, תוך התמקדות בסגמנטים העסקיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים