שתף קטע נבחר

תוכנית: איסור תעסוקת בני נוער באתרי בנייה למגורים

שר העבודה והרווחה חיים כץ הורה לקדם הוראת שעה ל-5 שנים האוסרת על העסקת נוער באתרי בנייה רווייה למגורים, על רקע הסכנות האורבות בחופש הגדול לבני נוער עובדים. בארגוני הסיוע מברכים, אך דורשים איסור גורף: "מקומם של בני נוער איננו צריך להיות באתרי הבנייה"

הקיץ מגיע ואיתו הסכנות האורבות לבני הנוער הרבים, בעיקר במגזר הערבי, שעובדים בזמן החופש הגדול באתרי בנייה. כעת, בניסיון לטפל באמת בתופעה, הורה שר העבודה והרווחה חיים כץ למינהל הבטיחות לקדם הוראת שעה ל-5 שנים האוסרת על העסקת בני נוער באתרי בנייה רווייה (בנייה למגורים).

 

בעקבות מקרי המוות: בקשה לדיון דחוף על העסקת נוער בבניין

 

במשרד פירטו כי האיסור חל רק על אתרי בנייה למגורים, מכיוון שאלו נחשבים מסוכנים יותר בשל אופי העבודה בגובה ואתגרי ניהול הבטיחות המורכבים שבהם. עוד נמסר, כי המהלך נועד להפחית את מספר בני הנוער שעובדים באתרי בנייה, במיוחד בתקופת החופשות מהלימודים, וכך למנוע את האפשרות שייפגעו במהלך העבודה.

פיגום שקרס ()
פיגומים שקרסו באתר שבו הועסק אמארה המנוח
 

בנוסף הודיע משרד הרווחה, כי מינהל הבטיחות ישים בקיץ הנוכחי דגש מיוחד על אכיפת תעסוקת בני נוער בעבודות בנייה שכבר אסורות עבורם בחוק. כך למשל איסור עבודה בגבוה - תחום שמהווה 64% מהתאונות הקטלניות בענף, או איסור נשיאת משקלים כבדים. האכיפה תתבצע בשיתוף עם המוסד לבטיחות וגיהות, שיבצע הדרכות בנושא באתרי הבנייה.

 

במקביל יוצא המשרד בימים אלו בקמפיין הסברה להורים ולמעסיקים במגזר הערבי, שימנעו מהצעירים בני המגזר לעסוק בענף המסוכן. כאמור, בני הנוער במגזר הערבי, מהווים אחוז משמעותי מכלל בני הנוער המועסקים באתרי הבנייה.

עבודות אסורות לבני נוער לפי החוק ()

בשנה האחרונה נהרגו שני בני נוער בהריסות פיגומים ונפילות מגובה. בחודש אוגוסט נהרג מחמד אמארה, בן 16 מכפר כנא כאשר קרסו הפיגומים בבניין בו עבד במהלך החופש הגדול באתר עבודה בנהריה. בתאונה נהרגו שני פועלים נוספים ושני פועלים נפצעו, אחד באורח קשה. בחודש נובמבר נהרג מוחמד כנעאנה בן ה-17, לאחר שנפל מהקומה הרביעית באתר בנייה בטבריה, זאת כשקיים איסור בחוק להעסיק קטינים בעבודות גובה.

מחמד אמארה המנוח. נהרג מקריסת פיגום ()
מחמד אמארה המנוח. נהרג מקריסת פיגום

שיעור ההרוגים מבני הנוער גבוה משיעור הבגירים

ענף הבנייה מוביל מזה שנים בישראל בשיעור תאונות העבודה הקטלניות. בדו"ח שפרסם אתמול מינהל הבטיחות, לסיכום השפעות הרגולציה בנושא העסקת בני נוער באתרי הבנייה, מצוין, כי ישראל מדורגת במקום שלישי במדינות ה-OECD במספר ההרוגים בתאונות עבודה בענף הבנייה ל-100 אלף מעסיקים, אחרי קפריסין ופורטוגל.

 

לפי הנתונים, סך מספרם של בני הנוער שהועסקו במהלך 2016 באתרי הבנייה עמד על כ-2,000. עוד מצוין כי שיעור ההרוגים מקרב בני הנוער גבוה מסך שיעור ההרוגים הבגירים, כאשר בשנים 2015 עד 2017 נהרגו 5 בני נוער באתרי הבנייה בארץ.

 

בסקירת הנעשה במדינות אחרות מצוין כי ענף הבניה מדורג בין התעשיות המסוכנות ביותר לילדים בעולם ומדינות רבות אסרו על העסקת ילדים באתרי בנייה, אבל בבחינת המצב בבריטניה ובארה"ב עלה אין איסור מוחלט אלא מגבלות בחשיפה לסיכונים או לסוגי עבודות שהוגדרו במיוחד. עם זאת מציינם עורכי הדו"ח כי "יש לקחת בחשבון כי בישראל היקף התאונות רחב באופן משמעותי".

 

הכותבים מפרטים חלופות שונות לטיפול בבעיה, בהן הגברת האכיפה של החוק הקיים, איסור מוחלט על העסקת בני נוער בעבודות בנייה מכל סוג - דבר שעלול לפי הדו"ח לפגוע בבני הנוער שרוצים לעבוד בענף וכן להטיל נטל כבד על המעסיקים, או איסור העסקת בני נוער באתרי בנייה רוויה בלבד, המהווה למעלה ממחצית ייעודי הבנייה בישראל.

 

השר כץ מסר כי "סביבת העבודה באתרי הבנייה היא פצצה מתקתקת לבני נוער ועד שהיזמים והקבלנים לא יפנימו את הלך הרוח החדש וישקיעו כנדרש בבטיחות, אני לא שקט עם עבודת הנערים באתרים. חוסר הציות לחוק וניהול הבטיחות הלקוי של קבלנים רבים הביאו אותי למסקנה כי קיים הכרח לאיסור גורף של כניסת נער לעבודה באתר בנייה. רק כך נוכל להרחיק את הסיכון מבני הנוער ולהבטיח כי ישובו בשלום לספסל הלימודים לאחר חופשת הקיץ".

 

במשרד הרווחה הזמינו את הציבור להציג את דעתו על היוזמה עד ל-6 ביוני, במייל pikuah.avoda.manage@Economy.gov.il.  

 

"הנזק הכלכלי של הטלת האיסור הוא משני ביותר"

בקבוצה למאבק בתאונות בניין בירכו על כוונת משרד העבודה לקדם את הטלת האיסור על עבודת בני נוער באתרי בנייה בטרם יצאו התלמידים לחופשת הקיץ, אך הדגישו כי הם מתנגדים לחלופה השלישית בדו"ח ותומכים בחלופה השניה, האוסרת כליל על העסקתם באתרי בנייה.

 

"אנו רואים חשיבות עצומה בהטלת איסור זה הנדרש באופן חיוני כדי להגן על חייהם של נערים, אשר חמישה מהם נהרגו באתרי הבנייה המסוכנים בשנתיים וחצי האחרונות ורבים נוספים נפצעו, וזאת בפרט בעבודה בחופשות בית הספר. לפיכך פנינו לפני חצי שנה, לאחר מותו של הנער מחמוד כנאענה, בדרישה לשר כץ לעשות שימוש בסמכותו על פי חוק עבודת נוער, ולהתקין בתקנות איסור מוחלט על עבודת בני נוער באתרי בנייה.

מוחמד כנעאהב. נפל אל מותו מקומה רביעית ()
מוחמד כנעאהב. נפל אל מותו מקומה רביעית
 

"הנזק הכלכלי של הטלת האיסור הוא משני ביותר, שכן גם היום עבודתם של בני נוער באתרי בנייה מתבצעת בהיקפים מצומצמים וזאת כעבודה בחופשות. יתר על כן, יש להניח כי חלק מבני הנוער העובדים כיום בפועל עושים זאת בניגוד לדברי חקיקה שונים. כך, נערים פלסטינים אינם רשאים לעבוד בישראל שכן מתן היתרי עבודה מוגבל לגיל מינימום של 18, ובני נוער אינם רשאים לעבוד במהלך ימי ושעות בית הספר. בהקשר זה יצוין כי הנער האחרון שנהרג באתרי הבנייה, מחמוד כנעאנה בן ה-17 מעראבה, שנהרג בנובמבר האחרון באתר בנייה בטבריה לאחר שנפל מגובה, עבד באתר לאחר שחמק מבית הספר ללא ידיעת הוריו.

 

"אנו מתנגדים נחרצות לחלופה השלישית המוצעת בנייר העמדה, אשר מוצגת כעדיפה על משרד העבודה, על פיה תיאסר עבודת בני נוער אך ורק באתרים בהם מתבצעים פרויקטים של 'בנייה רוויה' - דהיינו לכל הפחות 6 יחידות דיור בשתי קומות. הגדרה זו מותירה מחוץ לטווח הרגולציה המוצעת והאיסור רשימה ארוכה של עבודות בנייה מסוכנות, במהלכן מתרחשות תאונות קטלניות וקשות רבות: פרויקטים של בנייה למסחר ובילוי - בנייני משרדים וקניונים - מפעלים, אצטדיוני ספורט, עבודות עפר ותשתית ובתים פרטיים.

 

"כמו כן, אין מקום להתקין את התקנה כהוראת שעה ל-5 שנים בלבד. הקבוצה למאבק בתאונות בניין מחזקת את ידי השר כץ בקידום האיסור המוצע על עבודת בני נוער באתרי בנייה, וקוראת לו לאמץ איסור זו באופן מוחלט וחד משמעי, או בסייגים מוגבלים ומינוריים על עבודות שיפוצים בהיקף מוגבל בסביבת עבודה נטולת סיכונים".

 

ראובן בן שמעון, מייסד הפורום למניעת תאונות עבודה, מסר: "אנו מברכים על החלטת השר חיים כץ שנעתר לבקשתנו להחיל הוראת שעה למשך 5 שנים אך דורשים בתוקף כי האיסור יהיה גורף לכל אתרי הבנייה ולא רק לבנייה רוויה, מקומם של בני הנוער איננו צריך להיות באתרי הבנייה, נוכח מחיר הדמים שאתרי הבנייה גובים וההפקרות המתמשכת בענף הבנייה, רק בשלוש שנים האחרונות נהרגו 5 בני נוער כשהצעיר בניהם נער צעיר בן 16 שנפל מגובה ומת".

 

בן שמעון פרסם לפני חודש סקר בדף הפייסבוק של הפורום למניעת תאונות עבודה, ושאל האם הציבור בעד או נגד הגבלת גיל פועלי הבניין, כך שעובדים בני פחות מגיל 18 לא יורשו להיכנס לאתרי הבנייה , על פי התוצאות, 82% הצביעו בעד הגבלת גיל הכניסה לאתרי הבנייה.

 

תגובת הסתדרות הנוער העובד והלומד: "אנו שמחים על ההחלטה החדשה שיכולה למנוע אובדן ומחזקים את ידי השר על ההחלטה מצילת החיים. בני נוער עושים את צעדיהם הראשונים בעולם העבודה ומהווים מגזר מוחלש, ורבים מהם אינם מודעים לזכויותיהם. בענף הבנייה, כפי שלצערנו קרה, המצב הזה עלול להוביל למוות ולפגיעה אנושה בקדושת החיים. חברה בריאה שרואה בבני הנוער שלה את נכס העתיד צריכה לדעת לשמור עליהם, ואנו שמחים שהדברים נלקחו בחשבון על ידי המשרד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים